ČEKA SE ODLUKA VIJEĆA

DRUŠTVENE MREŽE U PLAMENU ZBOG PLANA SPLITSKIH GRADSKIH VLASTI Žele kažnjavati ljude koji piju na nekom zidiću: 'Ovo je smrt mediteranskog duha grada'

 / Arhiva / HANZA MEDIA

Ispijanje alkohola na javnim površinama uskoro će u Splitu možda postati stvar prošlosti. Predloženim izmjenama i dopunama Odluke o komunalnom redu, o kojima će vijećnici odlučivati na idućoj sjednici Gradskog vijeća koja se održava 28. i 29. ožujka, zabranila bi se konzumacija alkohola na javnim mjestima, piše Slobodna Dalmacija.

Tema je to o kojoj se više puta raspravljalo na sjednicama, a posljednji put krajem prošle godine.

- Zbog učestalih pojava okupljanja radi konzumiranja alkoholnih pića na javnim površinama i stvaranja nereda, odnosno nedoličnog ponašanja na tim mjestima, iskazala se potreba sankcioniranja takvog ponašanja kroz dopunu važeće Odluke o komunalnom redu - stoji u obrazloženju prijedloga, koji ipak predviđa nekoliko iznimaka.

Konkretno, izuzeta od te odluke bila bi Matejuška, kao tradicionalno okupljalište mladih i starijih, na području mula i parka uz Obalu Ante Trumbića, a isto bi vrijedilo i za neposrednu blizinu boćališta, osim onih koja se nalaze 100 metara od školskih i predškolskih ustanova te igrališta.

Mladi bi trebali odahnuti barem u dijelu koji se odnosi na mjesta gdje ih se vikendima, uz Matejušku, najviše može vidjeti kako uživaju u pokojem alkoholnom piću.

Riječ je o platoima ispred robne kuće „Dobri" i ispred Doma mladih, no i to neće proći bez ograničenja jer će im konzumacija alkohola biti dozvoljena samo petkom i subotom od 21 sat do 24 sata, što bi moglo izazvati negodovanje jer klubovi koji se nalaze u blizini, sa svirkama i sličnim događanjima startaju znatno kasnije.

Zabrana konzumacije alkoholnih pića neće vrijediti ni za vrijeme trajanja državnih, gradskih, sportskih manifestacija od interesa za Grad Split, kao i ostalih događanja uz pisanu suglasnost Banovine, a izmaknuli su joj i štekati koji se nalaze uz registrirane ugostiteljske objekte na javnim mjestima.

Za kontrolu poštivanja te odluke bit će zaduženi komunalni redari, a počinitelje koje zateknu na javnoj površini s alkoholnim pićem, kažnjavat će novčanom kaznom od 500 kuna. Ovlašteni će biti i za naplaćivanje mandatne kazne u visini polovice tog iznosa, a neposlušnima koji je odbiju platiti, izdat će obvezni prekršajni nalog s uputom da je mogu podmiriti 8 dana od počinjenja.

Ta vijest brzo je izazvala reakcije građana koji mišljenja dijele na društvenim mrežama. Jedni govore kako će se ovom odlukom uništiti mediteranskih duh grada, gdje se od pamtivijeka družilo i pilo na zidićima, ali i da je ovo još jedno u nizu pogodovanja ugostiteljima i udar na one koji nemaju novca za njihove usluge ili ne žele biti dio tog „đira".

S druge strane, sigurno će je pozdraviti svi oni koji godinama traže takvu zabranu. O potrebi njenog uvođenja glasnije se počelo govoriti prije nepune dvije godine, kada su u nekim kotarevima organizirani i prosvjedi usmjereni protiv okupljanja sumnjivih pojedinaca ispred kvartovskih dućana, gdje je znalo dolaziti do incidenata, raspačavanja droge, a kao redovite pojave navodile su se hrpe smeća i javno uriniranje, piše Slobodna Dalmacija.

Iako odluku smatraju razumnom zbog nekoliko problematičnih lokacija u gradu, Savjet mladih smatra kako treba paziti da kolateralna žrtva upravo ne bude već navedeni „mediteranski način života" koji u najvećoj mjeri konzumiraju mladi.

- Iako je Savjet mladih Grada Splita osnovan baš zbog komunikacije s Gradskim vijećem i uredima Grada na pitanjima od interesa za mlade, Savjet nije pozvan u radno tijelo koje je donijelo ovaj prijedlog. Svoje očitovanje poslat ćemo Vijeću pred sljedeću sjednicu - poručili su i pozvali građane, posebno mlade, da im se jave s eventualnim prigovorima i prijedlozima koje će uputiti Gradskom vijeću, pod uvjetom da su kvalitetno obrazloženi.

Gdje će se moći piti na zidiću?

Što će sve biti izuzeto od moguće zabrane konzumacije alkoholnih pića na javnim površinama za koju bi bila zaprijećena kazna od 500, tj. 250 kuna?

- Matejuška, područje mula i parka uz Obalu Ante Trumbića,

- neposredna blizina organiziranih boćališta, osim onih koja se nalaze 100 metara od školskih i predškolskih ustanova te igrališta,

- zone platoa ispred robne kuće „Dobri" i Doma mladih, ali samo petkom i subotom od 21 do 24 sata,

- državne, gradske i sportske manifestacije od interesa za Grad,

- ostale manifestacija uz pisanu suglasnost koju bi izdavala Služba za gospodarstvo, turizam, međunarodne i europske fondove Grada Splita.

- štekati koji se nalaze uz registrirane ugostiteljske objekte na javnim mjestima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:11