SAVJETNIK JAPANSKOG PREMIJERA

'Dobili ste priliku da iz Japana privučete još više turista i investicija'

 REUTERS

Motoshige Itoh profesor je na Sveučilištu u Tokiju i Gakushuin Sveučilištu te član Vijeća za ekonomsku i fiskalnu politiku japanskoga premijera Shinza Abea. U ponedjeljak će u Hrvatskoj gospodarskoj komori, a poslije i na Ekonomskom fakultetu, održati predavanje o Sporazumu o ekonomskom partnerstvu Japana i Hrvatske (EPA Japan-EU), trendovima u globalnoj ekonomiji i japanskom gospodarstvu. Predavanje je organizirano u suradnji japanskog veleposlanstva, Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, Hrvatske gospodarske komore te Ministarstva vanjskih i europskih poslova. S uglednim profesorom razgovarali smo, među ostalim, o stanju japanskoga gospodarstva, izazovima koje predstavljaju starenje stanovništva i niska stopa nataliteta za ekonomiju, budućnosti Transpacifičkog partnerstva (TPP) i politici Donalda Trumpa “Amerika prva”.

Opisuju vas kao jedan od umova iza tzv. abenomike. Što abenomika podrazumijeva i kakvi su dosadašnji rezultati?

- Originalni glavni ciljevi abenomike bili su zaustavljanje deflacije i poticanje gospodarstva. Abenomika naglašava kombinaciju triju politika: agresivnu monetarnu ekspanziju, fleksibilnu fiskalnu politiku i strategiju rasta. Nominalni BDP, cijene dionica, niža nezaposlenost i korporativna dobit pozitivno su reagirali na politike. Međutim, stopa inflacije i potencijalna stopa rasta i dalje su niže od očekivanih.

Situacija u Japanu se poboljšava, ali i dalje ima izazova. Koji su najveći problemi?

- Najveći su izazovi povećanje stope inflacije cijena i plaća te kako povećati potencijalnu stopu rasta. Takozvane prakse japanskog tržišta rada djeluju na sporo prilagođavanje plaća čak i u slučaju vrlo intenzivne dinamike na tržištu rada. Spori potencijalni rast Japana dijeli mnoga zajednička obilježja s drugim razvijenim zemljama, kao što su SAD i velike države Europske unije. Nužne su dodatne reforme kako bi se potaknula transformacija na strani ponude.

Predsjednik Donald Trump odustao je od TPP-a. Kakve su implikacije za Japan? Što bi Japan, i ostatak zainteresiranih država, trebao učiniti i je li američko povlačenje bio dar Kini?

- Povlačenje Sjedinjenih Država iz TPP-a bila je loša vijest za druge članice u pregovorima, uključujući i Japan. Međutim, vjerujem da postoji neka šansa da se Sjedinjene Države vrate TPP u budućnosti. Važno je da ostalih 11 članica što prije završi ratifikaciju TPP-a. Zaključenje TPP-a 11 povećat će šanse da se SAD ponovno priključi u bliskoj budućnosti. Američko povlačenje nije veliki dar Kini, barem ekonomski.

Koliko je američko povlačenje iz TPP-a utjecalo na postizanje Sporazuma o ekonomskom partnerstvu EU i Japana (EPA)? Koje su koristi za EU i Japan?

- Američko povlačenje i Brexit potaknuli su zaključenje partnerstva Japana i EU. Obje će strane imati velike koristi od EPA-e.

Kakve će koristi imati male europske zemlje, primjerice Hrvatska?

- To će biti dobra prilika za zemlju kao što je Hrvatska da privuče više turista i investicija iz Japana. EU će općenito zahvaljujući EPA-i postati bliži ekonomski partner Japanu.

Ovaj sporazum eksplicitno spominje Pariški sporazum? Zašto?

- EPA uključuje mnoge sporazume mimo pitanja trgovine. Promicanje Pariškog sporazuma bitno je i za Japan i EU, pogotovo nakon što je Trumpova administracija objavila izlazak SAD-a iz Pariškog sporazuma.

