ČASNICI EUFORA

FOTO: BLACK HAWK SLETIO U DUBRAVU ‘Spasili ste mi život, sletio sam samo da kažem hvala’

Austrijski časnik Patrick Spahta teško je nastradao prije četiri godine, u Dubravi su učinili sve da ga spase
 Boris Kovačev/CROPIX

ZAGREB - Black Hawk, helikopter saniteta europskih vojnih snaga EUFOR, zaparao je danas svojim zvukom nebo iznad KB Dubrava, a potom se i spustio na bolnički helidrom. Prvi put je taj helidrom bio domaćin “crnom jastrebu”, ali ne zbog hitnog stanja nekog pacijenta. Naime, njime je umjesto bolesnika doletjelo desetoro vojnika i časnika saniteta EUFOR-a, a domaćin im je bio Zavod za zrakoplovnu medicinu, odnosno njegov voditelj brigadir dr. Goran Gudelj.

Vrhunska pomoć

Službeni posjet i impozantno spuštanje te za hrvatske prilike rijetke “ptice” nije omeo ni prolom oblaka koji se dogodio baš za slijetanja. Dapače, to je dodatno pokazalo njegovu moć, a desetoro vojnika i vojnikinja u maskirnim uniformama bili su tog kišnog jutra primamljiv i iznenađujući prizor zaposlenicima i pacijentima bolnice.

Naime, časnici i vojnici EUFOR-a, među kojima većina Austrijanaca, te dvoje Bugara i jedan Slovenac, na putu prema Beču iz Sarajeva, gdje su stacionirani, svratili su u zagrebački KB Dubrava kako bi se na mjestu uvjerili u mogućnosti zbrinjavanja teških pacijenata s traumama u toj bolnici i upoznali način funkcioniranja vojne medicine u Hrvatskoj koja nema posebne vojne bolnice nego se primjenjuje polivalentno zbrinjavanje i civila i vojnika.

No, tijekom jučerašnjeg susreta i nije trebalo trošiti previše riječi na tumačenje da KB Dubrava pruža vrhunsku medicinsku pomoć teško ozlijeđenim pacijentima jer svjedok “s lica mjesta” bio je jedan od gostiju - Austrijanac Patrick Spahta.

Zahvala i plaketa

Htio je, kako je rekao, još jednom zahvaliti liječnicima KB Dubrava koji su mu 2010. spasili život. Donio je i poklon - plaketu svoje postrojbe i bocu vina! Naime, prije govoto četiri godine poslije prometne nesreće teško ozlijeđen uspješno je liječen tjedan dana na odjelu traumatologije zajedno s još petoricom kolega.

Bilo je rano rujansko jutro. U blizini Ivanje Reke njihovo je vozilo zaplesalo na cesti, a trenutak poslije svi su od udarca izgubili svijest. Ubrzo su vozila hitne pomoći jurila autocestom, a u KB Dubrava je na najviši stupanj pripravnosti dignuta cijela kirurgija, posebice traumatologija. Dva su vojnika bila lakše ozlijeđena, ali Spahta i još troje kolega imali su teške ozljede koje su redom zahtijevale operacije.

Austrijska soba

“Bio sam dežuran noć prije jutra kad smo dobili dojavu da će nam doći teško ozlijeđeni austrijski vojnici, od kojih dvojica s tzv. politraumama. Prijelomi nogu i ruku, ali i kralješaka, ozlijeđena pluća, glava, lice, podljevi na jetri, unutarnja krvarenja... Sve je to tražilo brzu reakciju i nekoliko operacija u isto vrijeme”, kaže nam svjedok događanja tog 10. rujna 2010., traumatolog prof. dr. Zvonimir Lovrić. Dodaje da su dva vojnika dva dana bila na intenzivnoj njezi, a onda su prebačeni na odjel gdje su sva četvorica bili u istoj sobi. “Da bi se osjećali kao ‘kod kuće’, nalijepili smo im na vrata austrijsku zastavu i rekli da sad, premda su u Hrvatskoj, leže u austrijskoj sobi, što im se posebno svidjelo”, kaže prof. dr. Lovrić.

Tih je dana u bolnici, kaže, bio jak austrijski “štih”. Vojnicima je već isti dan u posjet došao pukovnik austrijske vojske, a onda i vojni ataše iz zagrebačkog veleposlanstva. Iz bečke vojne bolnice odmah su pitali je li moguć prijevoz u Austriju, no kad su dobili izvješće o operacijama i načinu zbrinjavanja, “ostavili su dečke u našim rukama”, kaže prof. dr. Lovrić.

Pacijent postao prijatelj

No, jučerašnjim posjetom Spahta i sanitet EUFOR-a zapravo su još jedanput pokazali zahvalnost hrvatskim liječnicima na uspješnom liječenju. Čini se da su Austrijanci od pacijenata postali prijatelji jer baš takav je i bio jučerašnji susret dr. Lovrića i Spahte - puno više prijateljski, nego službeni. Nakon obilaska bolnice, čašice razgovora i pokojeg kroasana, uz kavu, nekako smo uvjereni da to nije posljednji susret EUFOR-ovaca i hrvatskih liječnika niti posljednje spuštanje “cnog jastreba” na helidrom KB Dubrava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:28