TUGA VESNE KRUPLJAN

'DA SU ME BAREM NAZVALI I IZRAZILI SUĆUT, PA TAMAN ONA BILA IZ KURTOAZIJE' Komšići ignoriraju Kristininu majku, pogreb je u ponedjeljak

Majka se također žali kako joj niti Kristinini prijatelji nisu izrazili sućut. Pogreb mlade djevojke bit će u ponedjeljak u Markovu Polju
 Dragan Matić / CROPIX

Bi li, da je ratificirana Istanbulska konvencija, barem pola od preko 300 žena ubijenih u proteklih deset godina danas bilo živo, počevši od zadnje ubijene Kristine Krupljan (18), teško je reći. No krajem prošle godine, u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, premijer Andrej Plenković je, poput mnogih političara prije, najavio da će Vlada što skorije pokrenuti postupak saborske ratifikacije Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Institucije se kao po špranci ograđuju od odgovornosti, a zapravo inicijalni problemi uvijek počinju s manjkom kućnog odgoja.

Dugo se još neće slegnuti dojmovi stravičnog zločina u automobilu na parkiralištu zagrebačke Volovčice počinjenog u srijedu navečer, kada je - nakon što ju je odveo na večeru u pizzeriju Nocturno - David Komšić s više od 60 uboda nožem okrutno izmasakrirao 18-godišnju Kristinu. Taj mladić, s kojim je imala turbulentnu vezu od četvrtog razreda osnovne škole, ugasio je Kristinine snove kad mu je rekla da je trudna, i to s drugim muškarcem, zagrebačkim arhitektom koji je, pak, potpuno šokiran tom tvrdnjom jer kaže: “Ma kakvo dijete! Nismo imali nikakav odnos. Površno smo se poznavali i nisam je vidio dulje vrijeme”. Prijatelji ubijene tvrde nam redom da Kristina i David nikada nisu prestali biti zajedno te da bi dijete, ipak, moglo biti ubojičino. Sankcija za navedeni zločin je najmanje deset godina, a je li Komšić osim djevojke ubio i vlastito dijete, kako se počelo spekulirati, pokazat će test očinstva čiji se rezultati očekuju.

Tri dana od bešćutnog ubojstva majka stradale djevojke Vesna Krupljan ne prestaje pratiti medije jer jedino odatle, napominje nam, crpi nove informacije.

- Vidjela sam da je David pritvoren. Njegovi otac Ivo i majka Olivera nisu našli za shodno nazvati me i izraziti sućut, pa taman ona bila i iz kurtoazije. To me i ne čudi jer je takva reakcija izostala i od Kristininih prijatelja s kojima je dane provodila, ali kako su ta djeca dio šire Komšićeve obitelji, jasno mi je. Pogrebniku sam dala odjeću da obuku Kristinu. Pogreb je u ponedjeljak na Markovu polju. I ne znam odakle ta informacija da se viđala s Davidom i dalje, pa on je njoj prijetio smrću i bio nasilan prema njoj! - zaključila je majka ubijene, obećavši si da će umjesto kćeri nastaviti kazneni progon zbog incidenta od studenog prošle godine, kada je David s trojicom prijatelja presreo Kristinu u autu te ga demolirao.

U vrijeme zločina Komšić je bio trijezan, baš kao što je bio trijezan i kad je lanjskog travnja na križanju nedaleko od svoje kuće usmrtio umirovljenika na pješačkom prijelazu. Suđenje ugostiteljevu sinu za tu nesreću počelo je prije tri tjedna, a hoće li proći blago s obzirom na to da je i sam pješak “kumovao” tragediji pretrčavajući na crveno, pokazat će vrijeme. Iako su mnogi nakon te nesreće opisivali Davida kao “tatinog sina sklonog nasilju, pa i prema djevojci koja ga je zato i ostavila”, istu večer Kristina je Davida zdušno branila od osuda javnosti tvrdeći da je “David najbolji partner na svijetu”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:35