PRVI PUT U JAVNOSTI

EKSKLUZIVNI TRANSKRIPTI: NEDJELJNI JUTARNJI U POSJEDU SNIMKI SOA-e Evo kako je SOA otkrila upad u Vrhovni sud

Nedjeljni Jutarnji u posjedu je audiosnimaka Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) s mjerama tajnog nadzora nad vlasnikom Osijek Koteksa Dragom Tadićem, provedenih od 4. do 20. srpnja 2010. godine.
Branko Hrvatin, Jadranka Sloković i Drago Tadić, Petar Pripuz, Branimir Glavaš, Stipe Mesić i Srećko Jurišić
 HANZA MEDIA/Reuters


Tadić je optužen da je 2010. prikupljao novac od poduzetnika koji su bili spremni pomoći Branimiru Glavašu - koji je u to vrijeme bio nepravomoćno osuđen za ratni zločin nad osječkim Srbima u slučajevima Garaža i Selotejp na deset godina zatvora te je bio u bijegu u BiH, da je koordinirao druge suoptuženike - svoju ženu Božicu Ćavar Tadić, saborskog zastupnika HDSSB-a Ivana Drmića, osječku novinarku Sanju Marketić i splitskog poduzetnika Srećka Jurišića te da je zbog pomoći Glavašu pokušavao stupiti u kontakte s utjecajnim političarima i sucima Vrhovnog suda, među kojima je bio i predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin.


DORH je 20. srpnja 2010. dobio odgovarajući nalog istražnog suca zagrebačkoga Županijskog suda za provođenje redovitih mjera tajnog nadzora Drage Tadića i ostalih suoptuženika, koje su kasnije korištene u sudskom postupku, a i objavljene u medijima.


No, informacije iz mjera tajnog nadzora SOA-e, koje su prikupljene od 4. do 20. srpnja 2010., nisu mogle biti korištene kao dokaz na sudu, a one su kontradiktorne u odnosu na ono što je predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin kao svjedok govorio u postupku za pokušaj podmićivanja sudaca Vrhovnog suda u slučaju Glavaš, poznatom kao afera Mito, koji se vodio protiv bračnog para Tadić, Sanje Marketić, Ivana Drmića i Srećka Jurišića.


Ipak, te su snimke, koje su se nalazile u spisima pravosudnih i istražnih tijela temeljem kojih je pokrenuta cijela istraga, a koje danas prvi put predstavljamo javnosti, važne jer pokazuju da je jedna, međusobno povezana skupina ljudi uspjela napraviti pravi upad u jednu od najvažnijih pravosudnih institucija u Hrvatskoj.


Procijenili smo da je važno objaviti ova saznanja o cijelom slučaju iako je od nepravomoćne presude prošlo više godina. Potpuno je razvidno iz snimaka koje posjedujemo da je operacija Mito bio jedan od planova kako da se poništi presuda Branimiru Glavašu. U priči se u raznoraznim kontekstima pojavljuju imena raznih sudaca i drugih javnih osoba koji i dalje obnašaju neke javne dužnosti i funkcije. Stoga je važno da se javnost o ovome informira.


Svi optuženi, osim Drage Tadića, osuđeni su temeljem nagodbi na uvjetne zatvorske kazne, a vlasnik Osijek Koteksa odbio je nagodbu, nepravomoćno je osuđen na dvije godine zatvora na što se žalio i sada se još čeka odluka Vrhovnog suda. Zanimljivo je da će uskoro proći četiri godine od donošenja prvostupanjske presude, pa se može reći da ovaj predmet već tri godine stoji na Vrhovnom sudu.

Na samom početku primjene mjera tajnog nadzora SOA-e 4. srpnja 2010. Drago Tadić i Srećko Jurišić telefonom su razgovarali o tekstu koji je objavljen toga dana u Jutarnjem listu.


Tadić: Izgleda da novinari znaju prije objave.


Jurišić: Čuješ šta mi je Stari reka, ja kažem njemu izgleda da će ono što smo pričali da će se polupat lončići, da će bit sve ponovo.


Tadić: Kad ti je to reko?


Jurišić: Jebo ga ti, reko sam ti. Zna on prije novinara, on je sa svima njima u kontaktu.


Tadić: Aj vidi još malo sa Starim da stisne malo.


Jurišić: Idući tjedan imamo ručak kod njega, ono što si ti ponudio. Ali, nećemo to spominjat puno.

Cijeli transkript, kao i sve detalje slučaja pročitajte u izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg, koji je na kioscima u nedjelju 11. prosinca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 14:22