SKUP U LONDONU

FOTO: Bernardić na sastanak s Jeremyjem Corbynom poveo i Ranka Ostojića

Na zasjedanju Partije europskih socijalista Bernardić će se sresti i s Martinom Schulzom
 Instagram

Davor Bernardić, predsjednik Socijaldemokratske partije Hrvatske, otputovao je u London na sastanak s Jeremyjem Corbynom, šefom britanske Laburističke stranke. Prilično zanimljiv je podatak da je Bernardić odlučio otputovati u Veliku Britaniju s Rankom Osojićem, svojim suparnikom na prošlogodišnjim izborima u SDP-u, ali i žestokim kritičarom.

Ostojić je nedavno kritizirao Bernardića za popustljiv odnos prema HDZ-u, kao i kako novo vodstvo ne komunicira s njim, a nešto ranije je organizirao večeru na kojoj se okupio velik broj SDP-ovaca koji su protivnici nasljednika Zorana Milanovića na čelu stranke.

Zaokret ulijevo

Podatak da je Bernardić na londonsko zasjedanje Partije europskih socijalista odlučio povesti Ranka Ostojića sugerira da su odnosi između njih barem primireni. Jer u pitanju je važan skup čelnika svih vodećih lijevih stranaka Europe, a tema je budućnost odnosa između Velike Britanije i Europske unije nakon Brexita.

Domaćin konferencije je Jeremy Corbyn, vođa britanskih laburista, koji je stranku pomaknuo ulijevo i udaljio ju od politike Tonyja Blairea. U unutarstranačkoj kampanji u SDP-u gotovo svi su kandidati tvrdili da i Socijaldemokratska partija treba napraviti zaokret prema ljevici upravo po uzoru na laburiste.

Najbolji rejting

Osim s Corbynom, Davor Bernardić trebao bi se sastati i s Martinom Schulzom, kandidatom SPD-a za njemačkog premijera. Prema posljednjim anketama, Schulz - donedavni predsjednik Europskog parlamenta - po popularnosti je pretekao Angelu Merkel i ima izgleda da postane novi predsjednik njemačke vlade. Dogovoren je i susret SDP-ova dvojca sa Sigmarom Gabrielom, aktualnim vicekancelarom Njemačke, na temu gospodarske i političke suradnje, a zatim i s čelnicima socijaldemokratskih partija regije - Austrije, Italije, Mađarske i Slovenije. U fokusu ovih razgovora je gospodarstvo. Budući da SDP Hrvatske ima među zemljama regije najjači rejting jedne socijaldemokratske stranke, cilj je pozicionirati SDP u lidera u okupljanju socijaldemokrata u regiji koja zahvaća područje od Italije do Austrije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:03