IZVOĐAČI NA RUBU PROPASTI

Fond za zaštitu okoliša kasni s plaćanjem: Direktor za neke zahtijevao plaćanje preko reda

Takvih isplata je bilo, no one nisu pravilo, nego je riječ o iznimnim slučajevima za koje je bilo evidentno da bi daljnje kašnjenje s isplatom ugrozilo opstanak tvrtki ili obrta na tržištu, kažu u Fondu
Ljubomir Majdandžić
 Ranko Suvar/Cropix / HANZA MEDIA

“Zahtjev za prekorednu isplatu energetske obnove višestambene zgrade daje se temeljem: 1. priloženog zahtjeva za hitnu isplatu i 2. upute direktora o prekorednoj isplati po zahtjevu za hitnu isplatu, ako je dospjela prije najmanje 30 dana...”, piše u službenom dokumentu Ureda direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ljubomira Majdandžića koji pojedinim tvrtkama i obrtima odobrava isplate preko reda dok Fond već više od dva i pol mjeseca kasni s plaćanjem troškova brojnim izvođačima, od kojih su neki dovedeni do ruba propasti.


Rat Mosta i SDP-a

U Fondu su nam službeno potvrdili da je bilo takvih prekorednih isplata, ali tvrde da se ne radi o pravilu već izuzecima, no Jutarnji list je u posjedu desetak takvih zahtjeva, a i jedne SMS poruke u kojoj direktor Fonda direktno traži da se plate četiri kuće jednog izvođača te prosljeđuje poruku tog izvođača kako bi se izvršila isplata.


- Prekorednih isplata je bilo, no one nisu pravilo nego se radi o malobrojnim iznimnim slučajevima za koje je bilo evidentno da bi daljnje kašnjenje s isplatom ugrozilo opstanak pojedinih tvrtki, odnosno manjih obrta na tržištu - odgovorila je Lidija Tošić, voditeljica službe za odnose s javnošću u Fondu. Preko projekta energetskih obnova kuća ovih dana ratuju Most i SDP: mostovci optužuju bivšu SDP-ovu upravu Fonda kako je nerealno planirala natječaje i javne pozive za energetsku obnovu kuća i zgrada, a ovi, pak, uzvraćaju da mostova uprava Fonda “nije odradila svoj posao”.
Za to vrijeme izvođači radova koji su većinom mali obrti i tvrtke mjesecima čekaju na isplate od strane države koja ih istodobno traži da joj na vrijeme plate porezna davanja jer su fakture izdane. Istodobno direktor Fonda, očito, ne poštuje redoslijed kojim fakture stižu u Fond, pa pojedine tvrtke prekorednim isplatama zapravo stavlja u, kaže naš izvor iz Fonda, “povlašteni položaj”.


Pitali smo jednog od izvođača koji još uvijek nije naplatio svoje potraživanje je li mu poznato da može tražiti prekorednu isplatu, odgovorio nam je da nikad nije čuo za tako nešto, a naš drugi sugovornik, također izvođač, kaže da mu je bilo neobično jer su neki s kasnijim datumima bili plaćeni prije od drugih.


- Ali nisam išao za tim. Po kojim kriteriju biraju one kojima će isplatiti ranije? - pita naš sugovornik. Upravo to pitanje poslali smo Fondu, ali nismo dobili konkretan odgovor, osim da je za te tvrtke ili obrte “bilo evidentno da bi daljnje kašnjenje s isplatom ugrozilo opstanak pojedinih tvrtki, odnosno manjih obrta na tržištu”. No, poruke koje ovo ljeto stižu u Fond do kojih je došao Jutarnji list dokazuju kako brojnim obrtima i tvrtkama posao ovisi upravo zbog kašnjenja s isplatama.
- A odakle im novac za prekoredna plaćanja, kad nemaju za redovna? Pa to je strašno - komentira naš drugi sugovornik, također jedan od izvođača koji čeka na isplatu od nekoliko stotina tisuća kuna.


Država je, naime, sufinancirala obnovu kuća i zgrada, ovisno o lokaciji, i do 80 posto. U Fondu odgovornost za kašnjenje prebacuju na prošlu SDP-ovu vlast te tvrde da je u 2015. godini ugovoren velik broj projekata.


- Oni sada dolaze na naplatu te su trenutno tekuće obveze Fonda veće od prihoda. Naime, prošla uprava Fonda nerealno je planirala natječaje i javne pozive za energetsku obnovu kuća i zgrada, nastavno na koje je ugovoreno 750 milijuna kuna obveza, a što je financijski neodrživo - odgovorili su nam iz Fonda. Također kažu da trenutno ukupne, a neplaćene obveze iznose oko 98 milijuna kuna.


Brže isplate

- Zato je Upravni odbor Fonda odlučio od Vlade zatražiti suglasnost za odobrenje prekoračenja po transakcijskom računu u iznosu do najviše 100 milijuna kuna - radi financijskog uravnoteženja likvidnosti. Fond kasni s isplatama prema korisnicima oko dva i pol mjeseca. Međutim Fond i sve ovo vrijeme, a prema svojim mogućnostima, sukladno priljevu sredstava i raspoloživim prihodima isplaćuje korisnicima sredstva za ugovorene projekte. Daljnje isplate brzim intenzitetom Fond će prema redu zaprimljenih faktura početi vršiti odmah nakon dobivanja suglasnosti Vlade, što očekujemo da će biti početkom rujna - tvrde u Fondu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:45