VIKALI ZA DOM SPREMNI

CRNOKOŠULJAŠI MARŠIRALI CENTROM ZAGREBA Rigidni desničari iz A-HSP-a na Trgu bana Jelačića održali postrojavanje, nosili zastavu njemačkih neonacista

 Tomislav Kristo / CROPIX

Stranka rigidne desnice A-HSP organizirala je u nedjelju marš u centru Zagreba, a onda i postrojavanje na glavnom zagrebačkom trgu. Pratila ih je policija, koja je, kako javlja televizija N1, odmicala građane od crne kolone.

Uz limenu glazbu, svi sudionici marša bili su odjeveni u crno. Pritom su istakli više zastava: američku, hrvatsku (ali s prvim bijelim poljem), dok je treća, kako javlja N1, zastava neonacističke Nacionalne partije Njemačke (NPD).

Tzv. 'Hrvatske domoljubne snage', odnosno stranačka postrojba A-HSP-a, započele su svoj marš ispred Starčevićevog doma u Zagrebu. Kako su najavili, nakon prisege na vjernost domovini na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu, uslijedilo je polaganje vijenca i paljenje svijeća na grobu Oca domovine Ante Starčevića.

U jednom se trenutku na ulici prolomilo i 'Za dom spremni', a okupljeni su vikali i 'Pozdrav Trumpu'.

Naknadno se doznalo da je policija zbog remećenja javnog reda i mira privela predsjednika A-HSP-a Dražena Keleminca. Doveden je u službene prostorije na kriminalističko istraživanje zbog povrede odredbi Zakona o prekršajima protiv javnoga reda i mira, kažu u policiji koja ne otkriva više pojedinosti dok traje kriminalističko istraživanje.

Po podacima policije, nekoliko desetaka osoba pojavilo se na skupu, najavljenom kao "davanje javne podrške američkom predsjedniku Donaldu Trumpu" i polaganje "prisege domovini" na Trgu bana Jelačića, u organizaciji A-HSP-a.

Reagirala i Vlada: Osuđujemo ekstremizam!

Hrvatska Vlada u nedjelju je najoštrije osudila svaki ekstremizam i akt provokacijskog karaktera protiv srpske manjine u Vukovaru, a oštro je osudila i postrojavanje nekoliko desetaka pripadnika stranke A-HSP-a u Zagrebu te je iz Banskih dvora poručeno kako je cilj organizatora i sudionika spomenutih akcija sračunat i usmjeren na poticanje straha i netolerancije u društvu te je u suprotnosti s Vladinim ciljevima.

Vlada je u priopćenju u povodu uvredljivih i sramotnih plakata koji su se jučer pojavili na Trpinjskoj cesti u Vukovaru najoštrije osudila svaki ekstremizam i akt provokacijskog karaktera protiv srpske manjine "koji ne pridonosi zajedništvu i stabilnosti te zaštiti ljudskih prava svih građana Republike Hrvatske". Također je oštro osudila i postrojavanje postrojavanje pripadnika stranke A-HSP-a u nedjelju u Zagrebu kojim se, "promoviranjem ustaštva i nacizma, napadaju temeljne vrijednosti ustavnog poretka Republike Hrvatske", ističe se u priopćenju.

"Cilj organizatora i sudionika spomenutih akcija sračunat je i usmjeren na poticanje straha i netolerancije u društvu i u suprotnosti je s ciljevima Vlade RH u postizanju pravne sigurnosti, političke stabilnosti i gospodarskog rasta i napretka hrvatskih ljudi.

Vlada Republike Hrvatske odlučno se protivi svim pojavnim oblicima govora mržnje, netolerancije i diskriminacije od strane pojedinaca i skupina koje se ne mire s postojanjem i razvitkom moderne, demokratske i prosperitetne hrvatske države, te u tom smislu djeluju državne institucije", navodi se u Vladinom priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 19:47