SHVATIO POGREŠKU

DON MILI PLENKOVIĆ SE ISPRIČAO ZBOG MORBIDNOG STATUSA O SLAVKU GOLDSTEINU 'Svoje neslaganje s njegovim djelovanjem izrazio sam na posve krivi način'

 
Župnik Mili Plenković snimljen na Hvaru 2009. godine.
 Vanja Nezirović

Župnik Hvarske župe don Mili Plenković objavio je u ponedjeljak u 17 sati status na profilu svoje župe na Facebooku koji prenosimo u cijelosti.

„Moja objava na Facebooku izazvala je niz negativnih reakcija javnosti. Svjestan sam da sam pogriješio, jer sam svoje neslaganje s javnim djelovanjem dr. Slavka Goldsteina izrazio i na posve krivi način i u krivom trenutku, izražavam žaljenje i iskreno se ispričavam:

- najprije svojim župljanima koji su se našli u neprilici i čije je povjerenje u mene, kao župnika, ovim dovedeno u pitanje.

- ispričavam se svima koje sam svojom objavom povrijedio ili uznemirio

- ispričavam se svom Biskupu kao i Crkvi u Hrvata koja se je, mojom krivnjom, našla - neopravdano - na optuženičkoj klupi, jer je ovo isključivo moja osobna pogreška. don Mili Plenković (ovo objavljujem na župnoj stranici jer sam osobni profil ugasio)“.

Na svojoj, sad ugašenoj stranici, katolički svećenik Plenković objavio je tri dana ranije ovaj status: „Obradovala me je vijest da je umro dr. Slavko Goldstein. Drago mi je da je jedan mrzitelj Hrvatske nestao s pozornice ovog svijeta. Ipak mu od srca želim pokoj vječni i da mu Jahve bude milosrdan sudac. Njegovo će mu milosrđe biti jako potrebno obzirom na more laži što ih je (svjesno i namjerno) širio pod krinkom znanstvenog autoriteta. Tim je lažima planski sramotio Hrvatsku i hrvatski narod. Iz Biblije znamo da Jahve mrzi laž (Jahve mrzi lažljivi jezik Izr 6, 16).“

Na portalu 24 sata objavljeno je zatim ovo objašnjenje don Milija Plenkovića: „Radovati se nečijoj smrti nije uobičajeno, ali može biti ako netko, primjerice, puno pati. U ovom slučaju je to zato jer netko radi štetu, pa sam sebi kažeš: Hvala ti Bože što ga više nema. Ne vidim ništa loše u mojoj objavi. Po meni je on činio zlo, i to sistematski, a ima i puno tekstova koji to dokazuju.“

Upitan je li normalno da se jedan kršćanin i svećenik raduje bilo čijoj smrti, ponovio je: “Ne vidim ništa loše u svojoj objavi”, naveo je portal 24 sata.

Mnogi komentari na njegovu profilu, a i na drugim internetskim stranicama kojima se Plenkovićev status proširio, pokazali su da je svećenik digao buru. Mnogi su ga kritizirali, a nisu manjkali ni izljevi govora mržnje na svećenikov račun, kao i na račun pokojnog Goldsteina. Govor mržnje smatramo lošim. Don Mili Plenković je isti dan uklonio sporni status sa svog profila na Facebooku, zatim je taj profil i ugasio, a u ponedjeljak se zbog njega ispričao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:16