STANJE U HRVATSKOJ

EKSKLUZIVNO: ANALIZA NEZAPOSLENOSTI PO GRADOVIMA Hitno vam treba posao? Otkrivamo gdje imate najviše izgleda za zaposlenje, a gdje najmanje!

U siječnju je u Hrvatskoj bilo registrirano ukupno 293.236 nezaposlenih osoba
 Goran Sebelić/EPH

Sa samo dva nezaposlena na 100 stanovnika, Buzet je grad u kojemu se ne osjeća problem koji mori većinu Hrvatske i zato opravdava Forbesovu titulu jednog od najboljih gradova za život u Hrvatskoj. No, pozitivni trendovi nisu došli sami od sebe, nego zahvaljujući aktivnim mjerama zapošljavanja i samozapošljavanja te novim projektima i investicijama koje je u protekle tri godine pokrenula gradska vlast.

Rizik od siromaštva

Prema podacima Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje, u siječnju je u Hrvatskoj bilo registrirano ukupno 293.236 nezaposlenih osoba, od kojih je čak 88.108 mladih u dobi do 29 godina. Upravo po nezaposlenosti mladih Hrvatska se, sa svojom stopom od 43,1 posto, nalazi u samom europskom vrhu. Jednako kao i, posljedično, po riziku od siromaštva.

Da je nezaposlenost ključni i temeljni problem hrvatskoga gospodarstva, nitko ne spori, no osim načelnih teorija i predizbornih obećanja, još se uvijek ne vide trendovi ni pokazatelji da bi se situacija uskoro mogla promijeniti. Gospodarstvenici, primjerice, upozoravaju na pretjeranu normiranost i apsurdne propise koji doslovno onemogućavaju prekvalifikaciju i uključivanje u svijet rada 200 tisuća trajno nezaposlenih Hrvata koji su godinama na burzi. Kako će na ovu situaciju utjecati odluka nove Vlade da mjere zapošljavanja u novom proračunu uglavnom temelji na očekivanim sredstvima iz EU fondova te hoće li se konačno pokrenuti investicijski val koji bi trebao preokrenuti trendove i zapošljavanje, tek ćemo vidjeti.

Foto: podaci preuzeti sa stranice www.gradonacelnik.hr

Top lista gradova

U međuvremenu, odlučili smo provjeriti kakva je situacija na lokalnoj razini. Analizirajući podatke Hrvatskog zavoda za zapošljavanje iz siječnja 2016., dobili smo top-listu deset gradova u kojima nezaposlenost, za razliku od ostatka Hrvatske, nije ključni problem. Napominjemo, međutim, da u analizi nisu obuhvaćena 23 mala i srednja grada (navedeni su u tablici) koji nemaju svoje područne urede i čiji se nezaposleni prijavljuju u područne urede drugih gradova. Podaci su obrađeni tako da smo izračunali broj nezaposlenih na 100 stanovnika.

Najbolju situaciju, sa samo dva nezaposlena na 100 stanovnika, u svom gradu ima Siniša Žulić, gradonačelnik Buzeta. Ovaj podatak ne čudi kad se zna da je Buzet i u 2015. imao samo 2,06 posto nezaposlenih, što je razina iz pretkrizne 2008. godine, te se našao na Forbesovoj listi najboljih gradova za život i poslovanje u Hrvatskoj.

Grad je u protekle tri godine riješio problem i doslovno prepolovio broj nezaposlenih intenzivnijim mjerama novog zapošljavanja i samozapošljavanja. Buzet je lani podijelio čak 1,1 milijun kuna poticaja gospodarstvu i poljoprivredi, čime je potaknuto 3,2 milijuna kuna novih investicija, uglavnom u malo poduzetništvo. Poticalo se otvaranje novih obrta pa je 2015. otvoreno deset novih tvrtki i obrta, zaposleno je 27 radnika u 19 tvrtki, a 14 ih se samo zaposlilo.

To je grad u kojem se nitko u poslovnici Fine ne raspituje ima li pravo na otpis duga i u kojemu se, unatoč još uvijek nesigurnim vremenima, živi bolje nego u mnogim drugim krajevima Hrvatske, kaže gradonačelnik Žulić.

Novac iz EU fondova

Koliko je napredan u odnosu na ostale gradove, ali i samu državu, govori i podatak da je Buzet, primjerice, samo lani iz EU fondova dobio pola milijuna bespovratnih kuna za aktivnije uključivanje gospodarstvenika u kreiranje gradskih poticaja i potpora.

Uz titulu jednog od najboljih gradova za život, Buzet je dogurao i do samog finala u izboru za nagradu EDEN - europska destinacija izvrsnosti.

Nakon Buzeta, u top deset gradova s najmanje nezaposlenih su: Zagreb (Milan Bandić) s tri te Velika Gorica (Dražen Barišić), Novalja (Ante Dabo) i Sveti Ivan Zelina (Hrvoje Košćec) s četiri nezaposlena na 100 stanovnika. Tu su potom Novi Marof (Darko Hrenić), Rovinj (Giovanni Sponza) i Pag (Željko Maržić) s pet nezaposlenih na 100 stanovnika te Križevci (Branko Hrg) i Benkovac (Branko Kutija).

GRAD IZNIMKA ‘Tu nitko ne traži otpis duga u Fini’

Buzet je u 2015. imao samo 2,06 posto nezaposlenih, što je razina iz pretkrizne 2008. godine, te se našao na Forbesovoj listi najboljih gradova za život i poslovanje u Hrvatskoj. Grad je u protekle tri godine riješio problem i doslovno prepolovio broj nezaposlenih intenzivnijim mjerama novog zapošljavanja i samozapošljavanja. Buzet je lani podijelio čak 1,1 milijun kuna poticaja gospodarstvu i poljoprivredi, čime je potaknuto 3,2 milijuna kuna novih investicija, uglavnom u malo poduzetništvo. Poticalo se otvaranje novih obrta pa je 2015. otvoreno deset novih tvrtki i obrta, zaposleno je 27 radnika u 19 tvrtki, a 14 ih se samo zaposlilo. To je grad u kojem se nitko u poslovnici Fine ne raspituje ima li pravo na otpis duga i u kojemu se, unatoč nesigurnim vremenima, živi bolje nego u mnogim drugim krajevima Hrvatske, kaže gradonačelnik Žulić.ƒ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:21