SMRZNUTE CIJEVI

DOMIŠLJATI SPLIĆANI PRONAŠLI NAČIN KAKO DOĆI DO VODE Dio grada je četiri dana bez vode: 'Ne možeš kuhati, ne možeš se tuširati, gore nego na selu!'

 Nikola Vilić / HANZA MEDIA

Teškoće s vodom koja se smrznula u cijevima zbog niskih temperatura nastavile su se i tijekom nedjelje. Oko tri posto kućanstava na širem području našega grada ostalo je bez vode, što je gotovo 2000 objekata, odnosno između 8000 i 10.000 stanovnika, piše Slobodna Dalmacija.

Među prvima koji su osjetili "čari" zime su stanovnici Kile, točnije starog dijela naselja, istočno od POS-ovih zgrada koji su već treći, a neki i četvrti dan bez vode u svojim domovima.

- Ovo nema nigdi! U ova vrimena nemamo kap vode u špinama! Svit je bisan ka pas i to s pravon. Kasne s tin radovima na kanalizaciji po godine, a sad nas ostavljaju bez vode. Moglo se to rješit na vrime. Evo, stalno kupujemo vodu, a ko će nan nadoknadit pare?! - ogorčen je Željko Jurjević kojeg smo zatekli na Putu svetog Ižidora s kantama vode u ruci.

Za njim idu Luka, Ante i Marjan također s "plastikama", vodu su napunili na cijevi koju je netko domišljat zagrijao let-lampom. I upalilo je! No, zato ih je zaobišao kamion-cisterna "Vodovoda i kanalizacije" (ViK) koji se uvlačio u tijesne putove do obiteljskih kuća po Kili.

- Spremni smo prikinit sve cijevi! Ljudi traže cisternu umisto da je stala na jedno misto. Eno su i stupovi od struje pali poviše Cityja pa ih niko ne diže. Ubit će nekoga struja - dobacuje nam jedan čovjek iz svog automobila.

Već četvrti dan bez vode je i obitelj Bešlić.

- Ne moš ništa ni skuvat ni otuširat se. Gore nego na selu. Ovo malo vode šta su donili će brzo nestat. Tribat će još cisterni - naglasila je Marijana Bešlić koja je netom prije razgovora s našom reporterskom ekipom uzela vodu iz cisterne.

Dan ranije taj komunalni kamion nije bio od koristi, jer su se i u njemu cijevi smrznule. Božidar Čapalija, tehnički direktor "Vodovoda i kanalizacije", nemoćno je širio ruke i priznao nam je kako ne mogu ništa napravit protiv niskih temperatura.

Zaštitili su dio otvorene mreže koliko što su mogli, naglasio je, ali studen je bila jača. "Krivicu" za sušu u špinama na kraju snose građani čije se instalacije u kućama i zgradama nisu smrznule iako su upravo njima bile upućene ViK-ove pripremne obavijesti, pa se postavlja pitanje kvalitete održavanja javnih dijelova cjevovoda i njihova plitkog postavljanja.

- Puklo je dosta vodomjera, a teškoće s vodom imaju mnoge kuće na Kili, Pazdigradu, Žnjanu, Varošu... te u okolici grada. Prave razmjere štete znat ćemo naknadno. Dok je led i temperature u ovako velikim minusima za naš kraj, ne možemo puno učiniti. Jednostavno nismo opremljeni za ovako ekstremne temperature - kazao nam je Čapalija, a mobitel mu nije prestajao zvoniti. Čini se da nema kvarta bez problema s vodom, piše Slobodna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:40