POTRAGA ZA ISTINOM

DESETA OBLJETNICA KORNATSKE TRAGEDIJE Predsjednica sa suzama u očima obećala: 'Učinit ću sve da istina izađe na vidjelo!'

 
Deseta obljetnica tragedije na Kornatima
 Nikša Stipaničev / Hanza Media

VELIKI KORNAT - Na otoku Velikom Kornatu u srijedu je obilježena deseta godišnjica pogibije 12 vatrogasaca – oca i sina Ivice i Ante Crvelina, Tomislava Crvelina, Marka Stančića i Josipa Lučića iz Tisnoga, Hrvoje Strikomana, Gabrijela Skočića, Karla Ševerdija i Ante Juričev-Mikulina iz Vodica te Dina Klarića, Ivana Marinovića i Marinka Kneževića iz Šibenika.

Tuga i bol koji su prožimali roditelje, obitelji i bliske prijatelje vatrogasaca na mjestu njihove pogibije u klancu podno Velog vrha, nisu bili ništa manji u odnosu od prije deset godina, kada se kobnog 30. kolovoza 2007. godine dogodila ova najveća tragedija u povijesti hrvatskog vatrogastva odnijevši mlade živote njihovih najmilijih. Oni su suzama i u molitvi za svoje voljene zapalili svijeće i položili bukete cvijeća podno 12 velikih suhozidnih križeva na mjestima njihove pogibije.

Na obilježavanju kornatske tragedije bila je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, i prva je šefica naše države koja je posjetila mjesto stradavanja 12 vatrogasaca. Nakon što je nazočila koncelebriranoj svetoj misi u kapelici sv. Florijana podno klanca Velog vrha, a koju je predvodio šibenski biskup msgr. Tomislav Rogić, predsjednica Grabar Kitarović zajedno sa potpredsjednikom Vlade Damirom Krstičevićem obišla je svih 12 suhozidnih križeva, odnosno mjesta pogibije vatrogasaca u krugu od 600 metara.

- Deset godina je prošlo od najveće hrvatske vatrogasne tragedije, a kao da je bilo jučer. Dobro se sjećam svih pojedinosti tog stravičnog događanja kad su počele stizati informacije o njemu. Danas sam se došla pokloniti tim mladim hrabrim ljudima ne samo kao predsjednica, nego i kao majka i žena. Tek kad dođeš na ovo mjesto njihove pogibije, shvatiš koliko je bilo teško braniti ovaj teren od vatre i kroz koju su muku prolazili u zadnjim satima svoga života. Suosjećam sa obiteljima, s njihovom tugom i boli za najmilijima. I danas smo skupa s njima odali pijetet tim mladim ljudima na dostojanstven način. I ja bih željela da istina izađe na vidjelo, neka se ponovno prekopaju svi papiri i dokumentacija, neka cijeli postupak krene ispočetka. Ovaj moj stav bit će i apel Vladi – kazala je sa suzama u očima predsjednica Kolinda Grabar Kitaravić, vidno potresena nakon što se poklonila stradalim vatrogascima na mjestima njihove pogibije.

- Obitelji s pravom imaju puno pitanja, ali moram reći da mene danas nisu ništa pitali. Neki šute o svojoj boli, neki o njoj razgovaraju. Doista im dugujemo odgovore. Treba naći prave odgovore, kako bi obitelji zatvorile ovu stranicu svoga života. Teže je tugovati kada ne znate što se točno dogodilo i gdje je krenulo po zlu – dodala je predsjednica RH.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević izrazio je duboko suosjećanje sa obiteljima.

- Mi moramo učiti iz tragedija s ciljem da izgradio sigurnosni sustave kako sve ovakvih stravičnih događaja više ne bi bilo. Svi dijelovi sustava i institucija moraju odgovorno raditi svoj posao – kazao je general Krstičević.

