UGLEDNI VOJNI ANALITIČAR

CVRTILA O SKANDALU KOJI JERAZOTKRIO JUTARNJI 'Očito je da bi se moglo raditi o prevari'

 EPH

Veliki skandal u MORH-u oko nabavke i remonta borbenih aviona u Ukrajini, a koji je razotkrio Jutarnji list, bio je vodeća vijest HRT-ova Dnevnika 3.

Istraga Vojne policije je pokazala, između ostalog, da su avioni kupljeni od Ukrajine stariji nego što to piše u dokumentaciji, navodno četiri do pet godina. Uz to je utvrđeno i da su na avionima koje je Hrvatska zaprimila od Ukrajine "prekucani" njihovi serijski brojevi koji ne odgovaraju dokumentaciji zrakoplova niti brojevima navedenima u ugovoru o remontu, kao i da ugrađeni dijelovi zrakoplova ne odgovaraju njihovoj pratećoj dokumentaciji.

Za Dnevnik 3 skandal je komentirao ugledni vojni analitičar i dekan VERN-a Vlatko Cvrtila:

- Ono što piše u novinama zapravo ukazuje na nešto što bi moglo biti vrlo upitno u smislu remonta u Ukrajini. Već i po povratku zrakoplovi su pokazivali određene slabosti, ako možemo to tako reći. Ako uzmemo u obzir da je od remonta prošlo nešto više od godinu dana, mi danas nemamo na raspolaganju onoliko zrakoplova koliko smo remontirali, nego puno manje nego puno manje sposobnih za letenje.

Koliko je MiG-ova sposobno za let? - bilo je pitanje voditelja.

- Tu su brojke negdje ispod pet, i to je upitno da li su u svakom trenutku sposobni. Sama ta činjenica ukazuje na sumnju da je remont izvršen loše, odnosno da nije izvršen na odgovarajućoj razini.

Tko bi mogao biti odgovoran za taj skandal, hrvatska strana ili ukrajinska?

- Pa prije svega oni koji su radili remont. S obzirom na podatke kojima raspolažemo, očito se moglo raditi o nekoj vrsti prevare, sklapanje i remontiranje s nekim dijelovima koji nisu na odgovarajućoj razini kvalitete. Ali mislim da u svakom slučaju treba preispitati tu odluku koja je donesena. Išlo se u remont zrakoplova kojima je, stručnjaci su upozoravali već tada, resursi polako ističu i taj novac će se možda pokazati kao bačen u vjetar. Ovaj slučaj pokazuje da bismo morali raskrstiti s tom iluzijom, da naprosto RH nema financijskih resursa da može održavati ratno zrakoplovstvo.

Kada su bili na remontu, u Ukrajini je počinjao rat?

- Da, već tada je bilo upitno kolika će to biti kvaliteta. Naši su se potrudili da kontroliraju sve faze, ali možda se pokaže da nisu uspjeli u svemu tome i da je zapravo ukrajinska strana napravila nešto neprimjereno, rekao je Cvrtila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:28