NOVE MJERE

CARINA UVODI STROGI NADZOR ‘Pisat ćemo prekršaje, naplaćivati kazne, ali i odmah oduzimati robu’

 Zeljko Hajdinjak / Cropix

Mijenjamo strategiju! Izlazimo iz carinskih zidova, krećemo na teren, okrećemo se nadzornim aktivnostima i spremno ulazimo u borbu suzbijanja sive ekonomije!

Upravo se ovako najavljuje nov način rada Carinske službe u Hrvatskoj nakon što 1. srpnja ove godine uđemo u Europsku Uniju.

Nakon tog datuma Carinska uprava preuzet će ulogu sigurnosne i fiskalne zaštite cijelokupne EU, ne samo Hrvatske, te će morati osiguravati slobodno kretanje roba između zemalja članica i trećih zemalja. S ulaskom u EU Carini, u kojoj trenutno radi 3006 zaposlenika, smanjit će se opseg posla.

Naime, oko 60 posto naše robne razmjene ostvaruje se upravo s članicama EU. Nakon 1. srpnja ta se roba više neće cariniti, pa će carinici morati pronaći drugačije modele punjenja državnog proračuna. Lani je Carina u državni proračun “dostavila” oko 31,8 milijardi kuna.

- Nakon ulaska u EU očekuje se pad prikupljenih davanja od Carine, baš zbog omjera naše robne razmjene upravo s članicama EU. Nije moguće precizno predvidjeti kako će se dalje odvijati punjenje proračuna, no mi smo spremni odgovoriti na taj izazov - uvjeren je Zlatko Grabar, ravnatelj Carinske uprave. A u odgovaranju na ove izazove trebao bi im pomoći novi Zakon o carinskoj službi,osigurati koji će im dati nove poslove.

Carinici će tako nakon ulaska u EU između ostalog obavljati nadzor neregistriranih djelatnosti, sprečavati sve oblike nedozvoljene i protuzakonite trgovine, nadzirati unos, iznošenje, prekogranični promet te drugo kretanje i raspolaganje otpadom, nadzirati naplatu naknada za gospodarenjem s posebnim kategorijama otpada, kao što su akumulatori, baterije, elektronički otpad, gume, ulja, kao i nadzirati kretanje prometa ribe i drugih morskih i vodenih organizama. Jednako tako, nadzirat će i opću sigurnost proizvoda. - Ima li netko registriranu djelatnost, imaju li alkohol i cigarete markicu, je li plaćen porez, izdaju li se fiskalni računi, postoje li sanitarni uvjeti... Sve ćemo to kontolirati - od tržnica i sajmova do trgovina, ugostiteljskih objekata i hotela. Dio toga smo mogli obavljati i do sada, ali zbog opsega posla to nismo radili iako smo kvalificirani za takav posao. Pisat ćemo prekršaje, naplaćivati kazne i oduzimati robu. Bit ćemo na terenu kao što to rade i državni inspektori - kaže Grabar.

Ulaskom u EU ukinut će se i 74 granične ispostave Carine prema Sloveniji i Mađarskoj, a 521 djelatnik dobit će ponudu za novo radno mjesto.

- Svakom neraspoređenom službeniku bit će ponuđeno novo radno mjesto. Ulažemo napore da naše djelatnike koji su radili na tim graničnim prijelazima rasporedimo u pravosuđe, MUP, pomorstvo ili Poreznu upravu. Primjerice, u posljednih godinu dana 120 službenika iz Carine pronašlo je posao u drugim Vladinim agencijama i ministarstvima - kaže Grabar. A novim Zakonom predviđena je i nova reorganizacija Carinske uprave.

Danas Carina ima oko 211 ustrojstvenih jedinica, a s ulaskom u EU taj se broj planira smanjiti na samo 33 temeljne jedinice. Uz jedan središnji ured, dosadašnjih sedam carinarnica pretvorit će se u četiri područna carinska ureda: u Zagrebu, Osijeku, Splitu i Rijeci. Čak 208 carinskih ispostava i carinskih odjeljenja pretvorit će se u 18 carinskih ureda i 10 graničnih ispostava.

- Ostat će one ispostave koje su gospodarski opravdane. Ne može se dogoditi da jedan službenik dnevno ne riješi niti jedan dokument ili da jedna ispostva dnevno ima dokumenata koliko neka druga u mjesec dana - tvrdi Grabar. Dodaje da je godišnji proračun Carine oko 590 milijuna kuna i riječ o je mjesečnoj uštedi oko 2,7 posto predviđenih sredstava.

Novi poslovi carinske službe

- Nadzor provedbe propisa o zabrani i sprečavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti te otkrivanje i sprečavanje svih oblika nedozvoljene i protuzakonite trgovine

- Nadzor unošenja i iznošenja, prekograničnog prometa te drugog kretanja i raspolaganja otpadom

- Nadzor naplate naknada za gospodarenje posebnim kategorijama otpada kao što su akumulatori, baterije, elektronički otpad, gume, ulja

- Nadzor kretanja prometa ribe i drugih morskih i vodenih organizama

- Nadzor opće sigurnosti proizvoda

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:38