SVETA STOLICA I HRVATSKA

DAVOR IVO STIER NA SASTANKU U VATIKANU Stabilnost jugoistočne Evrope s osobitim naglaskom na Bosnu i Hercegovinu bila je glavna tema razgovora

Davor Ivo Stier, Richard Paul Gallagher
 Davor Pongračić, Darren Ornitz / HANZA MEDIA, REUTERS

Stabilnost jugoistočne Evrope s osobitim naglaskom na Bosnu i Hercegovinu i njezino konstituiranje kao države triju jednakopravnih konstitutivnih naroda, Bošnjaka, Srba i Hrvata, odnosno svih njezinih građana, demokratski prikladne za ulazak u Evropsku uniju – to je bila glavna tema razgovora koje je potpredsjednik hrvatske vlade i ministar vanjskih i evropskih poslova Davor Ivo Stier vodio u subotu u Vatikanu s kardinalom državnim tajnikom Pietrom Parolinom te svojim kolegom nadbiskupom Richardom Paulom Gallagherom, tajnikom za odnose s državama u papinskome Državnom tajništvu.

U tim razgovorima su, kaže nam Stier, iskazani zajednički interesi i pogledi Svete Stolice i Hrvatske na tu temu. Obje strane nastoje da Bosna i Hercegovina ima svoj evropski put, žele da princip institucionalne jednakopravnosti triju naroda i svih građana bude u funkciji boljeg rada BiH, bolje pripreme za sučeljavanje sa svim obvezama koje će uskoro imati kao punopravna članica Unije. To jest zahtjevno, postavlja izazove, ali nudi i prilike, na primjer za nove reformske poteze, kao što bi mogla biti promjena izbornog zakonodavstva, što može biti dobra prilika ne samo za Hrvate, za katolike, nego i za sve u BiH.

On ocjenjuje da su osnove postavljene i poznate, ali da tek predstoji njihova implementacija. taj posao moraju učiniti vođe u Bosni i Hercegovini, njihova je nadležnost, pravo i odgovornost, ali veoma su važni potpora i ohrabrenje međunarodne zajednice, apeliraju Gallagher i Stier. U toj pripremi Hrvatska će aktivno sudjelovati, najavio je hrvatski vicepremijer.

To su bili dobri razgovori, potvrdili su usku suradnju Svete Stolice i Hrvatske, rekao je hrvatski vicepremijer.

Nadbiskup Gallagher i ministar Stier su se osvrnuli i na očekivanu kanonizaciju bl. Alojzija Stepinca koja je, po Stierovim riječima, važna ne samo vjernicima, nego i svakome tko zna što je Stepinac učinio za slobodu i dostojanstvo ljudske osobe u teškim trenucima. Svima njima će kanonizacija biti radostan dan, naglasio je Stier. Podsjetio je da će mješovito katoličko-pravoslavno povjerenstvo za ocjenu Stepinčeve povijesne uloge završiti svoj rad do ljeta, ali i da je kanonizacija unutrašnja stvar Katoličke crkve i da ne ovisi o ocjenama povjerenstva.

Stier je Parolinu i Gallagheru darovao knjigu Stepinac: His Life and Time britanskog povjesničara Robina Harrisa.

Vicepremijer Stier se sastao i s dekanom Kardinalskog zbora, umirovljenim državnim tajnikom kardinalom Angelom Sodanom.

Prije povratka u Hrvatsku Stier se susreo s novim talijanskim ministrom vanjskih poslova Angelinom Alfanom, na njegovu inicijativu. Tako se slučilo da je prvi Alfanov susret s nekim ministrom vanjskih poslova bio s hrvatskim kolegom.

U kratkom razgovoru dogovoreno je da se u prvoj polovici sljedeće godine sastane talijansko-hrvatski koordinacijski odbor na razini ministara vanjskih poslova, da se intenzivira suradnja u sklopu Berlinskog procesa kojemu u 2017 predsjeda Italija, te da Hrvatska imenuje svoje članove za zajednički odbor Godine hrvatske kulture u Italiji koja će trajati od jeseni 2017 do jeseni 2018.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:00