NAKNADA ZA ZELENU ENERGIJU

DONOSIMO USPOREDBU: KOLIKO ĆE OD 1. RUJNA SVIMA POSKUPJETI MJESEČNI RAČUNI ZA STRUJU Cijene skaču čak i više nego što se očekivalo

 
Ilsutracija, računi
 Neja Markičević / Hanza Media

Od 1. rujna naknada za obnovljive izvore energije i visokoučinkovitu kogeneraciju neće porasti za 7,5 lipa po kilovatsatu, kako se očekivalo. Bit će čak i veća.

Naknada se diže na 10,5 lipa po kilovatsatu, što će prosječan račun za kućanstva povećati za 20 kuna, a i gospodarstvo će doživjeti povećanje (izuzev CO2 korisnika). Neslužbene su to informacije iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike u kojem napominju da će zbog smanjenog PDV-a na struju sa 25 na 13 posto račun za kućanstvo biti niži za 5,13 kuna u odnosu na 2016.

Trošak gospodarstvu

Odluka o povećanju naknade u četvrtak će se naći na sjednici Vlade i njome se, kako pojašnjavaju u Ministarstvu koje od lipnja vodi Tomislav Ćorić, izbjeglo povećanje visine naknade i u idućoj godini jer do 2019. ona ostaje ista. Da je naknada od 7,5 lipa usvojena početkom godine, sustav bi mogao izdržati 2017. No, nije, i sada je trebalo naknadu još dignuti jer HROTE od listopada više ne bi imao novca za isplatu poticaja proizvođačima iz obnovljivih izvora.

Nenad Kurtović, savjetnik za energetske tarife u udruzi Splitski potrošač, smatra da su građani dobili na poklon osam mjeseci u kojem su zbog smanjenog PDV-a imali nižu cijenu električne energije 10 posto.

- S te strane možemo reći hvala, a hoćemo li to platiti naknadno, tek ćemo vidjeti. Sumnjam da nećemo, jer 10,5 lipa nije dovoljno za pokrivanje manjka u 2016. i manjka u osam mjeseci 2017. ako se zadrži isti sustav financiranja zelenih projekata. Pitanje je i što će biti s opskrbljivačima koji imaju obvezu otkupa zelene energije po 42 lipe po kilovatsatu, a ta odluka ističe 31. prosinca 2018. Ako ostane na snazi, opskrbljivači će ostvariti gubitak u poslovanju - komentira Kurtović.

No, dok će se povećanje građanima kompenzirati PDV-om, gospodarstvo neće biti pošteđeno jer nije pronađena kompenzacijska mjera.

- Gospodarstvo je ključna stvar. Mene brine što trošak gospodarstva raste enormno. Opet se udara po onome što je pokretač razvoja. Sve je to gašenje požara, a ne rješavanje uzroka - kaže nam gotovo rezignirano jedan od poduzetnika koji procjenjuje da za industriju naknada od 10,5 lipa po kilovatsatu znači poskupljenje od oko 15 posto.

Ivan Miloloža, predsjednik Uprave Munje, isto nije iznenađen. Iznenadilo ga je, veli, što se toliko dugo čekalo.

- Takva se odluka očekivala jer se o tome dugo priča i sve su to ostaci prošlih vlada. Nitko ne može biti sretan zbog dizanja nameta, jer svako dizanje opterećuje proizvod i on postaje manje konkurentan. Mi moramo provoditi u državi određene mjere tako da smanjimo davanja i rasteretimo gospodarstvo - konstatira Miloloža.

U HGK, pak, posebno naglašavaju da je potrebno sagledati i drugu stranu.

Rasterećenja

- Prilikom usvajanja tarifnih stavki nadležno je ministarstvo provelo detaljnu analizu troškova i očekivanih prihoda elektrana koje koriste obnovljive izvore, i odredilo prihvatljivu cijenu za proizvedenu energiju kako bi investicija, ali i trošak za potrošače bili prihvatljivi. Kapaciteti su određeni temeljem preuzetih obaveza prema EU, a sustav poticaja definiran je zakonskom regulativom.

Temeljem toga te podataka o proizvodnji energije iz izgrađenih postrojenja jasno je da se ugovorene obaveze mogu poštovati jedino uz odgovarajuću razinu naknada za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, i time se ne ostvaruju dodatni profiti vlasnicima postrojenja, nego se isključivo poštuju ugovorne obaveze utvrđene temeljem prethodno provedenih detaljnih analiza tržišta električne energije - kaže Marija Šćulac Domac, direktorica Sektora za energetiku i zaštitu okoliša.

S obzirom na to da trošak energije utječe na konkurentnost gospodarstva, a rast naknade će dovesti do određenog rasta troškova, HGK predlaže da se razmotre mogućnosti da se za industrijske tvrtke iz energetski intenzivnih sektora, ovisno o intenzitetu potrošnje električne energije, uspostave modeli subvencioniranja, odnosno rasterećenja.

Usporedba cijena

Cijena električne energije za građane do 31. 12. 2016.

prema prosječnoj mjesečnoj potrošnji kućanstva od 292 kWh račun za električnu energiju s naknadom od 0,035 kn/kWh iznosio je 294,04 kn (PDV 25%)

Cijena električne energije za građane do 1. 9. 2017.

prema prosječnoj mjesečnoj potrošnji kućanstva od 292 kWh račun za električnu energiju s naknadom od 0,035 kn/kWh iznosit će 265,81 kn (PDV 13%)

Novi iznos naknade za obnovljive izvore od 1. 9. 2017.

s povećanom naknadom za obnovljive izvore za 0,105 kn/kWh i za CO2 obveznike 0,007 kn/kWh te PDV-om 13%, račun za kućanstva bio bi 288,91 kn, odnosno niži za 5,13 kuna u odnosu na obračun do 31.12. 2016.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 22:15