OSTAO JE ZAPREPAŠTEN

FOTO Biskupa razljutila Keltska noć: 'Zabranjujem zajedničku upotrebu imena Svetog Kvirina i zločinaca partizana'

 Mate Piškor / CROPIX

SISAK - Sisačkog biskupa Vladu Košića jako je razljutila "Ketlska noć", povijesno-turistička priredba održana u subotu navečer u Sisku. Nakon što je naveo da je dobro prisjećati se povijesti i organizirati slične priredbe, naglasio je kako ga je "Keltska noć" jako naljutila.

- Ostao sam zaprepašten, ljut, kada sam vidio da se na istoj priredbi u Sisku, koji voli za sebe reći da je grad hrvatskih pobjeda, jednako slave Sveti Kvirin, sisački biskup i mučenik i zaštitnik toga grada, te partizani, zločinci koji su rušili crkve i ubijali živu crkvu.

Moj grad Sisak i cijela Hrvatska moraju odlučiti hoće li slijediti Krista ili antikrista, jer ne mogu jedno i drugo. Stoga zabranjujem ubuduće bilo kakvu upotrebu imena i lika Svetog Kvirina zajedno sa zločincima partizanima.

Bozanić: Suočeni smo s pojavama koje 'suše naše živote'

Kao katolički biskup imam na to pravo i tražim da svi koji u bilo kakvim svjetovnim sadržajima žele koristiti lik i djelo Svetog Kvirina i drugih katoličkih svetaca, moraju dobiti dopuštenje od Biskupije, rekao je Košić.

Naime, u Keltskoj noći, priredbi koju su zajednički organizirali sisačka turistička zajednica i grad Sisak, prikazano je deset slika iz povijesti Siska. Među njima bile su priče o povijesti , sudbini i značenju sisačkog biskupa i mučenika Svetog Kvirina i članova Prvog partizanskog odreda.

Biskup Košić rekao je ovo u propovijedi na misi održanoj u nedjelju 9. rujna u Zrinu, nekadašnjem gradiću na Banovini, kojeg su do temelja porušili i spalili partizani 1943. godine, te pobili većinu stanovnika, a ostale protjerali i zabranili im povratak.

Obraćajući se okupljenim preživjelim stanovnicima Zrina i njihovim potomcima, biskup Košić naglasio je kako u Hrvatskoj neće biti dobro sve dok postoji i jedan branitelj tih zločinaca partizana, sve dok postoji i jedan kojem je "lijepa partizanska kapa". Nastavio je kako oni koji uporno veličaju zločince partizane i dalje ne žele i ne dopuštaju da se dozna istina o zločinu u Zrinu, koja do hrvatske javnosti nikako da pronađe put, ne žele da se dozna istina o Španovici, Boričevcu i drugim mjestima gdje su ti oslobodioci pobili većinu stanovnika, mjesta porušili i zabranili rijetkim preživjelima povratak.

- Hrvatska mora jednako osuditi sve totalitarne režime i jednako se odnositi prema svim zločinima koje su pripadnici tih režima počinili, rekao je Košić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:19