PIŠE VIKTOR VRESNIK

FINA OBJAVILA PLAN Završni prijedlog za predstečajnu nagodbu Europapress holdinga

Zagreb, 210108. Koranska 2. Zgrada EPH.Foto: Elvir Tabakovic / CROPIX
 Elvir Tabaković / CROPIX

Fina je u petak objavila prijedlog predstečajne nagodbe Uprave Europapress holdinga (EPH), o kojem će se vjerovnici izjasniti na ročištu potkraj mjeseca.

Najzanimljiviji detalji plana nagodbe otkrivaju stvarno financijsko stanje i zaduženost EPH, kao i točne podatke o otpisima.

Najvažnije je da se dosadašnji vlasnici u interesu kompanije i uspjeha nagodbe odriču svojih stvarnih potraživanja od 17,5 milijuna kuna. Također, dosadašnji vlasnici odriču se zbog istih razloga 90 posto vlasništva.

Zgrada u Koranskoj, koja je bila u vlasništvu EPH i na kojoj je postojala kreditna obveza od 160 milijuna kuna, bit će prodana. EPH će isti prostor unajmljivati. Zgrada je bila veliko opterećenje jer je, prije šest-sedam godina kupljena na kredit u švicarskim francima.

Sve te mjere omogućile su drastično smanjenje kreditnih obaveza, tako da je dug od približno 420 milijuna kuna sveden na manje od 150 milijuna.

Čvrste garancije

Veći dio duga, točnije 95 milijuna kuna, bit će klasičan kredit na osam godina s grace periodom od 18 mjeseci, a ostatak od 52 milijuna pretvorit će se tzv. mezanin, hibridni bankarski instrument iz kojeg će se tijekom osam godina, ovisno o uspješnosti poslovanja ili prodaji imovine koja nije nužna za poslovanje, nadopunjavati osnovni kredit.

Ovim modelom omogućava se da svi oni koji svoja potraživanja imaju osigurana čvrstim garancijama, a riječ je prvenstveno o bankama, taj novac dobiju natrag u cijelosti bez gubitaka i otpisa. Doduše, uz dulji rok i malo niže kamate nego do sada.

Spajanje svih poduzeća

Slučaj potraživanja Hypo banke ponešto je drugačiji jer je ta austrijska državna banka odnedavno pod posebnom regulativom Europske komisije, koja njihove nove dugoročne kreditne aranžmane tretira kao državnu subvenciju. Zato se njezina potraživanja nakon preuzimanja zgrade pretvaraju u kapital. Hypo te udjele kasnije može prodati na slobodnom tržištu.

Među zanimljivijim podacima koji se iščitavaju iz predloženog plana svakako su i obveze kao što su porezi, doprinosi i PDV, dakle sve ono što je direktni prihod države. Predviđen je otpis tih obveza od 30 posto.

To vrijedi i za sve one vjerovnike koji imaju neosigurana potraživanja. Svi po zakonu moraju biti u istom položaju. Država će, dakle, u ovoj predstečajnoj nagodbi izgubiti oko 700.000 kuna, što je tisuću puta manje nego što su neupućeni tvrdili proteklih mjeseci.

Budući da EPH u državni proračun godišnje po raznim osnovama izdvaja gotovo 100 milijuna kuna, država će zapravo otpisati samo 0,7 posto onoga što prihoduje od EPH.

Ili, drukčije rečeno, iznos koji će otpisati država će uprihodovati za dva do tri dana normalnog poslovanja EPH.

Svi zaposlenici, honorarci, suradnici na osnovu ugovora o djelu ili oni koji su samostalni porezni obveznici bit će isplaćeni u cijelosti i bez umanjenja. Ostali vjerovnici, neosigurani dobavljači raznih roba i usluga, naplatit će 70 posto svojih prijavljenih tražbina. To, dakako, nije idealno rješenje, ali je ipak puno bolje i sigurnije nego što bi bilo u slučaju stečaja. Planom je predviđeno spajanje svih postojećih poduzeća u jedinstvenu tvrtku, kao i dokapitalizacija od 15 milijuna kuna.

Nekoliko je investitora do sada pokazalo interes da sudjeluje u dokapitalizaciji ili otkupu onih potraživanja koja se pretvaraju u udjele. Među njima su tvrtka u vlasništvu poznatog odvjetnika i poduzetnika Marijana Hanžekovića, ulagača u brojne projekte, od kojih su najpoznatiji Diners i Genera, i američki investicijski fond u vlasništvu Gavina Susmana, poznatog po investicijama u Iskon, Net.hr i brojne nekretninske projekte.

Dogovor s potencijalnim investitorima bit će moguć tek nakon pravomoćnosti predstečajne nagodbe, za dva do tri mjeseca.

Optimističan plan

Ovakav sveobuhvatan i optimističan plan, u kojem su istodobno zaštićeni vjerovnici, dobavljači, zaposlenici, suradnici i država, ali i interes kompanije da oslobođena financijskih pritisaka brzim razvojem potvrdi lidersku poziciju na tržištu, ne bi bilo moguće ni predložiti a da EPH nije istodobno odradio svoju domaću zadaću.

Povećana je efikasnost poslovanja, pokrenuti su brojni uspješni medijski, a osobito digitalni projekti, implementirana su napredna tehnološka rješenja, započete su organizacijske promjene.

Zahvaljujući upravo tome, u prošloj godini ostvarena je rekordna operativna dobit.

Plan nagodbe za EPH

- banke se naplaćuju u cijelosti

- država otpisuje trodnevni prihod

- stari vlasnici ostaju bez 17,5 milijuna kuna i 90 posto vlasništva

- zaposlenici i honorarci zaštićeni

- dobavljači se odriču 30 posto

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:30