Je li zaključenje sporazuma, s obzirom na njegov tajming, bila poruka Trumpu?

- Ne baš. Trump se više bavi bilateralnim pitanjima Sjedinjenih Država, tako da se SAD ne protivi japanskom pregovaranju o sporazumima o ekonomskom partnerstvu s drugim zemljama kao što su onaj Japana i Europske unije i TPP 11 (isključujući SAD).

Kineski se rast, u odnosu na protekle godine, usporio. Kakav bi mogao biti učinak na svjetsku ekonomiju?

- Kineska ekonomija je ove godine mnogo stabilnija nego prijašnjih godina, stoga niža stopa rasta Kine nije zabrinjavajući faktor za svjetsku ekonomiju. Svjetska ekonomija mora se prilagoditi nižem rastu kineske ekonomije.

Što mislite o pristupu ‘Amerika prva’? Je li to u modernom svijetu uopće moguće?

- Jako me brine pristup ‘Amerika prva’. Japan je imao mnogo loših iskustava oko japansko-američkih bilateralnih trgovinskih konflikata u prošlosti. Međutim, ne bismo trebali pretjerano reagirati na političku poruku predsjednika Trumpa. Usprkos vrlo snažnim porukama predsjednika Trumpa, stvarne trgovinske politike SAD-a dosad se nisu mnogo promijenile. Ja sam oprezno optimističan oko američkih trgovinskih politika.

Koji su najveći izazovi s kojima se svjetska ekonomija danas suočava?

- Sve jači glasovi koji zagovaraju protekcionističke stavove u različitim zemljama velik su izazov za svjetsku ekonomiju.

Japan se, kao i Hrvatska i niz drugih zemalja, suočava sa starenjem stanovništva i smanjenjem stope nataliteta. Koja su rješenja i izazovi, kako se Japan hrva s njima? Jesu li roboti rješenje?

- Starenje stanovništva nameće nam mnoge vrste problema, a nedostatak radne snage je jedan od njih. Najteže pitanje je reforma sustava socijalne sigurnosti. Fiskalna konsolidacija je povezani težak problem. Japan sada radi na reformi sustava socijalne sigurnosti, jednom od ključnih političkih pitanja kabineta premijera Abea. Uvođenje robota i druge informacijske tehnologije također je ključno kako bi se prebrodio ozbiljan nedostatak radne snage.

Kako na japansku ekonomiju, ali i onu globalnu, utječe faktor nesigurnosti oko Sjeverne Koreje?

- Sjeverna Koreja predstavlja veliku zabrinutost za Japan sa stajališta nacionalne sigurnosti, no Sjeverna Koreja je toliko izolirana od ostatka svijeta da nema nikakav ekonomski učinak na Japan.

Prema istraživanju PriceWaterhouseCoopersa (PwC), globalni poredak će se u idućih 30 godina značajno promijeniti. Predviđa se pad Japana i Njemačke, u smislu najvećih ekonomija, dok će Kina, Indonezija, Meksiko i Turska rasti. Koja su vaša predviđanja i gdje vidite EU i Japan?

- Nije lako predvidjeti budućnost. Sigurno, zemlje poput Kine i Indije u budućnosti će biti mnogo veće. Međutim, mogle bi se suočiti s takozvanom zamkom prosječnog prihoda u kojoj će stopa rasta postajati niža kako njihovi prihodi budu postajali viši. Veličina ekonomije je kritična za nacionalnu sigurnost i politička pitanja, no prihod po stanovniku je važniji za ekonomska pitanja.

Kakav će biti učinak Brexita?

- Mi i dalje čekamo da vidimo što će se dogoditi. Nije lako jasno predvidjeti. Japanske tvrtke imaju brojna ulaganja u Ujedinjenom Kraljevstvu i sada razmišljaju o prebacivanju više svojih investicija na europski kontinent.

Što očekujete od predstojećih izbora u Japanu?

- Gospodin Abe i Liberalna demokratska stranka (LDP) i dalje će imati većinu u Kongresu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:28