NISU IH SPASILI NI NORVEŽANI

CRNI DANI ZA USPJEŠNOG IZVOZNIKA Zbog 200 milijuna kuna duga prema banci i državi, naše brodogradilište otišlo u stečaj

 Nikolina Vuković Stipaničev / HANZA MEDIA

ŠIBENIK - Crni scenarij dogodio se šibenskom NCP Remotnom brodogradilištu. Naime, Trgovački sud u Zadru otvorio je stečajni postupak nad ovim brodogradilištem u vlasništvu šibenskog poduzetnika Gorana Prgina i za stečajnog upravitelja imenovao Milana Obradovića iz Svete Nedjelje.

Zadarski sud proglasio je stečaj na prijedlog FINA-e, a zbog neprekidne blokade računa brodogradilišta koja traje već osam mjeseci. Neslužbeno doznajemo da su ukupna dugovanja ove tvrtke dosegnula 200 milijun kuna, od čega 160 milijuna kuna prema Jadranskoj banci, dok 40 milijuna kuna potražuje država na temelju neplaćenih poreza i naknade za koncesiju na pomorskom dobru.

NCP Remontno brodogradilište od stečaja nije spasilo ni to što su u zadnjih šest godina izgradili i uglavnom na norveško tržište isporučili 50 katamarana za potrebe tamošnjih ribogojilišta u ukupnoj vrijednosti od 33 milijuna eura.

Rješenjem Trgovačkog suda u Zadru, nakon proglašenog stečaj, svi vjerovnici imaju rok od 60 dana da prijave svoja potraživanja stečajnom upravitelju, nakon čega će se 11. travnja održati izvještajno ročište na sudu za ispitivanje prijavljenih tražbina. Do tada stečajni upravitelj dužan je snimiti postojeće stanje, pregledati svu dokumentaciju, popisati imovinu i sačini popis obveza prema vjerovnicima i zaposlenicima brodogradilišta.

Roko Vuletić, predsjednik Uprave NCP-a ističe kako otvaranje stečaja ne znači i gašenje brodogradilišta, te da mu predstoji preustroj i restrukturiranje.

- Trenutno u 2017. godini imamo ugovorenih poslova za svih 200 naših djelatnika, a riječ je o gradnji novih katamarana za norveško tržište i remont stranih jahti. Plaće isplaćujemo uredno, a baš u utorak je isplaćena plaća radnicima za prosinac. Naš problem su dugovi prema banci i državi, a sada, kad je otvoren stečaj, nadamo se uspješnom dogovoru s vjerovnicima kojima je zasigurno interes da brodogradilište nastavi raditi. Upravo naši vjerovnici neće dopustiti da se tvrtka ugasi tijekom stečajnog postupka – kazao je Roko Vuletić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:22