ŠOKANTNI PODACI

Evo kako država troši naš novac: 800.000 kuna dali su za luksuzne urede koje ne koriste!

 Ranko Šuvar/CROPIX

Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost već osam mjeseci plaća mjesečni najam od 100.000 kuna za luksuzne urede na 10. katu poslovne zgrade Almeria u Ulici grada Vukovara 284 koje uopće ne koristi.

Zavod nastao spajanjem dviju institucija (Zavoda za nuklearnu sigurnost i Zavoda za zaštitu od zračenja), kao rezultat jalovog nastojanja bivše Vlade da racionalizira sustav državne uprave, u svibnju 2011. preselio se u Frankopansku 11, u strogi centar grada, gdje također plaća najam, pa su tako uredi s pogledom na novi City ostali prazni, a Zavod je potrošio 800.000 kuna za luksuz u kojem ne uživaju čak ni zaposlenici.

Dvije lokacije

Dva su bivša zavoda, naime, radila na dvije lokacije: Zavod za zaštitu od zračenja u Frankopanskoj 11, a Zavod za nuklearnu sigurnost u Vukovarskoj 284 i za oba je prostora plaćana najamnina privatnicima. Zavod za nuklearnu sigurnost u kolovozu 2007. preselio se u nove urede u Almeriji jer im je u dotad dodijeljenim prostorima bilo malo mjesta. Bivši ravnatelj Zavoda tražio je od Agencije za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) dozvolu da potpišu ugovor o najmu na pet godina. U toj, pak, agenciji kažu da je tadašnji Zavod za nuklearnu sigurnost zakupio prostor po nepovoljnim uvjetima, na što su ih upozorili.

No, kažu, država u tom trenutku nije imala drugog prostora u koji bi smjestila Zavod. Nakon što su u Almeriji zakupili 550 kvadrata i četiri garažna mjesta, ravnatelj tadašnjeg zavoda još je i pregrađivao novi prostor u manje urede: postojeći su bili preveliki za potrebe 15 djelatnika. Također, ravnatelj je kupovao novi namještaj te ugrađivao skupi sustav kontrole pristupa i trošio novac za samo preseljenje. Nabavljene su skupe kožne fotelje i kauči za njegov ured.

Ugovor na godinu dana

No, u 2010. Vlada je spojila ta dva zavoda, a nakon toga je odlučeno da se novi zavod useli u Frankopansku 11 i da, osim prostorija koje je koristio bivši zavod, zakupi i treći kat, gdje je bio ukinuti Fond za razvoj i zapošljavanje.

Međutim, pritom nitko nije računao na to da je s tvrtkom Trius Nekretnine koja je vlasnik zgrade Almeria potpisan ugovor o najmu na pet godina i da se ne može raskinuti prije roka, pa su tako u Zavodu nastavili plaćati mjesečnu najamninu za prostor koji zjapi prazan.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:03