GUŽVE NA GRANICI

ČETIRI SATA U REDU NA GRANICI: ŠTO SE ZAPRAVO DOGAĐALO NA PRIJELAZIMA Kad je kolona došla do tri kilometra, Slovenci su iznenada promijenili ponašanje

Najgore je bilo putnicima autobusa, koji su satima čekali red za pregled, a potom još po sat vremena čekali provjeru dokumenata
 Damir Krajač / CROPIX

Iako se očekivao posvemašnji kaos na svim graničnim prijelazima sa Slovenijom, jučer je situacija bila kritična samo na Bregani, dok je na Maclju do većih gužvi dolazilo samo povremeno, a na prijelazima u Istri praktički ih nije bilo uopće.

Na Bregani se u najboljem slučaju čekalo petnaestak minuta, dok su mnogi čekali dulje od četiri sata. Najgore je bilo putnicima autobusa, koji su najprije satima čekali red za pregled, a potom još po sat vremena proveli izvan busa, čekajući da im carinici provjere dokumente. Slovenska policija provodila je stroge kontrole sve dok gužve na granici nisu postale nepodnošljive, nakon čega su primijenili članak 9. Njega se aktivira ako se na granicama dogodi da putnici nesrazmjerno dugo čekaju. U tom se slučaju granična kontrola popušta. No, i dalje se detaljno kontrolira građane trećih zemalja.

Pravila

- Putnike koji nisu iz Hrvatske, Slovenije ili zemalja EU strože se kontrolira. Pravila su takva i mi ih poštujemo. Što se tiče putnika iz Unije te naše zemlje i Slovenije, kod njih provodimo povremenu kontrolu prema profilu putnika. Tijekom dana su se stvarale kolone i po tri kilometra za ulaz u Hrvatsku, dok za izlaz iz zemlje nije bilo takvih gužvi - kaže Marijan Burić, pomoćnik načelnika granične postaje Bregana.

Burić je dodao kako je u razdoblju od ponoći do 14 sati preko tog graničnog prijelaza prešlo više od sedam tisuća vozila, u kojima je bilo više od 25 tisuća putnika. Iz naše je zemlje izašlo 1500 vozila, sa 4500 putnika.

Na Bregani je otvoreno svih 15 traka za prijelaz, no granični policajci kažu nam kako bi bilo potrebno dvostruko više traka kako bi promet tekao dovoljno brzo da ne bude zastoja. Svakom se putniku provjere dokumenti, što samo po sebi ne traje dugo, ali je dovoljno sporo da se stvore kolone. Putnici su zbog toga mrzovoljni - svi s kojima smo razgovarali kažu kako bi izbjegli putovanje da su ikako mogli. Ipak, većina njih nije očekivala da će tako dugo biti u koloni.

Suputnici

- Tri sata smo čekali na granici, a onda smo pozvali prijatelje da dođu po nas. Uzeli smo kovčege iz autobusa, pješke prešli granicu i sad ćemo automobilom kući. Ne znamo uopće kada će naši suputnici doći kućama, ali mi više nismo mogli izdržati - kažu Maja Rožman i Mario Piplica, koje smo zatekli na Bregani.

Nešto bolje bilo je na Maclju. Tamo se tijekom dana ni u jednom trenutku nije čekalo dulje od dva sata. Vozači autobusa bili su i više nego zadovoljni time - kažu, očekivali su da će čekati daleko dulje.

- Mi smo stajali sat i petnaest minuta, a onda su vrlo brzo pregledali putnike. Nije to tako strašno jer sam očekivao i putnike pripremio na gore - kaže Silvio Posch, vozač autobusa koji prevozi turiste iz Beča do Vodica.

Vijesti

No, gužvi uopće nije bilo na GP Mala Bregana, gdje se najviše čekalo po pet minuta.

Na prijelazima Kaštel i Plovanija većih gužvi jučer tijekom jutra nije bilo, a na Kaštelu sve su ulazne i izlazne trake bile otvorene. Na Plovaniji je kolona na ulazu u zemlju bila stotinjak metara i čekalo se pet do deset minuta, a na izlazu iz Hrvatske redova uopće nije bilo. Veće su gužve počele tek u popodnevnim satima, a pravi se krkljanac očekuje tek danas. Naime, Istra ovog vikenda očekuje prvi veći turistički val i više od 30 tisuća dolazaka, što je čak 70 posto više nego lani. Dio njih počeo je stizati u petak ujutro, kada se na prijelaz granice Kaštel čekalo deset do 15 minuta, a kolona je bila oko 200 metara sa slovenske strane. Ni na izlaz se gotovo nije čekalo.

Slovenka Katja, koja se vraćala s kratkotrajnog odmora iz Medulina, rekla nam je da gužvi nije bilo ni na ulazu kada je dolazila u Hrvatsku.

Sigurnost

- Baš slušam vijesti i čujem da su kolone te da se čeka i po pet sati na izlazu iz Hrvatske. Ne kužim gdje su te kolone, pa ovdje nismo čekali ni pet minuta! Nismo čekali ni na ulazu u Hrvatsku ovog utorka - čudi se ova slovenska gošća.

Pa ipak, nova europska uredba sigurno će ovog vikenda donijeti policajcima na istarskim graničnim prijelazima brojne poteškoće. Na to su spremni te, kako nam kaže pomoćnik načelnika za graničnu kontrolu Robert Boban Paulović, oni će učiniti apsolutno sve da se smanji čekanje te da se poštuju svi sigurnosni zahtjevi.

- Izlaz iz Hrvatske odvijao se na dvije trake te je treća bila za autobuse. Sada smo na jednoj traci, povremeno na dvije, kako putnici ne bi čekali. Ulaz u Hrvatsku je od osam sati ujutro nonstop bio na tri trake i njih uopće ne zatvaramo. Pojačan je promet u odnosu na prijašnje dane, ali to još nije gužva koju očekujemo. U suradnji sa slovenskom policijom poduzimamo sve mjere da taj promet normaliziramo, odnosno da čekanje bude što kraće, a opet da to ne bude nauštrb sigurnosti - kaže nam Paulović.

Izleti

Dodao je da je prošli vikend bio prvi udarni vikend, a tada je i uredba stupila na snagu pa su gužve bile veće. Prema njegovim riječima, tijekom tjedna hrvatska i slovenska policija dogovorile su se kako da putnicima čim više olakšaju.

- Prošli vikend bilo je čekanja, naravno jer smo radili u skladu s tom novom uredbom EU-a, a kolone su bile od kilometara do kilometar i pol dugačke. Tada smo isto otvorili sve trake - kaže Paulović.

Inače, protekloga vikenda zbog takvih gužvi dio se stranih putnika vratio svojim kućama, okretali su se i autobusi, a najveću štetu su zbog toga pretrpjeli restorani, konobe i druge uslužne djelatnosti u turizmu jer mnogi u predsezoni upravo “žive” od talijanskih gostiju koji dolaze na ručkove i kraće izlete ili vikend-odmor. Ako se ovakva situacija nastavi, mnogi očekuju i najgori mogući scenarij, a to je da će turisti u špici sezone, kada su kolone kilometarske i bez tako stroge kontrole, odustati od puta u Hrvatsku, posebno oni koji nisu rezervirali smještaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 09:47