USKOK INZISTIRA NA ZATVARANJU

Čobiju neće proći nagodba s uvjetnom: Bivšem ministru zatvorska kazna, barem minimalna

Ipak ne postoji nikakva nagodba bivšeg ministra regionalnog razvoja Petra Čobankovića s USKOK-om u slučaju Planinska. Za sada

ZAGREB - Ipak ne postoji nikakva nagodba bivšeg ministra regionalnog razvoja Petra Čobankovića s USKOK-om u slučaju Planinska. Za sada.

Informaciju da se Čobanković uz priznanje krivnje nagodio s tužiteljstvom na godinu dana zatvora jučer je demantirao i njegov branitelj, odvjetnik Mate Matić.

Čvrsti stav tužitelja

Međutim, očito je nagodba bila predmet razgovora zastupnika obrane i optužbe u ovom slučaju. Kako neslužbeno doznajemo, do zaključenja nagodbe nedostaje samo jedan korak. A to je Čobankovićeva odluka da ipak pristane na odlazak u zatvor. Čini se da se Čobanković nadao da se uz priznanje može izvući i s blažom, uvjetnom kaznom.

No, s obzirom na to da ga se tereti da je zloupotrijebio svoj ministarski položaj, druga strana navodno je zauzela stav da za Čobankovića ne dolazi u obzir ništa osim zatvorske kazne. Možda minimalna, ali zatvorska. Upravo to odgovara informaciji od godinu dana zatvora, koja je procurila iz pravosudnih krugova. Dakle, sada je stvar Čobankovića i njegova odvjetnika hoće li na to pristati ili će ići na sud te time preuzeti rizik mogućeg težeg kažnjavanja.

Osim Čobankovića, USKOK je istragom u aferi prodaje zgrade u Planinskoj po znatno uvećanoj cijeni Ministarstvu regionalnog razvoja obuhvatio i bivšeg premijera Ivu Sanadera, prodavatelja Stjepana Fiolića i vještaka Matu Bitangu.

Poznati mesar i bivši saborski zastupnik tereti se da je potaknuo Čobankovića i Ivu Sanadera na zlouporabu položaja i ovlasti, odnosno da poguraju prodaju zgrade na temelju uvećane procjene vrijednosti koju je za tu potrebu izradio vještak Bitanga.

Zbog plaćanja cijene znatno veće od tržišne država je oštećena za 26,4 milijuna kuna, koliko je bila protuzakonita zarada Mesnica Fiolić.

Petar Čobanković je već na početku formalne istrage priznao svoje sudjelovanje u cijelom “pothvatu”. Pritom je doduše naveo kako je tadašnjem premijeru najprije rekao da njegovo ministarstvo ne može otkupiti zgradu, posebno ne po tako visokoj cijeni.

Štetan za sustav

No, kada mu je Sanader rekao, kako tvrdi, da nije on taj koji će o tome odlučivati, odradio je svoj dio posla, koji je, pokazalo se, bio nepotreban i štetan za ministarstvo. Upravo je Čobankovićev iskaz dao istražiteljima dodatne argumente da istragom obuhvate i Sanadera.

Uslijedilo je uhićenje Stjepana Fiolića, u čijoj su kući pronađene i ranije izrađene procjene vrijednosti zgrade u Planinskoj s realnom, višestrukom nižom cijenom nekretnine.

Nakon tjedan dana provedenih u istražnom zatvoru te blokade imovine čija se vrijednost mjeri u desecima milijuna kuna, Stjepan Fiolić priznao je sve što mu je USKOK stavljao na teret. Pritom je navodno ustvrdio da su sredstva od prodaje Planinske ostala kod njega i da ih je trošio za vlastite potrebe i poslovanje te da ih je spreman vratiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:26