ISIS: UBILI SMO SALOPEKA

DŽIHADISTI SMAKNULI HRVATSKOG TAOCA Najutjecajniji islamski lideri arapskog svijeta: 'To je sotonski čin' MILANOVIĆ 'Ovo nas užasava' GRABAR KITAROVIĆ 'Dok ima nade, nastavit ćemo ga tražiti'

 CROPIX, Facebook

Tomislav Salopek, hrvatski državljanin kojeg su ekstremisti Islamske Države oteli u Egiptu, pogubljen je, tvrde brojne ugledne strane medijske agencije pozivajući se na izvore Islamske države. Francuski AFP objavio je na svojem Twitter profilu šokantnu informaciju temeljeći je na vijesti internetske stranice SITE Intel Group, koja je prije desetak dana prva i prenijela uznemirujući video u kojemu džihadisti Salopeku prijete ubojstvom.

Društvenim mrežama počela se širiti i fotografija uznemirujućeg sadržaja, na kojoj se, tvrde islamisti, nalazi mrtvo Salopekovo tijelo. Na fotografiji se nalazi i natpis na arapskom jeziku u kojem se optužuje Hrvatska zbog sudjelovanja u borbi protiv IS-a. Džihadisti u tom potpisu ispod fotografije tvrde da su Salopeka likvidirali 'nakon što je istekao ultimatum i nakon što su ga napustili njegova država i egipatska vlada'. Jutarnji list u posjedu je te fotografije, ali, kao i ostali vodeći hrvatski mediji, nemamo je namjeru objaviti.

Informaciju o Salopekovu pogubljenju je ekskluzivno za Jutarnji list potvrdio i izvor iz egipatskog dnevnika '7 dan' (Alyom Al Sabea). Egipatsko Ministarstvo unutarnjih poslova tvrdi da je upoznato s tragičnom viješću, ali da još uvijek provjeravaju autentičnost informacije. Uskoro bi se trebali oglasiti i službenim priopćenjem.

Milanović: 'Ne možemo biti 100 posto sigurni, ali ovo nas užasava'

Hrvatski premijer Zoran Milanović na izvanrednoj konferenciji za novinare kazao je kako ne može sa 100-postotnom sigurnošću potvrditi da su tvrdnje džihadista istinite.

'Nažalost, moramo prekinuti tišinu. Netko to mora napraviti. Moja dužnost je da hrvatskoj javnosti kažem ono što vidimo i užasava nas. Ne možemo sa stopostotnom sigurnošću potvditi da je to istina. Ono što vidimo ne izgleda lijepo, izgleda grozno. Molimo ljude da to ne dijele, ne prikazuju djeci zbog obitelji Salopek', rekao je premijer.

Što je još premijer kazao na konferenciji pročitajte OVDJE .

'Sotonski čin'

Vodeće sunitsko sveučilište al-Azhar, koje ima sjedište u Kairu, a vjerski lideri na njegovom čelu smatraju se autoritetima u tumačenju sunitskog islama, osudilo je navodno smaknuće Tomislava Salopeka najoštrijim riječima.

'Ubojstvo hrvatskog taoca je sotonski čin koji nema nikakve veze ni s religijama ni s tradicijama', navodi al-Azhar u priopćenju.

Grabar o Tomislavu Salopeku

'Dok ima ijednog tračka mogućnosti da je Tomislav Salopek ipak živ, nastavit će se pokušaji spašavanja', izjavila je predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović u Splitu. Kako prenosi Dnevnik.hr , zahvalila je islamskoj zajednici u Hrvatskoj na naporima da pomognu u ovoj teškoj situaciji te dodala kako je Hrvatska uvijek bila država koja je tolerantna za suživot svih religija, pa tako i islama u 'čijoj naravi nikako nisu ovakvi postupci'.

Grabar je još jednom zamolila građane i medije da ne objavljuju niti dijele po društvenim mrežama snimke i fotografije ovog događaja 'jer to samo propagira Islamsku državu'.









Tjedan dana nakon što su od egipatske vlade zatražili oslobađanje muslimanskih žena iz zatvora u zamjenu za Salopeka, militanti Sinajske provnicije Islamske Države objavili su fotografiju mrtvog Salopeka. Fotografija se prvo pojavila na mikroblogerskom servisu Twitter, 12. kolovoza, i uključivala je opis koji optužuje Hrvatsku za sudjelovanje u ratu protiv IS-a. Sinajska je provincija 5. kolovoza objavila video Tomislava Salopeka navodeći da je otet 22. srpnja 2015.

Uz fotografiju na kojoj je navodno Tomislav Salopek, džihadisti su ostavili poruku:

- Ubili smo hrvatskog taoca zbog sudjelovanja njegove zemlje u ratu protiv Islamske države. Ultimatum je prošao, a nevjernička egipatska vlada i hrvatska vlast su ga napustili - navodi se u poruci.

Egipatski mediji pišu da uz sliku stoji još nekoliko screenshotova iz raznih medija na kojima su naslovi: 'Hrvatska podupire Egipat u borbi protiv terorizma' i 'Hrvatska podupire Kurdistan.'

MVEP nema potvrdu da je Salopek ubijen

ZAGREB (Hina) - Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nema potvrdu da je oteti hrvatski državljanin Tomislav Salopek pogubljen.

Islamska država ustvrdila u srijedu da je odsijecanjem glave pogubila hrvatskog državljanina Tomislava Salopeka otetog prije tri tjedna, javila je agencija France presse.

IS je na svom Twitteru objavio fotografiju za koju tvrdi da je fotografija njegova tijela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 21:53