DVA MILIJUNA KUNA TEŠKA PREVARA

Dekan naredio studentima: Dižite novac na crno za zaposlene!

Novac za izabrane: Na taj su način 'nagrađeni' oni koji su dali izniman doprinos svojim nesebičnim radom
 Nenad Dugi / CROPIX

ZAGREB - Bivši dekan Kineziološkog fakulteta Dinko Vuleta (54), tajnik Ivan Matić (62), voditelj računovodstva Drago Kalajžić (61) i zaposlenica računovodstva Ksenija Đunčić (53) na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu osuđeni su u srijedu na uvjetne osude jer su neke zaposlenike tog fakulteta plaćali “na crno”, odnosno preko studentskih ugovora. Tako su u razdoblju od 2005. do listopada 2009. za fakultet nezakonito pribavili gotovo dva milijuna kuna.

Prema tvrdnjama optuženih, uži tim ljudi iz rukovodstva fakulteta donio je odluku da se nekim zaposlenicima na takav način isplaćuje dio plaće pa su tako izbjegli plaćanje poreza i prireza na dohodak, a nisu im platili ni doprinose.

Provizija studentima

Za to su angažirali veći broj studenata koji su na svoje ime u student servisima u Zagrebu, Karlovcu, Varaždinu i Splitu dizali ugovore i potpisane svojim imenom predavali ih u računovodstvo fakulteta. Voditelj računovodstva Kalajžić i zaposlenica Đunčić u ugovore su upisivali lažne podatke da su studenti za njih obavili određene poslove, a takve ugovore potom su ovjeravali i potpisivali tadašnji dekan Vuleta i Kalajžić.

Kada bi im novac sjeo na račun, studenti su ga podizali i prema prethodnom dogovoru vraćali u računovodstvo, nakon čega je novac završavao u rukama zaposlenika. Studenti su za svoju uslugu dobivali određenu proviziju. Dug su naknadno uplatili u državni proračun, što je potvrdila i Porezna uprava. Na taj iznos platili su i 207.135 kuna kamata.

Nije bilo po zakonu

Kad su ga suočili s optužbama, bivši dekan odmah je sve priznao, a na ispitivanju u tužiteljstvu pravdao se da se na takav način poslovanja odlučio jer Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta nije prema fakultetu ispunjavalo svoje obveze. Prema njegovim tvrdnjama, nisu im isplaćivali novac za materijalne troškove i prekovremeni rad pa su se dosjetili kako da zaposlenicima to ipak isplate iako je znao da to nije dopušteno. I ostali optuženici sve su priznali, a voditelj računovodstva pravdao se da nisu znali da bi to bilo kazneno djelo.

- Svjestan sam da to nije bilo po zakonu, no nitko nije imao osobne koristi. Kada smo s tom praksom prestali, osjetio sam olakšanje - ispričao je, pak, tužiteljima tajnik.

O takvom nezakonitom isplaćivanju dijela plaća službeno se očitovao i Kineziološki fakultet, a u tom se dokumentu objašnjava što se točno plaćalo zaposlenicima.

Zloporaba ovlasti

Radi se o prekovremenom radu, poslovima koji ne spadaju u redovni djelokrug imenovanih zaposlenika i poslovima izvan radnog vremena. Posebno je zanimljiv dio koji opisuje koji su zaposlenici “nagrađeni”. Naime, riječ je o “pojedincima koji su dali izniman doprinos svojim nesebičnim radom i zalaganjem te su tako pridonijeli uspješnom radu i poslovanju Kineziološkog fakulteta”, navodi se u obrazloženju optužnice. Optuženi su s tužiteljstvom postigli sporazum o kaznama pa je tako Vuleta zbog zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju osuđen na 11 mjeseci uvjetno uz rok kušnje četiri godine, dok su tajnik fakulteta Matić i voditelj računovodstva Kalajžić dobili deset mjeseci uvjetno na tri godine, a četvrtookrivljena Đunčić, koja je zapravo samo izvršavala naloge nadređenih, kažnjena je s osam mjeseci uvjetno uz rok kušnje tri godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:57