NOVA PRAVILA

EK traži od Hrvatske promjenu trošarine na alkohol proizveden za domaću uporabu

Ilustracija
 REUTERS

Europska komisija u četvrtak je od Hrvatske zatražila da promijeni pravila o trošarinama na alkoholna pića, koja mali proizvođači proizvode za vlastite potrebe.

Komisija je Hrvatskoj uputila obrazloženo mišljenje, drugi korak u pokretanju postupka zbog povrede europskog prava. Sada Hrvatska ima dva mjeseca unutar kojih treba obavijestiti Komisiju o mjerama koje je poduzela na rješavanju toga pitanja ili može odlučiti predati predmet Sudu EU.

Prema europskim propisima, države članice smiju odobriti najviše 50 posto smanjenja u odnosu na uobičajenu stopu trošarine za alkohol koji proizvode mali proizvođači na godišnjoj razini, pod uvjetom da se ne proizvede više od 10 hektolitara čistog alkohola.

Trenutačno hrvatska nadležna tijela dopuštaju da se snižena stopa trošarine primjenjuje na male proizvođače koji proizvode do 20 litara čistog alkohola po kućanstvu za vlastitu potrošnju. Primjenjuje se paušalna stopa trošarine ovisno o kapacitetu kotla koji se upotrebljava za proizvodnju (tj. 100 kuna za kotlove kapaciteta do 100 litara i 200 kuna za kotlove kapaciteta iznad 100 litara).

S obzirom na to da je smanjena stopa koju Hrvatska primjenjuje povezana s kapacitetom kotla i plaća se na paušalnoj osnovi, neovisno o stvarno proizvedenim količinama, to nije u skladu s pravilima EU, navodi Komisija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:43