SASTANAK U SREDIŠNJICI SDP-a

EKSKLUZIVNO Jutarnji u posjedu tajne snimke sa sastanka Milanovića i branitelja

 Hanza Media

Jutarnji list je u posjedu snimke sastanka Zorana Milanovića sa predstavnicima branitelja o primjeni srbijanskih zakona o univerzalnoj jurisdikciji i napetosti koja je između dviju država zbog toga nastala. Predsjednik SDP-a u utorak je, na razgovor iza zatvorenih vrata, pozvao predstavnike Zbora udruge veterana hrvatskih gardijskih brigada i Udruge specijalne policije. U izjavi pred novinarima nakon sastanka Josip Klemm je između redaka dao do znanja da je došlo do razmimoilaženja u stavovima između branitelja i šefa SDP-a. Posebnu pažnju javnosti izazvao je dojam da su branitelji pozivali na razum i smirivanje tenzija a da je Milanović imao „nabrijaniji stav“.

- Ne želimo da se političari služe huškačkim jezikom. Pozivamo javnost da se smire tenzije, da uspostavi odnose sa Republikom Srbijom i da se omoguće radni sastanci. Ovako nigdje nećemo doći. Nakon izbora se nitko ne brine o nama. To smo rekli i Milanoviću, rekao je novinarima Josip Klemm, predsjednik Udruge branitelja specijalne policije.

- Mi smo protiv zatvaranja granica, jer to neće nigdje dovesti. Mi se zalažemo za dijalog i mislimo da smo na dobrom pravcu, bez obzira što nismo naišli na razumijevanje. Milanović možda ima nabrijaniji stav, mislimo da ipak trebamo sjesti za stol, u cilju pronalaska naših nestalih, ali i zbog dobrosusjedskih odnosa, izjavio je Josip Klemm za N1 televiziju.

Službenih izjava nije bilo, a Zoran Milanović, samo nekoliko sati kasnije, prilikom svoje predizborne posjete Čakovcu nije pred novinarima želio komentirati sastanak sa braniteljima.

- Javno neću komentirati, dogovorili smo se neke stvari i nadam se da ćemo se držati dogovora. Nije bilo stranačke politike. Moji su stavovi oko posebnih zakona susjedne države Srbije jasni, rekao je Milanović

S obzirom na krajnje neuobičajenu situaciju da branitelji pozivaju političare na smirivanje tenzija i prozivaju ih zbog 'huškačkog jezika', Uredništvo Jutarnjeg lista procijenilo je da postoji javni interes za sadržaj i tijek sastanka šefa oporbe sa predstavnicima branitelja.

U nastavku donosimo audiozapis i prvi dio transkripta koji Jutarnji list objavljuje u tiskanom izdanju u četvrtak.

-----------------------------

Sastanak je u stranačkim prostorijama SDP-a, koliko se čuje na snimci, otvorio šef SDP-a Zoran Milanović.

- Tu smo da vidimo što možemo napraviti o dvije stvari, a to su Srbija i Bosna..., govori na početku Milanović i kaže da bi on prema Srbiji išao i radikalno ako treba jer njemu, kako kaže, Angela Merkel i Europska pučka stranka ne govore što smijemi što ne smije napraviti.

Za srbijansku vlast kaže da se ponaša bahato te da je riječ o 'beogradskoj čaršiji'.

- I ako bude potrebno, ne samo da ćemo im blokirati pregovore nego ćemo donijeti zakon po kojem ćemo proganjati njihove počinitelje po Kosovu..., rekao je Milanović.

Ostatak njegova uvodnog govora poslušajte u audiozapisu.

Nakon što je u uvodu 'oprao' vlast u Srbiji, Milanović je pokušao prebaciti temu na Bosnu i Hercegovinu. Josipu Klemmu i Dražimiru Jukiću je objašnjavao da su optužnice iz BiH još veći problem od onih iz Beograda, ali tu se nije dugo zadržao.

Progovorio je o zatvaranju granice koju je naredio u jeku lanjske izbjegličke krize i najavio da bi to opet učinio. Spomenuo je i blokadu pregovora s EU.

- Ako ne ide, blokirat ćemo. Ne s užitkom, ali ću to napraviti, kaže između ostalog Milanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 10:07