SJEDNICA ODBORA

DANAS KAŽNAVANJE ZASTUPNIKA KOJI NE DOLAZE NA SABORSKE SJEDNICE Neopravdani izostanci u srpnju sankcionirat će se sa 150 kuna kazne

 Davor Pongračić / Hanza Media

U četvrtak se održava sjednica saborskog Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove koji će odlučivati o tome koji će zastupnici biti novčano kažnjeni zbog neopravdanih izostanaka iz sabornice u prvoj polovici srpnja, piše N1.

Za svaki neopravdani nedolazak na sjednicu, prema izmjenama Zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru, s mjesečnog zastupničkog paušala koji iznosi 1500 kuna, zastupniku se skida po 150 kuna.

Opravdanim se izostankom smatra bolest, što se mora dokazati liječničkom potvrdom, smrtni slučaj u obitelji, sudski poziv, te prisustvovanje manifestacijama i skupovima na koje je zastupnik pozvan.

Iako su neki zastupnici tražili i da se opravdanim izostankom smatra i kada saborski zastupnik ode kao vijećnik na županijsku skupštinu, gradsko ili općinsko vijeće, prijedlozi nisu uvaženi.

- Time bi se zauzelo pogrešno stajalište da je lokalna sjednica važnija od Sabora. Izabrali smo plaćati kaznu jer ionako nemam nikakvu naknadu kao županijski vijećnik, ali ako želim to biti, onda ću, kada propustim sjednicu Sabora, platiti kaznu. Meni je to bitno jer sam bio kandidat i za župana i bitna mi je županija - rekao je ranije Nikola Grmoja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:22