POTPREDSJEDNIK VLADE

ENIGMA STIER: PRAVI VOĐA KONZERVATIVNOG HDZ-a ILI PLENKOVIĆEV IGRAČ PROTIV HASANBEGOVIĆA? Otkrivamo tko su ljudi iz njegova najbližeg kruga

U njegovom najbližem krugu su Stjepo Bartulica, koji je vezan uz Opus Dei, Vico Batarelo, Ladislav Ilčić, a iz Crkve su to kardinal Bozanić i nadbiskup Barišić
Davor Ivo Stier
 Marko Todorov / HANZA MEDIA

On je najkonzervativniji političar u HDZ-u! Uživa povjerenje crkvenih krugova. Jako je blizak Opusu Dei - samo su neke od rečenica koje su se ovih dana u HDZ-u mogle čuti o Davoru Ivi Stieru, ministru vanjskih poslova i potpredsjedniku Vlade.

Svaki je njegov potez u zadnje vrijeme pod povećalom, posebno otkako je za svog savjetnika postavio kontroverznog Ladislava Ilčića iz Hrasta. Odluka Ustavnog suda, koji je prije nekoliko dana odbacio zahtjev za zabranom pobačaja, Stieru vjerojatno nije lako pala. Donesena je samo desetak dana nakon što su MVP i Stier, kao glavni koordinator Vlade za pitanja ljudskih prava, uputili primjedbe na Nacrt zaključaka Vijeća za vanjske poslove o prioritetima EU u UN-ovim tijelima za ljudska prava u 2017. godini.

U primjedbama se, među ostalim, navodi da će Hrvatska posebnu pozornost posvetiti promicanju i zaštiti tradicionalne obitelji, braku kao zajednici muškarca i žene koja je “prirodna i temeljna jedinica ljudskog društva”, te da Hrvatska pojam reproduktivnog zdravlja i prava žene tumači tako da on ne uključuje pobačaj.

Žestoke reakcije

Taj dokument, koji je Stier poslao u Bruxelles, danima je izazivao žestoke reakcije u javnosti. Vladi su odmah poslani apeli da se očituje o izjavama MVP-a, a SDP je zatražio da se dokument povuče. Optužbe su pljuštale. SDP-ov Joško Klisović rekao je da je Stier svojom “jednostranom i samoinicijativnom odlukom napravio radikalni zaokret u hrvatskoj vanjskoj politici na području ljudskih prava” te da je “pozivanje na demokršćanske vrijednosti radi zaokreta potpuno neutemeljeno s obzirom na to da cijeli niz članica EU, na čijem su čelu demokršćanske vlade ili su dio koalicije, podržava reproduktivna prava žena, prava istospolnih zajednica ili rodnu ravnopravnost”. Dodao je kako ni Vlada, koliko je upoznat, o tome formalno nije raspravljala, niti donijela neku odluku.

I u HDZ-u su nam neslužbeno rekli kako o tome nije bilo riječi ni na Vladi, ni na Klubu zastupnika. Zanimljivo je, međutim, da su se i u samom HDZ-u, barem neslužbeno mogle čuti različite reakcije na ovaj Stierov potez. Tim više što su, osim Hrvatske, primjedbe poslale još jedino Mađarska i Poljska. Jedno od glavnih pitanja koje se povlačilo po stranačkim kuloarima bilo je - je li riječ o samostalnoj inicijativi Stiera ili je sve odrađeno u dogovoru s Plenkovićem, čija je jedna od prvih reakcija na ministrov potez bila “ne vidim nikakvu dramu”.

- Premijerov komentar ne iznenađuje. Plenković uvijek sve relativizira, to nije ništa novo. A vjerojatno i ne voli to previše komentirati jer se plaši da ga proglase lijevim te da vuče HDZ ulijevo. Pravo pitanje glasi - je li ovo Stierov stav ili stav stranke? Koliko znam to nije agenda HDZ-a, posebno ne ovo umjetno guranje Hrvatske prema Mađarskoj i Poljskoj i svrstavanje među najkonzervativnije zemlje - komentirao je jedan istaknuti HDZ-ovac. Kaže kako mu je razumljivo ako je to osobni Stierov stav, no ističe i da u vrhu stranke ima dosta onih koji na ovu problematiku gledaju drugačije te da bi to izazvalo sukobe.

- No, linija zasad nije prijeđena - kaže naš sugovornik, dodajući da “Plenković ipak ne bi dopustio neke stvari”.

- Neće biti uskraćivanja prava niti mijenjanja nekih zakona, pogotovo sada pred izbore. To je sklizak teren, svi bježe od takvih tema - uvjereni su neki članovi stranke. Iako dio njih za Stierove poteze nalazi opravdanja poput onih “on je istinski vjernik i ne može drugačije govoriti”, pa do toga da je “diplomat koji nije isključiv i zna što radi”, ipak nisu zadovoljni smjerom u kojem bi HDZ i Hrvatska mogli krenuti pod Stierovim konzervativnim vodstvom.

