DANAS PREDSJEDNIŠTVO

DANAS BERNARDIĆ DEMONSTRIRA KAKO ĆE SE GUŠITI POBUNE U SDP-u? Dobro upućeni kažu da će od četvero ključnih pobunjenika izbacit će samo jedno ime

 
 Darko Tomas / CROPIX

Na Predsjedništvu SDP-a sazvanom za danas poslijepodne Davor Bernardić nastojat će ojačati svoju poziciju poljuljanu sukobima na zadnjem Klubu zastupnika SDP-a i otvorenim pozivom Peđe Grbina da se na idućoj izvještajnoj Konvenciji stranke pokrene pitanje Bernardićeve smjene.

Bernardić će, navode upućeni u zbivanja na Iblerovu trgu, sjednicu Predsjedništva početi s pitanjem povjerenja njemu kao šefu stranke. Premda ga bezrezervno podržava tek polovica Predsjedništva, Bernardić računa da se ostali ipak neće izjasniti protiv njega. Dakle, ako se na Konvenciji otvori pitanje njegove smjene, ipak će biti u boljoj poziciji nego što je danas jer će se moći pozvati na podršku vodećega kolektivnog tijela stranke.

Lokalni izbori

Druga sigurna točka dnevnog reda jest održavanje lokalnih unutarstranačkih izbora. Sve donedavno se preispitivalo treba li ih odgoditi za proljeće iduće godine, a u međuvremenu izmijeniti stranački Statut. No, sada će se nastojati izbore održati u predviđenom vremenu do kraja godine. Izbori će, kako nam pojašnjavaju SDP-ovci, dobro doći za skretanje pažnje članova stranke s aktualne krize i pitanja povjerenja Bernardiću.

Treće, ujedno i pitanje o kojem ovisi hoće li doći do raskola u SDP-u, jest izbacivanje iz stranke Peđe Grbina, Miranda Mrsića, Ranka Ostojića i Milanke Opačić. Oko toga se već danima, od kada je došlo do Bernardićeva sukoba s dijelom saborskih zastupnika i javnih reakcija koje su uslijedile, lome koplja u najužem vodstvu. U najužem krugu Davora Bernardića razmatra se i analizira je li Grbin svojim pozivom na smjenu šefa stranke izašao izvan statutarnih okvira. Drugo je pitanje kako uopće izvesti izbacivanje četvero istaknutih SDP-ovaca a da se to ne pretvori u fijasko ili pak da ne prouzroči raskol SDP-a. Naime, ako se izbaci četvero zastupnika, bit će ih taman dovoljno da osnuju svoj klub, a izvjesno je da bi im se pridružilo još nezadovoljnih SDP-ovaca u Saboru. A to je cijepanje SDP-a.

Ništa manje važno pitanje jest kako ih izbaciti. Bernardiću je prilično riskantno stavljati taj prijedlog na Predsjedništvo jer riskira da neće imati dovoljno ruku koje bi ga podržale. Na tragu toga razmišljanja u SDP-u se razmatra i mogućnost da se ne izbacuje iz stranke sve četvero javnih oponenata Davora Bernardića, nego samo Milanku Opačić i Miranda Mrsića jer za njima, kako kažu, nitko u stranci neće žaliti. Kao veliki nedostatak ovakvog rješenja neki Bernardićevi bliski suradnici ističu činjenicu da Mrsić nije ništa teže ili po stranku lošije napravio i rekao nego Peđa Grbin. - Grbin je rekao da treba smijeniti predsjednika stranke, što ima daleko veću težinu nego Mrsićeva izjava da bi se kandidirao za predsjednika SDP-a - kaže jedan naš sugovornik. Stoga je otvorena i opcija po kojoj bi iz stranke bila izbačena samo Milanka Opačić.

Kako ih izbaciti

Na stolu je i kako tehnički provesti izbacivanja. Naime, samo Peđu Grbina, s obzirom na to da je potpredsjednik SDP-a, ne može se izbaciti a da o tome ne odluči Glavni odbor. Ostale također može izbaciti Glavni odbor, ali im člansku iskaznicu može oduzeti i mjesna organizacija u kojoj se vode kao članovi.

Vodstvu SDP-a ovih se dana otvara sve više pitanja na koje ono sve teže nalazi odgovore. Jedno od njih je i kako održati stranku na okupu, onemogućiti rušenje Davora Bernardića, ali istovremeno spriječiti cementiranje njegove pozicije na čelu SDP-a. Iz njega se rodila ideja po kojoj bi vodio stranku s ograničenom upravom i pritom imao vrijeme kušnje. To bi značilo smijeniti njegovu desnu ruku, glavnog tajnika SDP-a Zvanu Brumnića, a Bernardiću dati period od šest ili devet mjeseci u kojemu bi trebao smiriti odnose unutar SDP-a i popraviti rejting stranke. Ako ne bi uspio, onda bi mu se zahvalili.

šok nakon pisma - Što će se staviti na dnevni red Predsjedništva mijenja se iz sata u sat. Jedino što je dobro jest da je cijelo stranačko vodstvo ostalo šokirano pismom pet gradonačelnika. Prodrmao ih je stav ljudi s terena koji su dobili potvrdu na izborima - kaže jedan od sugovornika iz SDP-a.

A. Kolarić želi vodit zagrebački SDP

Aleksandra Kolarić potvrdila je nagađanja i jučer otvoreno rekla da će se kandidirati za predsjednicu zagrebačkog SDP-a. Objava njezine kandidature dolazi uoči odluke Predsjedništva SDP-a prema kojoj se izbori za vodstva lokalnih stranačkih organizacija ne bi trebali prolongirati, nego održati do kraja godine prema pravilima aktualnog statuta.

Javnu namjeru da se kandidira do sada je iznio Dominik Etlinger, koji je u vrijeme Bernardićeva vođenja zagrebačkog SDP-a postao glavni tajnik organizacije, potom Gordan Maras, Alen Čičak i sada Kolarić.

Objavljujući namjeru da stane na čelo zagrebačke organizacije, Kolarić se osvrnula na zbivanja u vodstvu stranke na Iblerovu trgu. Konstatirala je kako Davor Bernardić i dalje ima podršku Predsjedništva, a, uvjerena je, i Glavnog odbora SDP-a. Premda je vrlo kritična prema njegovu vođenju stranke, Kolarić nije sklona ni Peđi Grbinu, koji je zatražio smjenu stranačkog šefa navodeći da pripada stranačkoj grupaciji koja je šutnjom proteklih godina pridonijela aktualnoj krizi. (I. Toma)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:21