TVORNICA ZADOVOLJNIH RADNIKA

ČUDO U HRVATSKOJ 'I uvjeti rada i plaća i božićnica i uskrsnica i regres. Stvarno sve imamo. Čak i naknadu za novorođenče od 10.000 kuna'

Ilustracija
 CROPIX

Radnička plaća između 5 i 7 tisuća kuna. Regres, božićnica, uskrsnica, naknada za novorođenče od 10.000 kuna i bolesnog člana obitelji. I sve to u privatnoj tvornici usred Slavonije. Tvornica furnira iz Otoka pokraj Vinkovaca pravi je dokaz da je ključ ostanka mladih obitelji u Slavoniji - posao i plaća veća od minimalca, piše Dnevnik.hr.

Ružica Dragun (40) radi u otočkoj tvornici furnira za plaću iznad hrvatskoga prosjeka.

- Naravno da sam zadovoljna. Stvarno. I uvjeti rada i plaća i Božićnica i Uskrsnica i regres. Stvarno sve imamo. Mi smo prezadovoljni - govori radnica Ružica Dragun (40).

Zadovoljni radnik Enes Prnjak ne skriva da razmišlja i o trećem djetetu.

- Ja sam u roku od godinu dana dobio dijete, kupio kuću, kupio auto - kaže Enes.

Od 120 radnika, većinu čine mlađi od 30 godina.

Među njima i 20-godišnji Mateo Ćelebić.

- Moje prvo zanimanje je fitofarmaceut i onda sam vidio da bi ovdje moglo biti nešto za posao i onda sam išao na prekvalifikaciju za drvodjelskog tehničara - pojašnjava mladi Slavonac koji i ne pomišlja napustiti rodnu grudu.

- Doslovno ovo ima samo u snovima. Znači, posao odmah uz kuću, blizina, bez putovanja i nisam se nadao tome - kaže.

Vlasnik tvornice furnira je Nijemac Alexander Gantenbrink koji kaže kako je sve 'vrlo jednostavno ako se radi na njemački način'.

- Prije svega, naši radnici su radnici, a ne ljudi koje ćete tretirati kao robove - kaže Ganterbrink kojemu je uspjelo ono o čemu državna politika sanja -zadržati mlade u Slavoniji i brojčano pojačati obitelji, piše Dnevnik.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:41