KANDIDATURE

Drugi put u povijesti na čelu Filozofskog bit će žena

Datum izbora znat će se nakon predstavljanja programa kandidatkinja
Mirjana Polić Bobić, Vesna Vlahović-Štetić i Ivana Franić

Drugi puta u povijesti Filozofski fakultet u Zagrebu ima priliku na čelno mjesto ustanove izabrati ženu: kandidature za iduće trogodišnje razdoblje predale su profesorice Ivana Franić, Mirjana Polić Bobić i Vesna Vlahović-Štetić.

Programi kandidatkinja

Ivana Franić imenovana je prodekanicom fakulteta u mandatu dekana, sadašnjeg rektora Damira Borasa, a trenutačno je o.d. prodekanice. Njezinu kandidaturu podržao je Odsjek za romanistiku, na kojemu je zaposlena kao izvanredna profesorica francuskog jezika i književnosti. S istog odsjeka je i druga kandidatkinja, kraće vrijeme pomoćnica bivšeg ministra znanosti Dragana Primorca. Mirjanu Polić Bobić, podržao je tzv. Inicijativni krug u sastavu nekoliko profesora Filozofskog, pokretača peticije kojom osuđuju odluku Fakultetskog vijeća o uskrati produljenja radnog odnosa akademiku Mislavu Ježiću. Profesorica Vesna Vlahović-Štetić je s Odsjeka za psihologiju. Znanstveno usmjerena na područje psihologije obrazovanja, desetak je godina volontirala u savjetovalištu Centra za žene žrtve rata i Autonomne ženske kuće.

Predsjednica je Povjerenstva za vrednovanje inozemnih obrazovnih kvalifikacija Hrvatske psihološke komore i hrvatska predstavnica u odboru za obrazovanje krovne europske psihologijske asocijacije. Kandidatkinja Polić Bobić u svom programu razmišlja o uvođenju doktorskih studija na engleskom (što bi značilo dodatni priljev novca od školarina). Sadašnje stanje po kojemu članovi vijeća odsjeka i vijeća fakulteta u nižim zvanjima, kao i studentski predstavnici, imaju pravo glasati za izbore nastavnika u znansteno-nastavna zvanja smatra “suprotnim zdravom razumu i dobroj akademskoj praksi”.

Prioriteti na fakultetu

Za Ivanu Franić reforma studijskih programa jedan je od prioriteta. Racionalizirala bi broj izbornih kolegija, insistirala na otvaranju studentskog restorana po što povoljnijim uvjetima te, među ostalim, intenzivirala kontakte s bivšim studentima i provela analizu prolaznosti studenata.

Veću pažnju u svom programu Vesna Vlahović-Štetić posvećuje efikasnijem upravljanju Fakultetom, pa i u kontekstu upravljačke krize, s naglaskom na izmjenu Statuta i usvajanje strategije razvoja te drugih ključnih dokumenata. Kadrovsku politiku naziva netransporarentnom, a dio novca od školarina, predlaže, trebalo bi vratiti studentima kao stipendije. Datum izbora bit će poznat nakon predstavljanja programa kandidatkinja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:06