Na pitanje da se vojska sumnjiči za prikrivanje događaja prije deset godina na Kornatu, on je odgovorio:

- Jako mi je teško danas o tome govoritu i kao ministru, i kao vojniku. Teško mi je reći da vojska nešto krije, ona je s narodom od Domovinskog rata – rekao je Damir Krstičević.

Presjednica Kolinda Grabar Kitarović, potpredsjednik Vlade Damir Krstičević i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Ante Sanader položil su zajednički vijenac podno suhozida u kapleici sv. Florijana. Vijence su položili i zapalili svijeće šibensko-kninski župan Goran Pauk, gradonačelnik Šibenika Željko Burić, gradonačelnica Vodica Nelka Tomić, načelnici općina Tisno i Murter – Ivan Klarin i Toni Turćinov, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković te izaslanstva Hrvatske i Županijske vatrogasne zajednice.

- Na ovom tužnom mjestu u proteklih deset godina puno je bilo boli i mnogo je suza proliveno. Pogibija dvanaestorice naših hrabrih gasitelja na otoku Kornatu najveća je u tragedija u povijesti hrvatskog vatrogastva. Mimohodi sjećanja u Vodicama i Tisnom te današnja komemoracija na mjestu pogibije pokazale su da naše vatrogasne heroje nikad nećemo zaboraviti. Kao i obitelji stradalih, i ja osobno želim da se utvrdi prava istina svih okolnosti njihove pogibije - rekao je Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske.

Ivica Strikoman, otac poginulog mladog vodičkog vatrogasca Hrvoja (18) još jednom je ponovio kako sve obitelji i dalje samo žele pravu istinu o stavičnim događajima na Kornatu.

- Vjerujem da će istina kad-tad izaći na vidjelo. Poručio bih svima koji je i dalje skrivaju, da istina oslobađa, a svima njima kao vjernik opraštam, jer kršćanski je praštati. A prava istina će se doznati kad na optuženičku klupu sjedni i nekadašnji čelnici MUP-a, Ministarstva obrane i Hrvatske vatrogasne zajednice od prije deset godina, a svi dobro znamo koje su to osobe – poručio je Ivica Strikoman.

Bez Frane Lučića

Na obilježavanju 10. godišnjice kornatske trragedije nije se pojavio Frane Lučić, jedini preživjeli sudionik tih stravičnih događanja, koji nikada nije posjetio mjesto stradavanja iznad uvale Šipnate. Frane se nije pojavio ni dan prije na Mimohodu sjećanja u Tisnom.

Stradali vatrogasci

Tog kobnog 30. kolovoza 2007. godinu u poslijepodnevnim satima na Velikom Kornatu, u klancu podno Velog brda, a iznad uvale Šipnate, od vatrene stihije stradalo je 12 vatrogasaca. Živote su izgubile četiri profesionalna vatrogasca JVP-a grada Šibenika, četiri pripadnika DVD-a Tisno i četiri člana DVD-a Vodice. Na mjestu požarišta smrtno su stradali zapovjednik grupe Dino Klarić, Ivica Crvelin i njegov sin Ante, Hrvoje Strikoman, Gabrijel Skočić te maloljetni Marko Stančić. Od teških opeklina kože i unutarnjih organa kroz nekoliko dana u bolnicama u Zagrebu i Splitu umrli su Tomislav Crvelin, Marinko Knežević, Ivan Marinović, maloljetni Karlo Ševerdija i ročnik Josip Lučić koji je civilni vojni rok služio u tišnjanskome DVD-u. Posljednja 12. žrtva kornatskog vatrenog ognja bio je 22-godišnji Ante Juričev- Mikulin, sin zapovjednika DVD-a Vodica Mirka, koji unatoč ogromnim naporima liječnika preminuo u splitskoj bolnici 16. rujna. Ovaj stravičnu nesreću jedini je s teškim ozljedama preživio Frane Lučić iz DVD-a Tisno. Od tuge za izgubljenim mladim životima 15. rujna suicid je počinio prof. Gordan Alfirev, osnivač i dugogodišnji tajnik DVD-a Vodice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:51