USPJEH UNATOČ OPSTRUKCIJAMA

DRUGA STRANA ŽIVOTA U SLAVONIJI Iako se stalno govori o masovnom iseljavanju, postoji i sasvim drugačiji primjer: Ovo je selo u koje mladi doseljavaju

Arhivska fotografija
 Vlado Kos / Hanza Media

Nemaju sva slavonska sela problem s demografijom. U Ernestinovu nedaleko od Osijeka broj vrtićke djece je u posljednjih pet godina udvostručen, pa je odnedavno organizirana i dodatna skupina, javlja Nova TV.

U općini kažu da je to rezultat višegodišnje politike poticanja mladih obitelji na život u Ernestinovu i Laslovu, a djece bi, poručuju, bilo još - da država ima više sluha, a manje birokracije.

- Vrtić u Ernestinovu oformljen je u rujnu 2011. godine i tada je bilo 20-ero upisanih. Trenutno brojimo 40-ero djece, kaže odgojiteljica Mirta Junušić.

40 u Ernestinovu i 15 u Laslovu. U općini s 2200 stanovnika tako svaki 40. ide u vrtić.

- Kad kažemo boom onda mislimo da je nešto eksplodiralo brzo, ali ja mislim da je to jedan kontinuitet, ističe Matija Greif, načelnik općine Ernestinovo.

Sve je počelo 2004. godine kada je općina državi dala zemljište za 20 obiteljskih kuća. Romana je zbog toga doselila iz Osijeka.

- Dobili smo građevinski materijal sa zemljištem, a sami smo gradili kuću, kaže Romana Deže iz Laslova.

Odlučila se i na treće dijete koje u novoj kući ima dvije sobe.

- Jednu za spavanje i učenje, a jednu za igranje, kaže Romana.

Općina subvencionira vrtić i prijevoz, kupuje bilježnice, a pomaže i kod troškova pogreba. Izgrađena je i infrastruktura.

Mladih obitelji bilo bi više da je izgrađeno i drugo naselje. Općina je državi dala još dva hektara zemljišta, no birokracija je sve zaustavila.

- Moram reći da je u Laslovu trajalo pet godina, a u Ernestinovu to nažalost nije nikada zaživjelo, kaže načelnik.

Problem je i parcela za novi, veći vrtić. Općina je državi spremna i platiti, no odgovora - još nema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:35