PRAVO I PRAVDA

Crna Gora: Ukinuta presuda za zločine nad hrvatskim zarobljenicima u Morinju

 Drago Sopta / CROPIX

PODGORICA - Žalbeni sud u Podgorici ukinuo je jučer prvostupanjsku presudu šestorici pripadnika JNA, zbog zlostavjanja i mučenja zatvorenika u logoru Morinj 1991-92. Suđenje će se ponoviti pred Višim sudom, javljaju crnogorski mediji, a prenosi HTV.

Podsjetimo, prema nepravomoćnoj presudi Višeg suda u Podgorici Zlatko Tarle osuđen je na godinu i pol dana zatvora, Mlađan Govedarica na 2, Ivo Gojnić na 2,5, Boro Gligić na 3, Špiro Lučić na 3,5 te Ivo Menzalin, kojemu se sudilo u odsutnosti, na 4 godine zatvora. Osuđeni su da su kao djelatni i pričuvni pripadnici bivše JNA počinili ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljenika s dubrovačkog područja.

U logoru Morinj pokraj Kotora od listopada 1991. do kolovoza 1992. mučeno je više od 300 zatvorenika. Troje ih je umrlo u logoru, a 56 preminulo od posljedica batinanja i psihičkog terora. Presuda je izrugivanje ratnim zarobljenicima i civilima, koje su šestorica bivših pripadnika JNA svakodnevno batinala, maltretirala i podcjenjivala, neke i 9 mjeseci, poručili su bivši logoraši, a piše HTV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:07