NUSPOJAVE KOD DJECE

CIJELA POPOVAČA BRUJI O INCIDENTU Jedna djevojčica reagirala na cjepivo i prevezena u bolnicu, još petero se žalilo na izvjesne probleme

Ilustracija
 Goran Šebelić / CROPIX

POPOVAČA – Popovača bruji o incidentu koji se dogodio tijekom prošlotjednog obaveznog cijepljenja stotinjak učenika osmog razreda Osnovne škole Popovača. Naime, nakon cijepljenja protiv difterije, tetanusa i poliomyelitisa, jednoj je djevojčici pozlilo i prevezena je u sisačku bolnicu, a još petero djece žalilo se da ima izvjesne probleme i posljedice nakon primanja cjepiva.

Dr. Suzana Fabijanić, voditeljica službe za školstvo Županijskog zavoda za javno zdravstvo potvrdila nam je da je jedna učenica reagirala na cjepivo, te da je nakon pregleda i jednodnevnog promatranja u bolnici u Sisku puštena u kući i redovito ide u školu. Što se tiče ostalih petero djece, nisu zabilježene alergijske ili reakcije na cjepivo, nego emocionalne reakcije uzrokovane nelagodom zbog cijepljenja ili činjenicom da je jednoj njihovoj prijateljici zabilježena reakcija na cijepljenje.

– Nema razloga za paniku. U tijeku je cijepljenje osmaša protiv difterije, tetanusa i poliomyelitisa u cijeloj Hrvatskoj i nisu nigdje zabilježene nuspojave kod djece nakon cijepljenja. Svi upotrebljavamo isto provjereno cjepivo i roditelji u Popovači nemaju razloga za brigu, ističe dr. Fabijanić. Kako je u javnosti puno priča o opravdanosti i(li) štetnosti obaveznog cijepljenja djece protiv zaraznih bolesti, roditelji su, doznajemo u Popovači, bili zabrinuti još više jer im nitko nije dao zadovoljavajuća pojašnjenja o čemu se radi u ovom konkretnom slučaju.

Darijan Vlahov, županijski pročelnik za školstvo Sisačko-moslavačke županije potvrdio nam je da se šestero djece žalilo nakon cijepljenja, te da je jedna učenica bila u bolnici, no, da je prema informacijama iz škole, sada sa svima sve u redu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:59