RADIMIR ČAČIĆ

ČELNIK REFORMISTA OTKRIO PLANOVE 'Nemamo mi problema sa HNS-om, samo mi smeta njihovo vodstvo. Ali ako Posavec postane šef...'

Mi nemamo problem s HNS-om kao strankom, ali imamo sa sadašnjim bezidejnim vodstvom. Jedini čovjek s rezultatima je međimurski župan
Radimir Čačić
 Goran Mehkek / CROPIX

Nakon lokalnih izbora i potresa u HNS-u politička situacija na hrvatskom sjeverozapadu u tradicionalnim utvrdama HNS-a, Međimurskoj i Varaždinskoj županiji, sve je zanimljivija. HNS je, podsjetimo, u jednoj od njih, Varaždinskoj županiji, prošle nedjelje izgubio vlast.

Zanimalo nas je kako buduće odnose svoje stranke s HNS-om vidi predsjednik Reformista, Radimir Čačić.

Izdaja birača

“Nemamo mi problema s HNS-om, ni s HNS-ovim članstvom, ni s glasačima HNS-a jer je politički prostor centra naš prostor. Mi imamo problem sa sadašnjim vodstvom HNS-a koje čine ljudi bez ideja, bez energije, sadržaja i političkih poruka. Oni koji su ostvarivali neki rezultat, a to je Anka Mrak-Taritaš, sad su iz te stranke otišli. Vodstvo HNS-a izdalo je svoje birače i koalicijskog partnera. To me ne čudi jer da se sad raspišu parlamentarni izbori, ta bi stranka osvojila tek jedan mandat, dva teško, a tri nikako”, rekao je Čačić za Jutarnji list.

“Ta se stranka nakon ovoga mora vratiti sama sebi, na njezino čelo treba stati neka nova ekipa iza koje stoje rezultati. Na vidjelu je čak i čovjek koji bi to mogao učiniti. Ako se u rujnu na unutarstranačkim izborima pokaže da su u stanju to učiniti, onda se otvara prostor za suradnju između nas i njih”, kazao nam je Čačić.

Znakovit odgovor

Na pitanje je li u tom slučaju moguće ujedinjenje Reformista i HNS-a, Čačić nije odgovorio eksplicitno, ali je dao znakovit odgovor. “Siguran sam da u tom slučaju možemo uspješno i tijesno surađivati. Na političkom centru nema ideoloških bitaka. Tamo sve ovisi o ljudima, o njihovoj energiji i uvjerljivosti”, ustvrdio je Čačić.

Zamolili smo ga da precizira tko bi, prema njegovu mišljenju, mogao biti taj novi čovjek na čelu HNS-a s kojim bi Reformisti mogli surađivati. “Oni na unutarstranačkim izborima mogu izabrati samo Matiju Posavca, međimurskog župana. Nikoga drugog nemaju jer je Matija taj koji ostvaruje rezultate.”

Čačić je pojasnio da s Matijom Posavcem tijesno surađuje. Posavec je na ove izbore u Međimurskoj županiji išao u koaliciji s Reformistima, a međimurska dožupanica, koja je izabrana na ovim izborima, članica je Čačićevih Reformista.

Međimurski župan Matija Posavec jedini je iz sadašnjeg HNS-ova vodstva koji je zadržao dobre odnose s Čačićem nakon što je on prije tri godine odlukom Predsjedništva HNS-a, dok je izdržavao kaznu u pulskom zatvoru, isključen iz stranke.

Za razliku od Posavca, donedavni varaždinski župan i šef tamošnje stranačke organizacije Predrag Štromar žestoko se zamjerio Čačiću.

Novonastala situacija

“To je najjača županijska organizacija HNS-a koju sam ja stvarao, a njezin čelnik Predrag Štromar je prilikom mog izbacivanja iz stranke odigrao najprljaviji dio posla. Spriječio je Županijsku organizaciju da se izjasni o mom isključenju jer je dobro znao da to ne bi prošlo. Zato je sad i izgubio na izborima”, izjavio je Čačić.

Pitali smo ga može li Štromar, ako na unutarstranačkim izborima Posavec dođe na čelo HNS-a, ostati ministar u Plenkovićevoj Vladi i njezin potpredsjednik. “Vidjet ćemo kako će se situacija razvijati”, odgovorio je.

Pokušali smo doznati i kome će se u novonastaloj situaciji u HNS-u prikloniti eurozastupnik iz HNS-a Jozo Radoš, no, usprkos višekratnim pozivima i porukama, nije se javio na telefon.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:36