ZAVRŠENA JAVNA RASPRAVA

DRŽAVA ĆE VAM POMOĆI PRI KUPOVINI STANA VEĆ OD OVOG LJETA? U planu je plaćanje pola rate kredita i ograničenje kamate na manje od 4%

 Josip Bistrović / HANZA MEDIA

Završena je javna rasprava o nacrtu prijedloga zakona o subvencioniranju stambenih kredita, koji bi, kako najavljuje iz Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, trebao stupiti na snagu i početi se primjenjivati u drugoj polovici ove godine.

"Savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o nacrtu prijedloga zakona o subvencioniranju stambenih kredita provodilo se od 13. prosinca 2016. do 12. siječnja 2017., te je službeno zatvoreno noćas u ponoć. Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja u javnoj raspravi zaprimilo je 100-tinjak komentara, koji će biti uzeti u razmatranje. Nakon što se svi komentari pregledaju i eventualno uvaže, Ministarstvo će nacrt prijedloga zakona poslati tijelima državne uprave na mišljenje. Kad se prikupe sva mišljenja izrađuje se konačni nacrt prijedloga zakona te se upućuje u vladinu proceduru. Nakon prihvaćanja, Vlada ga upućuje u daljnju saborsku proceduru", priopćilo je u petak Ministarstvo.

Vjeruju kako će obvezna zakonska procedura biti gotova u prvoj polovici godine, te da će zakon o subvencioniranju stambenih kredita stupiti na snagu i početi se primjenjivati u drugoj polovici 2017. godine.

"Zakonom o subvencioniranju stambenih kredita u svrhu prevladavanja nepovoljnog stanja i pomoći građanima do 31. srpnja 2018. uređuje se subvencioniranje kredita koje građani uzimaju od poslovnih banaka za kupnju stana ili kuće radi rješavanja svojeg stambenog pitanja", ističe Ministarstvo.

Predloženim Zakonom želi se, prije svega, omogućiti građanima da po povoljnijim uvjetima riješe svoje stambeno pitanje, kupnjom prvog stana ili kuće, odnosno kupnjom većeg stana ili kuće. Naime, kupac koji podiže stambeni kredit prema predloženom zakonu ima povoljnost da mu se za najmanje 1,2 posto smanji bankovna efektivna kamatna stopa (EKS) u prve četiri godine otplate kredita, tj. da iznosi do najviše 3,95 posto na godišnjoj razini.

Osim toga, iznos mjesečnih obroka koje kupac plaća banci u prve četiri godine iznosi pola ukupnog iznosa obroka jer pola iznosa ukupnog obroka plaća banci Republika Hrvatska putem Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama i to godinu dana unaprijed. Na taj način kupcu se olakšava otplaćivanje stambenog kredita prve četiri godine. Također, u slučaju da je podnositelj zahtjeva ili član njegova obiteljskog domaćinstva utvrđenog invaliditeta većeg od 50 posto tjelesnog oštećenja dodatno se produžuje rok subvencioniranja kredita za godinu dana.

Nadalje, u cilju poticanja demografske obnove dodatno se produžuje rok subvencioniranja kredita za dvije godine za svako živorođeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita.

Procjena je da ovako postavljenim modelom korisniku kredita omogućena pomoć u otplati stambenog kredita za najmanje 6,66 posto ukupnog iznosa kredita za razdoblje od četiri godine, ističe u priopćenju Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:28