TRANSPLANTACIJA MATIČNIH STANICA

Čitatelji Jutarnjeg žele pomoći Nikoli Pokrivaču, evo kako to mogu učiniti

 Damir Krajač / CROPIX

Nakon što smo u Jutarnjem objavili da je poznatom nogometašu i bivšem reprezentativcu Nikoli Pokrivaču (31) potrebna transplantacija matičnih stanica jer se posljednje tri godine bori se s Hodgkinovim limfomom, javili su nam se brojni čitatelji koji su voljni pomoći. Donosimo vam informacije kako možete pomoći.

Rođeni Čakovčanin Pokrivač sada je u fazi dobivanja kemoterapije i potrebna mu je transplantacija matičnih stanica od podudarnog darivatelja jer nitko od njegove obitelji nije podudaran.

- Hodgkinov limfom je rak limfnog tkiva, a godišnje se u Hrvatskoj pojavi 100 novih slučajeva – rekao nam je prof. dr. Igor Aurer, pročelnik Zavoda za hematologiju Klinike za unutarnje bolesti KBC-a Zagreb. Dodaje da su simptomi povećani limfni čvor, najčešće na vratu ili pod pazuhom, a mogu biti prisutni i povišena temperatura, noćno znojenje i gubitak težine.

Liječi se kemoterapijom, radioterapijom, imunoterapijom te autotransplatacijom ili donorskom transplatacijom.

- Preko 90 posto bolesnika se uspješno izliječi, pogotovo u mlađoj životnoj dobi, no vrlo je rijetko da bolesnik ne odgovori na dvije linije liječenja – objašnjava Aurer. Pokrivač je već prošao kemoterapiju i liječenje autotransplantacijom, no bolest mu se po drugi put vratila.

- U toj situaciji se standardno pristupa liječenju imunoterapijom ili donorskom transplantacijom, a bolji rezultati postižu se kada su donori srodnici – zaključio je Aurer koji dodaje da se jedna trećina do jedne polovine pacijenata izliječi transplantacijom matičnih stanica.

Matične stanice hrvatskih dobrovoljnih darivatelja pohranjene su u Hrvatskom registru dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica KBC-a Zagreb, a svi koji žele pomoći Pokrivaču trebaju se upisati u Registar.

- Ljudi se trebaju upisivati u što većem broju i na to pozivamo i sada, no treba napomenuti da se ne može pomoći baš njemu. Naravno, postoji mogućnost da ćete biti kompatibilni baš s njim, no isto tako se može pomoći i drugim oboljelima – rekla nam je dr. Nika Kalogjera, voditeljica Hrvatskog registra dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica KBC Zagreb.

U Hrvatski se registar mogu upisati svi hrvatski državljani u dobi 18 do 40 godina starosti, dobrog općeg zdravlja. Da bi osoba mogla postati mogući potencijalni darivatelj, moraju biti zadovoljeni medicinski kriteriji koji su važni zbog sigurnosti kako darivatelja tako i primatelja. Prilikom upisa provjerava se boluje li osoba od zloćudnih tumora, kardiovaskularnih, plućnih, bubrežnih, neuroloških, metaboličkih, zaraznih bolesti ili ozbiljnih alergija.

- Svi zainteresirani mogu ispuniti pristupnicu tako da se obrate Registru u KBC-u Zagreb, u Hrvatskom zavodu za transfuzijsku medicinu u Zagrebu ili transfuzijskim centrima u osam hrvatskih gradova: Zagrebu, Osijeku, Rijeci, Puli, Splitu, Zadru, Varaždinu i Dubrovniku, kao i tijekom akcija upisa koje organizira Zaklada Ana Rukavina – objasnila je Kalogjera, koja dodaje da je naš Registar zajedno sa 75 nacionalnih registara iz 53 svjetske zemalje dio Svjetskog registra dobrovoljnih darivatelja koštane srži, koji objedinjuje podatke o gotovo 28 milijuna darivatelja i doza krvi iz pupkovine, a donacija može pomoći pacijentu neovisno liječi li se u Hrvatskoj ili u inozemstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:15