Da Šima radi više, već bi je smijenili

Poznata je stvar da u našoj državi mnogi računi ne štimaju, da su natječaji obično prevara, građevinski materijal i usluge gdjekad i deset puta skuplji kad se plaćaju iz javne blagajne, da se slaboumni iznosi troše za reprezentacije i službena putovanja, da se nepismenim osobama honoriraju intelektualne usluge, da milijarde budžetskog novca tajanstveno nestaju u crnim rupama.



Gdje je i što radi glavna državna revizorica Šima Krasić, upitao se s razlogom jedan naš list, a cijenjena gospođa ljubazno im je odgovorila opisom jednoga svoga radnog dana.



Dnevni raspored




Tu stvar, vjerujte, vrijedi u cijelosti citirati:



6.30 ustajanje, radijske vijesti



7.30 dolazak u ured, potpisivanje pošte, kava i listanje tiska



15.30 dogovori sa suradnicima oko poslova u kolovozu, čitanje revizijskih izvješća



16.00 posjet dragoj kolegici u bolnici, nabava namirnica



17.00 ručak



18.30 šetnja sa suprugom



20.00 priprema za sutrašnji sastanak, TV i lagano štivo.



Ako nije štogod izostavila, Šima Krasić zaista radi samo pola sata potkraj radnog vremena. Za čitavih trideset minuta, između pola četiri i četiri, ona se prvo dogovori sa suradnicima o poslovima za cijeli mjesec, a onda vjerojatno ovlašno virne, jer za više nema vremena, u četiri tisuće stranica revizorskih izvještaja na radnom stolu. Mogu je zamisliti, obično tek malodušno uzdahne kakav je to veliki posao.



‘Bit ću korisna? Ma, neću!’



Tu i tamo na trenutak možda pomisli kako bi napokon mogla nešto početi s tim, ali se brzo othrva nastranom iskušenju da bude korisna. Zgrabi torbicu dok se nije predomislila i ode obići bolesnu kolegicu ili bira tikvice u supermarketu. Njezine obaveze na radnom mjestu taj dan su završile.



Među revizijskim izvještajima na stolu Šime Krasić zacijelo bi se našlo štogod o aferi s kamionima u Ministarstvu obrane, ali ona to, sva je prilika, nije pročitala. Gdje bi to došlo da državna revizorica čita sve revizijske izvještaje. Ipak, pogrešno bi bilo vjerovati da državna revizorica ne zna ništa o tome besramnom skandalu. Vidjela je zasigurno ponešto u novinama koje lista cijelih osam sati, od 7.30 do 15.30.



Radi koliko od nje traže




Čitajući novine osam sati dnevno, glavna revizorica morala bi biti izvanredno upućena u razmjere pljačke državnog novca u Hrvatskoj. Dok okolo najbolji sinovi i kćeri naše domovine u svim smjerovima razdragano trče s vrećama pokradenih para na leđima, Šima Krasić bezbrižno popravlja naočale i čita vijesti iz zemlje i svijeta, sport, kulturu, riješi križaljku... i upravo kad bi još htjela vidjeti društvenu kroniku, sa zaprepaštenjem shvati da je već pola četiri i da bi ona mogla štogod i raditi.



Pola sata koliko provede obavljajući svoj posao upravo je ono što se traži od glavne državne revizorice. Za toliko su je i stavili da radi. Da pokuša nešto više, ne bi valjalo.




Ante Tomić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:11