IZVJEŠTAJ PANEL RASPRAVE

DRAMATIČNO POGORŠAN POLOŽAJ ŽENA U HRVATSKOJ Rodna ravnopravnost i uključivanje žena u politički život još uvijek predstavlja problem

Na fotografiji: Sandra Herman
 Boris Kovačev / CROPIX

Hrvatska je u posljednjih deset godina doživjela dramatično pogoršanje položaja žena o čemu svjedoči najnoviji podatak iz Izvješća o rodnoj ravnopravnosti Svjetskog ekonomskog foruma po kojem je prošle godine bila tek 68. na svijetu, dok je još 2006. bila na visokom 16. mjestu. Rečeno je to na panel raspravi o zastupljenosti žena u lokalnoj politici koju je koju je u Rijeci organizirala Hrvatska zajednica županija u suradnji s Primorsko-goranskom županijom.

Sandra Herman, zamjenica međimurskog župana, izlažući zaključke skupa pozvala je na hitno uključivanje većeg broja žena u politički život te uvođenje 'cik-cik' izbornog sustava s jednakim brojem muških i ženskih kandidata na listama.

U zanimljivoj raspravi hrvatske političarke izmijenile su iskustva, spomenuto je da na čelu niti jedne parlamentarne stranke nije žena kao i da je zastupljenost žena u Saboru niža nego 2000.godine.

Istaknuto je i da je hrvatsko društvo vrlo patrijahalno i da su stranke spremne radije platiti visoke kazne nego ispoštivati zakonske odredbe o ženskim kvotama, a upravo se o pitanju kvota najviše raspravljalo. Dok je dio sudionica argumentirao tvrdnju da su ženske kvote neophodne, neke su bile protiv kvota s objašnjenjem da se žene moraju same svojim sposobnostima izboriti za političke pozicije.

Cilj panel rasprave u kojoj su sudjelovale Sanja Bošnjak, županica Virovitičko-podravske županije ujedno i jedina obnašateljica dužnosti županice, Sonja Borovčak, bivša krapinsko-zagorska županica, Marina Medarić zamjenica župana PGŽ i brojne druge dožupanice, gradonačelnice i načelnice bio je osvijestiti javnosti o nedovoljnoj uključenosti žena u politički život u RH te potaknuti lokalne i regionalne vlasti na implementaciju politike ravnopravnosti spolova u praksi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:56