USVOJENE SMJERNICE

DRŽAVNI PRORAČUN PUNI SE PUNO BOLJE NEGO PROŠLE GODINE Ministar Marić predstavio pozitivne brojke: Prihodi porasli čak 2,4 posto

 Bruno Konjević / HANZA MEDIA

ZAGREB - Ministar financija Zdravko Marić predstavio je u četvrtak ostvarenje državnog proračuna za prvu polovicu godine, u kojoj su prihodi proračuna povećani za 2,4 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, uz rast na svim važnijim stavkama.

"Ne vidimo značajnija odstupanja u odnosu na plan, što je važan signal da u poreznoj reformi nismo nigdje promašili, dapače neki porezni oblici bilježe stope rasta i iznad očekivanja", istaknuo je Marić na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade na kojoj su usvojene smjernice ekonomske i fiskalne politike od 2018. do 2020. godine.

Jedino smanjenje, dodao je, vidi se kod poreza na dohodak, što je u skladu s promjenama u oporezivanju dohotka koje je donijela porezna reforma. Pad se bilježi i kod trošarina na duhanske proizvode, no ministar financija to tumači kao bazni učinak, jer je u prvoj polovici prošle godine bila veća aktivnosti u tom sektoru.

Prihod od PDV-a u porastu je oko 4 posto, a na stavci poreza na dobit proračun se jako dobro puni i rast iznosi 16,5 posto u odnosu na isto razdoblje lani, rekao je Marić.

Istaknuo je i da planirano ostvarenje proračuna za 2017. te projekcije za razdoblje od 2018. do 2020. godine pokazuju da Vlada na rashodnoj strani pronalazi sredstva za ispunjenje zacrtanih ciljeva za demografsku obnovu, indeksaciju mirovina, prava hrvatskih branitelja, jačanje sustava domovinske sigurnosti kao i za nabavu borbenih zrakoplova za što je u 2018. predviđeno oko 350 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:17