Taktički razlozi

A ne tako davno Stier je u javnosti doživljen kao konzervativac koji će se lako uklopiti u jedan “europski HDZ” koji tada još nije bio na vidiku. Bilo je to u vrijeme dok je stranku vodio Tomislav Karamarko, a europarlamentarac Stier objavio politološki esej “Nova hrvatska paradigma, Ogled o društvenoj integraciji i razvoju”, čiji je predgovor napisao istaknuti SDP-ovac Tonino Picula. Iako neki smatraju da se otkako je na vlasti prometnuo u ekstremno konzervativnog političara, oni koji ga bolje poznaju tvrde da je i ranije zastupao takve stavove.

- Prošle je godine sudjelovao na TradFestu, međunarodnoj manifestaciji tradicionalnih i konzervativnih lidera i aktivista na kojoj je bio američki kardinal, ekstremno konzervativni Raymond Leo Burke, inače, protivnik pape Franje. Osim toga, Stier je bio taj koji je u Sabor pozvao kontroverznu Judith Reisman. No, jedno je takve stvari raditi kao europarlamentarac, a drugo iz pozicije ministra i potpredsjednika Vlade - podsjeća jedan istaknuti član HDZ-a. Za imenovanje Ilčića, zbog kojeg je Stier u javnosti prozivan, međutim, ima drugačije objašnjenje.

- Ilčić je postavljen za savjetnika iz taktičkih razloga. Procjena je bila da bi Ilčić mogao napraviti štetu bude li na listi za parlamentarne izbore, pa su umjesto njega na listu stavili Hrastovog Hrvoja Zekanovića, a Ilčiću su rekli da se strpi te da će poslije dobiti neku funkciju. To je bila politička trgovina - pojašnjava naš izvor pozadinu Ilčićeva dolaska na savjetničko mjesto.

Stier je, kako kažu HDZ-u, u iznimno dobrim odnosima sa Stjepom Bartulicom, pripadnikom najkonzervativnijeg krila Katoličke crkve, tajnovitog Opusa Dei, bivšim povjerenikom za vjerske zajednice u mandatu Ive Josipovića i jednim od predvodnika konzervativne revolucije, te s Vicom Batarelom, jednim od glavnih organizatora dolaska Judith Reisman u Hrvatsku i predsjednikom udruge Vigilare koja je nakon odluke Ustavnog suda koji je odbio zahtjev za zabranu pobačaja, odlučila pokrenuti peticiju. Osim što su svjetonazorski bliski, sva trojica su doseljenici u Hrvatsku, stigli su početkom 90-ih, Bartulica iz SAD-a gdje je odrastao, Batarelo iz Australije, a Stier iz Argentine.

Stierov krug

- Stier nikada nije tajio dobre odnose s njima, niti da se kreće u tom krugu. Oni su drugačije odgajani, ne čudi njihova bliskost - kaže jedan od naših sugovornika iz HDZ-a. Dodaje da je Stier u dobrim odnosima i sa Željkom Markić, iako ne toliko kao s Bartulicom i Batarelom. A tu je i udruga Grozd na čijem je čelu sestra Ladislava Ilčića, Kristina Pavlović, pa je vjerojatno i to pridonijelo Ilčićevu pozicioniranju za savjetnika uz onu, kako kažu Stijepom BartulicomHDZ-ovci, standardnu političku trgovinu.

Za Stiera često ističu da ima dobre odnose s Crkvom i biskupima, a navodno je, ako je vjerovati informacijama iz HDZ-a, najbliži s kardinalom Josipom Bozanićem i nadbiskupom Marinom Barišićem. U stranci mu je, navode, svjetonazorski najbliži karlovački HDZ-ovac Damirr Jelić.

Oštra reakcija

Stier je rođen u Buenos Airesu 1972. godine. Roditelji su mu hrvatski iseljenici koji su tamo otišli nakon Drugoga svjetskog rata. Njegov pokojni otac bio je liječnik, a majka Marija Lukač sveučilišna je profesorica koja je predavala filozofiju. Djed po ocu Ivan Stier bio je pukovnik u ustaškoj vojnici, a djed po majci bio je član HSS-a. Stier je bio aktivan u iseljeničkoj zajednici, a prvi je put u Hrvatsku došao 1990. kada je kao novinar intervjuirao i Franju Tuđmana. Ubrzo se učlanio u HDZ, ali se vratio u Argentinu gdje je diplomirao politologiju i međunarodne odnose te novinarstvo na Katoličkom sveučilištu. U Hrvatsku se vratio 1996. i zaposlio u MVP-u. Iako je Stier, o čemu je Jutarnji list već pisao, u mladim danima kao tajnik Hrvatske mladeži Argentine bio suizdavač publikacije “Hrvati - narod bez ljudskih prava” u kojoj se veliča NDH, nikada, kako ističu u HDZ-u, nije bio ekstreman po tom pitanju, a i sam je u jednom intervjuu poslije rekao kako je brzo odbacio taj stav.

