POLEMIKA

DOMOVINSKI RAT U ŠKOLAMA: GENERALI PROTIV POVJESNIČARA Domazet Lošo: 'Oni su umišljeni, misle da sve znaju, a povijest nije znanost, nego ideologija'

Snježana Koren, Tvrtko Jakovina, Pavao Miljavac, Ivan Domazet Lošo i Tomo Medved
 Tomislav Kristo/Goran Mehkek/Srđan Vrančić/Ronald Goršić / CROPIX

Priča o umirovljenim generalima koji će educirati nastavnike povijesti iz osnovnih i srednjih škola o Domovinskom ratu izazvala je kritike dijela javnosti i povjesničara. Tvrtko Jakovina i Snježana Koren ne dvoje: riječ je o preslikavanju obrasca iz socijalističke Jugoslavije i ondašnjeg modela poučavanja djece o NOB-u.

Jutarnji je jučer objavio isječke iz Nacionalnog programa edukacije o Domovinskom ratu, projektu Hrvatskoga generalskog zbora koji se provodi uz financijsku potporu Ministarstva hrvatskih branitelja i u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje. Dvadeset članova Generalskog zbora - među kojima su Miroslav Tuđman, Vladimir Šeks, Krešimir Ćosić, Davor Domazet Lošo - nastavnicima povijesti držat će predavanja o događanjima u Domovinskom ratu, a s obzirom na to da program ima potporu državne agencije, polaznici seminara koji agencija klasificira stručnim skupom dobivaju potvrde o stručnom usavršavanju.

No kako nije riječ o znanstvenom, nego jednostranom pristupu poučavanja novije povijesti, Tvrtko Jakovina predbacuje ignoriranje struke.

Politički oportunizam

- Hrvatska troši previše novca na svojih deset studija povijesti, kad njihov posao mogu raditi borci iz prošloga rata. Pretpostavlja se da pacijent koji je operirao slijepo crijevo nije najbolji izvor za informacije kako se ta bolest liječi, za to ipak postoje stručnjaci - uspoređuje Jakovina koji, kaže, nema ništa protiv da bivši oficiri govore o svojim sjećanjima, no oni ne mogu biti jedini koji će objasniti priču. Potpora koju program dobiva od državnih institucija za Jakovinu je u suprotnosti s onime za što bi se te institucije trebale zalagati u obrazovanju nastavnika. Ipak, ne dvoji da će itko u školama odbiti program te će on imati zagarantirano velik broj polaznika. A rezultat će biti jednako uspješan kao što je bio u socijalističkoj Jugoslaviji - predviđa Jakovina.

Snježana Koren ne vidi smisao da samo oni koji su sudjelovali u ratu mogu poučavati tematiku Domovinskog rata, iako nema ništa protiv da generali nude jednu moguću perspektivu. Zdušno podržavanje ministarstava i agencije je ne čudi jer, kaže, njihov je stav politički oportun budući da čuvaju vlastite pozicije.

- Ne zaboravite da i predsjednica države priča o svetosti Domovinskog rata. Svime time stvara se obvezujući narativ, ljudima se propisuje što bi trebali misliti, a to je opasno - kaže Koren, za koju je generalski program pokušaj uspostave službene verzije povijesti. S novim programom vidi dugoročno više štete nego koristi.

- Ne znam radi li se to svjesno ili nesvjesno - dodaje aludirajući na presliku NOB-obrasca kroz sedam ofenziva, što je bila izravno Titova konstrukcija.

Predsjednik Generalskog zbora, umirovljeni general Pavao Miljavac čudi se ideji usporedbe njihova programa s poučavanjem iz razdoblja socijalizma.

- O čemu mi govorimo? Tko će bolje predavati o operacijama koje smo vodili nego generali? Hajde da kritizira netko tko je imao pušku u ruci, umjesto da se skrivao na fakultetu. Ne može biti jače istine od one koju prenose živi svjedoci, ljudi koji su bili na ratištu. A da smo blesavi, ne bismo dobili rat - ljuti se Miljavac.

“Ideologija, a ne znanost”

Viceadmiral Davor Domazet Lošo prvo što naglašava jest da za njega povijest nije znanost, već više ili manje ideologija jedne ili druge strane.

- Da bilo kojeg povjesničara pitate da nabroji vojne doktrine u Domovinskom ratu, neće to znati. Povjesničar ne može tumačiti Domovinski rat ako nema šira znanja - tvrdi Domazet i dodaje da je najveći problem povjesničara što ne znaju stratešku razinu, a umišljeni su i misle da sve znaju. - Ako smo mi donosili strateške odluke u vojnom smislu i bili pobjednici, valjda možemo o tome kompetentno govoriti - smatra Domazet Lošo, koji će uskoro biti predavač nastavnicima povijesti u Virovitici. Naziv njegova predavanje je “Priprema velikosrpske agresije na Hrvatsku i preoblikovanje JNA u srpsku integralnu silu”.

Program podržava i povjesničar Ante Nazor. Smatra da takva predavanja mogu biti dodatni izvor informacija i znanstvenicima i nastavnicima. A dekan Učiteljskog fakulteta Ivan Prskalo uvjeren je da su učitelji povijesti dovoljno educirani, no ne propušta priliku pozdraviti generale koji žele nastavnicima davati, kako kaže, životne informacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 11:04