VELIKA POTRAGA

DSV 22. prosinca bira novog šefa zagrebačkog Županijskog suda

HDZ i Most još nisu izabrali svog predstavnika za DSV, dok će oporba vjerojatno predložiti Orsata Miljenića
Ivan Turudić
 Damjan Tadić / Hanza Media

Državno sudbeno vijeće (DSV) 22. prosinca odlučivat če o novom predsjedniku Županijskog suda u Zagrebu. Informacija o tome da će DSV toga dana intervjuirati svih sedam kandidata koji su se javili na natječaj za predsjednika toga suda i odlučiti tko će ga voditi u iduće četiri godine još nije službeno objavljena, ali smo je doznali neslužbeno, iz samog DSV-a.

Riječ je o jednoj od najvažnijih odluka DSV-a u 2016. godini. Zagrebački Županijski sud najveći je županijski sud u državi, pred kojim se vodi većina suđenja za organizirani kriminal i korupciju, izuzev predmeta u slučaju Mamić koji je zbog sumnje u nepristranost zagrebačkog suda prebačen u Osijek.

Krnji sastav

Zasad je, međutim, još uvijek nejasno hoće li DSV jednu od svojih važnijih odluka u ovoj godini, za čije bi donošenje svaki glas mogao biti presudan, donositi u krnjem sastavu. Od 11 članova, koliko ih DSV ukupno ima, u tome tijelu ih je trenutačno samo devet. U DSV-u je sedam sudaca koje su suci izabrali sami tajnim glasovanjem, dvoje profesora prava koje su u to tijelo izabrali pravni fakulteti, dok dva člana koje bi u DSV trebao izabrati Sabor iz redova zastupnika, mjesec i pol dana od konstituiranja Sabora, još uvijek nisu izabrani.

Dvojicu članova DSV-a koji dolaze iz zastupničkih redova, jednog iz saborske većine, a drugog iz oporbe, Saboru predlaže Odbor za pravosuđe. Predsjednik toga odbora, SDP-ovac Arsen Bauk za Jutarnji list je izjavio kako je odmah nakon što je izabran na čelo Odbora vladajućoj većini uputio zahtjev da mu pošalju ime svoga kandidata za DSV, ali oni to do danas nisu učinili. - Ako njihov prijedlog ne dobijemo tijekom sljedeća dva tjedna, Odbor za pravosuđe predložit će Saboru da izglasamo člana DSV-a iz oporbenih redova, a oni svoga neka naknadno dogovore - rekao nam je Bauk.

Bio je član

Oporba će, kako neslužbeno doznajemo, za člana DSV-a predložiti SDP-ovca Orsata Miljenića, koji je bio član DSV-a i u prošlom sazivu Sabora.

U HDZ-u i Mostu ne žele službeno objasniti stvarne r3azloge zbog kojih se ni mjesec i pol od konstituiranja Sabora nisu uspjeli dogovoriti oko svog člana u DSV-u.

Neslužbeno, međutim, doznajemo da Most želi da član DSV-a bude iz njihovih redova i predlažu ili Miroslava Šimića, ili Roberta Podolnjaka, dok HDZ ne pristaje mjesto u DSV-u prepustiti mlađem koalicijskom partneru. U prošlom sazivu Sabora član DSV-a iz saborske većine (do odlaska u Ustavni sud) bio je Davorin Mlakar.

Izbor predsjednika Županijskog suda u Zagrebu koji je zakazan za 22. prosinca ove godine bit će drugi zaredom pokušaj izbora predsjednika toga suda. Prethodni pokušaj izbora, u studenome prošle godine, propao je jer niti jedan od troje kandidata koji su se javili na taj natječaj nije dobio šest glasova članova DSV-a potrebnih za izbor. Dotadašnji predsjednik zagrebačkoga Županijskog suda Ivan Turudić dobio je tada četiri glasa, sutkinja Jasna Smiljanić tri, a sudac Oliver Mittermayer nijedan glas, pa je DSV poništio natječaj.

Nakon propalog natječaja bivši ministar pravosuđa u Milanovićevoj Vladi Orsat Miljenić imenovao je suca Dražena Jakovinu za vršitelja dužnosti predsjednika zagrebačkoga Županijskog suda, ali v.d. predsjednika može na toj dužnosti ostati najdulje godinu dana.

Sedam kandidata

Na ponovljeni natječaj, raspisan nakon poništenja prošlog, javilo se sedam kandidata - troje sudaca s lanjskog poništenog natječaja, javili su se ponovo: Ivan Turudić, Jasna Smiljanić i Oliver Mittermayer. Uz njih za mjesto predsjednika Županijskog suda ovaj se put natječe još četvero sudaca toga suda: sudac istrage Krešimir Devčić, kazneni suci Ratko Šćekić i Tomislav Juriš i sutkinja za maloljetnike Lana Peto-Kujundžić. Ministar pravosuđa ima zakonsko pravo poslati DSV-u svoje mišljenje o kandidatima. Kako neslužbeno doznajemo, ministar Šrplje je dao pozitivno mišljenje o Krešimiru Devčiću i Ratku Šćekiću. Mišljenje ministra nije obvezujuće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:39