VLADA REAGIRALA ZBOG BILJEŠKI

Davor Stier pokrenuo istragu zbog curenja depeše, predsjednica ga podržala u tome

Reakcija premijera je normalna. Činjenica je da je predsjednica imala ozbiljan radni posjet SAD-u, rekao je izvor blizak šefici države

Premijer i šef HDZ-a Andrej Plenković jučer je na konferenciji za novinare izjavio da je krajnje neuobičajeno da su diplomatske bilješke o posjetu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović SAD-u završile u medijima te da je ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier pokrenuo istragu o tome.

- Stier je naložio istragu, to nije dobro, ni uobičajeno. Ja sam znao da ide. Imala je vrlo jasne ciljeve posjeta SAD-u, a način na koji je to komunicirano u javnosti doista nije do Vlade, nego do predsjednice i njezina ureda. Ono što je do sada objasnila, po mome sudu, dovoljno je - rekao je premijer Plenković. Dio medija je, naime, dan prije objavio diplomatsku bilješku o predsjedničinu sedmodnevnom putu u SAD koju je, kako je objavljeno, sastavio Nikica Kopačević iz hrvatskog veleposlanstva u Washingtonu, a odobrio veleposlanik Josip Paro.

Ovlasti za bilješku

Iz MVEP-a su medijima jučer također potvrdili da je ministar Stier izvijestio predsjednika Vlade da je 18. siječnja pokrenuta istraga o curenju zaštićenih podataka vezanih uz predsjedničino putovanje. Nakon toga su se oglasili i s Pantovčaka.

- Predsjednica pozdravlja i podržava istragu o curenju diplomatske bilješke - rekao nam je glasnogovornik Ureda predsjednice Luka Đurić. Dodao je da je predsjednica u više navrata medijima rekla kako o tim sastancima neće javno govoriti, nego s najvišim državnim dužnosnicima, te da je poštovala dogovor s američkim sugovornicima.

Iako su neki premijerovu jučerašnju izjavu shvatili kao svojevrsnu kritiku Ureda, izvor blizak predsjednici jučer nam je neslužbeno rekao da se “ne radi o tome”.

- To je normalna reakcija predsjednika Vlade. Ne može drugačije postupiti nego tražiti istragu. Nikome nije drago kad cure informacije, ali je činjenica, što se sada jasno pokazalo, da je predsjednica imala ozbiljan radni posjet SAD-u. A svi napadi na predsjednicu koji su uslijedili najgrublji su oblik politikantstva i nerazumijevanje temelja vanjske politike - rekao je izvor blizak Grabar-Kitarović. Dodaje da je ovlaštenje za bilješku imalo više od pedeset ljudi te da vjerojatno neće biti lako utvrditi kako je iscurila informacija.

'Kontrola štete'

U HDZ-u su, ako je suditi po brojnim neslužbenim reakcijama, prilično nezadovoljni oko slučaja predsjedničina puta u SAD, a svi s kojima smo razgovarali vjeruju da su informacije iscurile s Pantovčaka.

- Uvjeren sam da istraga o curenju diplomatskih bilješki koja će se provesti na kraju neće ništa pokazati. Tako to uvijek bude. Sve je to samo forma - kaže jedan istaknuti član HDZ-a, koji na premijerove jučerašnje izjave gleda kao na pokušaj “kontrole štete”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:02