U POMOĆ PRISTIGLA TRI KANADERA

DRAMA U OKOLICI SPLITA Požar zahvatio područje iznad Krila Jesenice, na terenu 110 vatrogasaca

 Duje Klarić / CROPIX

08:06 - Požar iznad Krila Jesenice koji je u ponedjeljak kasno poslijepodne prouzročio udar groma djelomično je lokaliziran tijekom noći.

Vatrogascima od jutros pomažu tri kanadera, a očekuje se da bi tijekom jutra trebao biti pod kontrolom, doznaje se od zapovjednika DVD-a Omiš Višeslava Pešića.

Vatrogasci su dojavu o požaru dobili u ponedjeljak oko 20 sati nedugo nakon što je to područje nakratko zahvatilo nevrijeme praćeno grmljavinom, a budući da gori na teško pristupačnom terenu, na gašenje su pozvane gotovo sve raspoložive vatrogasne snage Omiša i Splita.

- Južni dio planine smo obranili i tu smo nadljudskim snagama uspjeli zaustaviti širenje požara prema naseljima. U gašenju je sudjelovalo 80-ak vatrogasaca, a situaciju je otežavao jak vjetar. Sjeverni dio planine još je pod vatrom, ali ona je više pri zemlji - pojasnio je za Dnevnik.hr zapovjednik omiških vatrogasaca Višeslav Pešić.

- Gorile su južne padine Sumpetra, Krila Jesenica, pa sve do Podstrane. To je jako nepristupačan teren, no unatoč tomu cijelu večer smo radili i odradili istočnu i zapadnu stranu požarišta. Sjeverna je strana nepristupačna, pa su nam u pomoć jutros u 7.30 sati pristigla tri kanadera - rekao je Pešić za Hinu.

Izvijestio je i da kuće nisu bile ugrožene, te da su za požar 'krivi' gromovi, odnosno čitav niz gromova koji su se sinoć čuli na tom području, a koji su izazvali nekoliko požara. Za sada se ne zna točno kolika je površina izgorjela, no zasigurno se radi o velikoj površini na kojoj je nastradala mlada hrastovina, borovina, makija i visoka trava. Na terenu je 12 vatrogasnih postrojbi sa 110 vatrogasaca i 25 vozila.

U isto vrijeme kada je buknuo požar jako grmljavinsko nevrijeme zahvatilo je mosorsko područje, posebice Žrnovnicu južno od Splita, javlja Dalmacija news. U samo sat vremena palo je 30 litara kiše po kvadratnom metru, što je više nego što prosječno padne u cijelom srpnju. Temperatura zraka se spustila s vrućih 33 na samo 20 Celzijevih stupnjeva. Velika količina vode u kratkom vremenu izazvala je bujice na prometnicama.

----------------------------------

22:24 - Veliki požar zahvatio je područje iznad Krila Jesenice i trenutno se širi prema selu, piše Slobodna Dalmacija.

Prema prvim informacijama koje smo dobili od Javne vatrogasne postrojbe Split, nastavljaju se alarmirati vatrogasna društva s područja Omiša, Žrnovnice i Podstrane, a iz Kaštela su se zaputile i tri cisterne.

Mogućnosti gašenja su otežane zbog mraka, a na raspolaganju trenutno nemaju ni zračne snage.

Požar se zbog makije i borovine relativno brzo širi, no za sada se nije približio kućama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:26