REBALANS PRORAČUNA

DRAMATIČNA RASPRAVA U VLADI Pobuna ministara: 'Taoci smo Rajka Ostojića!'

Ministri jednoglasni: Svi moramo rezati više nego inače zbog zdravstva u kojem nisu provedene reforme
Zagreb, 101013.U Banskim dvorima odrzana redovita sjednica Vlade RH.Na fotografiji: Rajko Ostojic, ministar zdravlja.Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
 Bruno Konjević / CROPIX

Kako da tražim uštede kod sebe ako je novi kolektivni ugovor u zdravstvu povećao plaće, pitao je jedan ministar tijekom današnje trosatne rasprave u Banskim dvorima tijekom koje su ministri pokušali dogovoriti rebalans proračuna. Gotovo svi ministri imali su primjedbe zbog najavljenog rezanja troškova.

- Nitko nije protiv rezanja, svi znamo da je situacija teška i da neke stvari treba napraviti, ali svima nam je jasno i da smo taoci zdravstva u kojem nisu provedene reforme. Zbog toga sada i mi drugi moramo štedjeti više nego što bismo inače štedjeli - žali se naš sugovornik koji je prisustvovao sastanku.

Da će sastanak biti buran dalo se naslutiti već u ponedjeljak kada su svi ministri dobili prijedloge ministra Linića o rezanju proračuna. - Nije moguće. To ne možemo učiniti - zgražali su se pojedini ministri. Linićevim prijedlogom posebno su bili pogođeni ministri obrane, prometa, pravosuđa poljoprivrede i gospodarstva. Linićev prijedlog ministru obrane Anti Kotromanoviću, kako saznajemo, jest da proračun sreže za 400 milijuna kuna, odnosno za gotovo 10 posto. Taj prijedlog izazvao je pravi šok u MORH-u i Glavnom stožeru. U utorak do 18 sati navečer ministar Kotromanovič je sa suradnicima iz MORH-a i Glavnog stožera dogovarao strategiju za današnji sastanak.

Najveća žrtva vojska

- Pa najbolje bi bilo da požare počnemo gasiti u kolovozu ili da u Ukrajinu javimo da maknu avione s remonta. U Ministarstvu obrane osjećaju se izigranima i zbog činjenice da su u prošle dvije godine rezali troškove na svim mogućim stavkama, a 2013. završili u planiranim okvirima bez prekoračenja proračuna.

- Kada se počelo razgovarati o rebalansu proračuna, ministru je obećano da vojni proračun neće biti diran. A sada ispadamo najveće žrtve. Nama se reže kako bi se dalo zdravstvu i drugima koji su debelo prekoračili planirani proračun i nisu štedjeli kako smo se dogovorili - kažu nam naši sugovornici. Ministru pravosuđa Orsatu Miljeniću prijeti skidanje 180 milijuna kuna, zbog čega je u opasnosti završetak tek najavljene reforme mreže sudova.

Nacrt tijekom vikenda

Trosatni sastanak nije završio dogovorom. Sad slijedi, kažu naši sugovornici, runda razgovora među ministrima međusobno, kao i pojedinačni razgovori svakog “resorca” s glavnim financijašem Linićem. Kako saznajemo, odmah nakon sastanka u pojedinim se ministarstvima krenulo “češljati” po proračunu do najmanje lipe kako bi se utvrdilo koliko se može uštedjeti a da se ne diraju veliki projekti.

Očekuje se da bi nacrt rebalansa trebao biti završen tijekom vikenda, najkasnije u prvoj polovici sljedećeg tjedna. No, kada bude završen, prvo će ići na razmatranje i odobrenje u Europsku komisiju. Tek kada ga ona odobri, prijedlog proračuna će biti razmatran na sjednici Vlade, kažu naši sugovornici. Kada bi se točno mogao naći pred ministrima naši sugovornici iz Vladinih krugova jučer nisu htjeli prognozirati, osim što su govorili da će ispoštovati prije zadane rokove, što znači da bi rebalans trebao biti gotov do kraja ovog mjeseca.

- Na Vladu ide kada se usuglasimo - kratko nam je rekao jedan sudionik današnjeg sastanka u Vladinoj zgradi koji poručuje da sastanak “nije bio ništa spektakularno”.

- To su uobičajeni razgovori. Postoji cilj koji moramo ostvariti i napravit ćemo to - dodao je.

Iako je naš visokopozicionirani sugovornik iz Vladinih krugova nekoliko puta ponovio da na jučerašnjem sastanku nije bilo nikakvih sukoba, elemenata dramatičnosti, ili barem neslaganja, u Banskim dvorima jučer nije nedostajalo. - Svima je teško smanjiti proračun, ali morat ćemo i na kraju će biti manje-više kao što je ministar financija i predložio, neće biti velikih odstupanja - uvjeren je naš drugi sugovonik.

‘Svi u istom košu’

- Svi smo u istom košu i tu nema podjela ni sukoba. Kod rezova vam je uvijek tako: želje su veće od mogućnosti. Na kraju će ipak trebati uvažiti neke obveze koje svaki od nas ima - zaključuje jedan sudionika jučerašnjeg sastanka.

U MORH-u će tako u slučaju nametanja ekstremnog rezanja proračuna morati drastično rezati plan modernizacije, ali i već ugovorene poslove. Riječ je o ugovorima za modernizaciju aviona, helikoptera, nabave odjeće i obuće za vojnike, modernizacije tenkova, gradnje vojarne u Petrinji. Za projekt gradnje obalnog ophodnog broda ove godine izdvojeno je 40 milijuna kuna.

Upravo danas MORH je brodogradilišta koja su udovoljila zatjevima obvezao da do 24. ožujka daju konačne i obvezujuće ponude za gradnju brodova. No, sada je i taj projekt upitan, a time i posao za neko domaće brodogradilište.

Ništa lakša situacija nije ni kod ministra prometa Siniše Hajdaša Dončića. - Što bismo mi smanjili, gotovo svi naši troškovi su fiksni - bila je reakcija u ministarstvu kada su vidjeli da Linić od njih traži da proračun smanje za oko 250 milijuna kuna. - Imamo fiksne koncesijske uplate za Autocestu Zagreb - Macelj, Lučke uprave, projekte gradnje luke u Zadru...Sve su to troškovi koji se ne mogu dirati. Pa gdje da režemo. To nema nikakvog smisla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:21