U TIJEKU SJEDNICA

POKREĆE SE POSTUPAK PROTIV MARTINE DALIĆ Povjerenstvo će odlučivati smije li kao supruga člana Uprave Ine donositi odluke o toj tvrtci

 Goran Mehkek / Hanza Media

NOVO 12:06 - Većinom glasova donesena je odluka da se pokrene postupak da se utvrdi nalazi li se Martina Dalić u obavljanju dužnosti potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva u potencijalnom sukobu interesa prilikom donošenja odluka koje izravno ili neizravno mogu utjecati na ostvarivanje privatnih interesa zbog okolnosti da je njezin suprug član Uprave Ine.

-------------------------------------------------

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa na današnjoj sjednici odlučuje o pokretanju postupka protiv ministrice gospodarstva i potpredsjednice Vlade, Martine Dalić.

Prijava protiv ministrice Dalić stigla je u Povjerenstvo neposredno nakon formiranja sadašnje Vlade, a u njoj se problematizira činjenica da obnaša funkciju ministrice gospodarstva i potpredsjednice Vlade dok je njezin suprug član hrvatskog dijela Uprave Ine. Prijava je stigla prije nego što je Plenkovićeva Vlada objavila odluku o otkupu dionica Ine od mađarskog MOL-a. Nakon te odluke model otkupa u javnosti je promovirala upravo ministrica Dalić. Mostov ministar za energetiku i zaštitu okoliša Slaven Dobrović izjavio je da je upravo ona i autorica modela otkupa MOL-ovih dionica prodajom dionica HEP-a.

Povjerenstvo odlučuje i o pokretanju postupka protiv bivšeg premijera i bivšeg šefa SDP-a Zorana Milanovića te saborskog zastupnika SDP-a Arsena Bauka.

Povjerenstvo će drugi put odlučivati i o slučaju vezanom uz zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Podsjećamo, sredinom 2014. donijelo je odluku prema kojoj je Bandić bio u sukobu interesa jer je uz gradonačelničku plaću od 2009. do 2013. primao i naknadu za funkciju predsjednika Turističke zajednice Grada Zagreba, i to u iznosu od 2400 kuna mjesečno, te je u navedenom razdoblju tako primio 122.400 kuna.

Povjerenstvo je Bandiću izreklo kaznu od 15.000 kn, ali on se žalio Upravnom sudu, koji je u prosincu lani ukinuo odluku Povjerenstva i vratio predmet na ponovno odlučivanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:02