- Stier nikada nije imao problem s tim. Nikada se od njega nije čulo nešto u smislu relativiziranja NDH, tu je jasan - komentirao je jedan HDZ-ovac blizak Stieru. No, moglo bi se reći da Stierov profil ipak definiraju neke odrednice, tipične za našu emigraciju - antikomunizam gdje je bitno izraženiji otklon od lijevog nego od desnog totalitarizma, nacionalizam i povezanost s Katoličkom crkvom.

Stier je, podsjetimo, iznimno oštro reagirao na izjave srbijanskog ministra vanjskih poslova Ivice Dačića oko kardinala Alojzija Stepinca te je s njim odbio susret.

- To ne znači da ne možemo imati otvoren kanal komunikacije prema Beogradu, ali on definitivno neće ići preko Ivice Dačića. Njega ne zanimaju činjenice o životu kardinala Alojzija Stepinca kojeg je blaženim proglasio, ne zaboravimo, Ivan Pavao II. Dačić želi po onom starom komunističkom šablonu nametnuti kompleks krivnje cijelom hrvatskom narodu. To je nedopustivo... U ovom trenutku važno je naglasiti što je politika Hrvatske koju Vlada i ja, kao ministar vanjskih i europskih poslova, provodimo - rekao je Stier u intervjuu za Bitno.net.

Mnogi u HDZ-u, ali i izvan, Stiera vide kao novog ideologa stranke.

- On je svojevrsno jamstvo da će HDZ biti narodnjačka, demokršćanska stranka - kažu neki od naših sugovornika. Opisuju ga kao istinskog konzervativca u svjetonazorskom smislu, no kažu da ne znaju što misli o nekim drugim stvarima.

- Nije poznato koliko je Stier konzervativan u gospodarskim pitanjima. Je li mu bliži Zdravko ili Goran Marić? A volio bih znati je li mu bliža Angela Merkel na koju se poziva vrh HDZ-a ili Viktor Orban na kojeg se pozivao bivši šef Tomislav Karamarko. Je li mu bliža Crkva u Hrvata ili papa Franjo - komentirao je jedan član HDZ-a blizak vrhu.

Zanimljive su i informacije koje iz HDZ-a stižu o odnosu Plenkovića i Stiera. Njih dvojica navodno su se zbližili dok su bili u Europskom parlamentu s obzirom na to da ranije i nisu bili u nekim posebnim odnosima, a najviše ih je ujedinila borba protiv bivšeg šefa Tomislava Karamarka i dolazak na čelo HDZ-a. Stier slovi kao drugi čovjek stranke, ali i Vlade, iako oni koji bolje poznaju situaciju kažu da Plenković ipak najviše vjeruje Davoru Božinoviću.

- Mislim da su njih dvojica dobri, iako uvijek postoji to političko rivalstvo. Oni su ipak dva različita svijeta, dva puta odrastanja. Jedan dolazi iz dobrostojeće, ‘socijalističke’ obitelji koja je društveno dobro pozicionirana, a drugi je dijete emigrantske obitelji. Mislim da ih dijelom na okupu drži Vladimir Šeks - smatra jedan HDZ-ov član, dodajući i da je većina onog što je Plenković govorio u kampanji, zapravo, Stierov rukopis.

Komotna situacija

No, neki od naših sugovornika navode i da između Stiera i Plenkovića u posljednje vrijeme dolazi sve češće do razmimoilaženja.

- Mislim da će biti sve više nervoze. Ali od njih dvojice, Stier je u mnogo komotnijoj situaciji. On jasno iznosi svoje stavove, kao što je to činio i ranije. No, Plenković je u problemu, šarao bi malo lijevo, malo desno. Teško je jedno govoriti pred kamerama, a drugo pred stranačkim članstvom. Mislim da će taj rascjep između njih dvojice sve više dolaziti do izražaja - komentira naš izvor, dodajući da za Plenkovića sigurno nije bila lagodna priča oko zaokreta vanjske politike po pitanju ljudskih prava. A jedna od teza koja se mogla čuti u HDZ-ovim redovima po tom pitanju jest da je Stierov potez napravljen u dogovoru s Plenkovićem kako bi se na taj način smanjio utjecaj Zlatka Hasanbegovića.

- Stier je prihvatljiviji i pouzdaniji, nije nepredvidiv kao Hasanbegović. No ako je to doista učinjeno zbog toga, onda je to problem. Je li to vrijedno ovakvih odluka koje nas svrstavaju uz najkonzervativnije zemlje - komentirali su neki u HDZ-u koji ne isključuju mogućnost da Stier, zapravo, samo učvršćuje svoju poziciju u stranci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:29