KRAH VLASTI

DEVET LOKALA I JEDAN STAN U KOJIMA JE ROĐENA I PROPALA VLADA Najmanje odluka doneseno u Saboru

Božo Petrov na izlasku iz stana premijera Oreškovića
 Damjan Tadić / EPH

ZAGREB - Dali smo mu mandat da vodi državu, a ne da sjedi u Sheratonu, moglo se ovih dana čuti iz izvora bliskih HDZ-u koji su komentirali rad šefa HDZ-a Tomislava Karamarka.

Zamjeraju mu, među ostalim, da je kao prvi potpredsjednik Vlade više vremena provodio u lokalima, nego u uredu u Banskim dvorima. Vlada, koju je srušio upravo njezin prvi potpredsjednik, održala je u tih 147 dana postojanja 27 sjednica, od kojih čak osam telefonskih. Jesu li u vrijeme tih telefonskih sjednica članovi Vlade sjedili u Sheratonu, kod kuće ili u nekom gradskom bistrou, ovisno o klanu kojemu su pripadali?

Na raznim mjestima, a najmanje u državnim institucijama, donosile su se proteklih mjeseci odluke važne za državu, poput one o brisanju pojedinih državnih tvrtki s popisa strateških kompanija. Upravo to u HDZ-u ovih dana spočitavaju šefu stranke: tvrde da je više slušao društvo iz hotela Sheraton, nego tijela stranke, pa i suradnike iz HDZ-a.

- Taj tzv. parasustav imao je na njega jači utjecaj od ljudi u stranci - komentira jedan sugovornik. No, nije Karamarko jedini koji je sastančio po hotelskim lokalima. Sad već tehnički predsjednik Vlade Tihomir Orešković volio je ljude primati u vlastitom stanu u Teslinoj ulici, u kojem se sastao i s potpredsjednikom Vlade Božom Petrovom.

Zastupnicima Mosta draži su lokali u centru grada, a već je opće poznato da je šef SDP-a Zoran Milanović “doma” u restoranu Tač. Tamo danas slaže novu, kako kaže, Narodnu koaliciju. Hrvatskom je, podsjetimo, 90- ih vladala ekipa iz Hennessyja, nazvana po zagrebačkom kafiću u kojem su se okupljali Valentić, Gregurić, Mišetić, Vedriš. Desetak godina kasnije Ivo Sanader se preselio u restoran Baltazar na Kaptolu gdje je primao suradnike i organizirao službene sastanke. Volio je i restoran Marcellino u kojem je i održan famozni snimljeni njegov sastanak s Hernádijem iz MOL-a.

SDP-ova vladajuća ekipa okupljala se na Božić u Pepermintu, a tadašnji premijer Zoran Milanović mir je pronašao i u restoranu Tač. Tomislav Karamarko je pak odabrao Sheraton i Arcotel, Orešković kod kuće, Petrov u jednom bistrou, Prgomet u slastičarnici, a na Markovu trgu više nema nikoga - Vlada je pala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:41