MIKSOLOGIJA

FOTO: BOCE SU FIJUKALE ZRAKOM NA OPĆE ODUŠEVLJENJE Senzacionalne alkoholne akrobacije na prvenstvu vrhunski treniranih barmena

 Marko Todorov / HANZA MEDIA

Kad u noćnom klubu počnu letjeti boce, većini je to znak da je zabavi došao kraj. No, za petnaestak hrvatskih barmena bacanje boca je umjetnost i sport, u svijetu poznat pod imenom “flair”. Oni su hrvatski flairisti, vrhunski obučeni barmeni koji u noćnim klubovima diljem zemlje, a naročito na Jadranu tijekom ljetnih mjeseci, goste zabavljaju akrobacijama s bocama skupih žestokih pića.

U zagrebačkom klubu Swankey Monkey Garden u srijedu su se okupili na Junior Bar Fight Challengeu, juniorskom prvenstvu u miksologiji (miješanju koktela) i flairu gdje su svoje netom stečene vještine pokazali mladi polaznici dviju barmenskih škola, Fair Flair iz Zagreba i Barmen.hr iz Rijeke. Bilo je doista svega - boce su letjele, neke su profijukale i pored glava sudaca, prolivene su i rijeke alkohola, no pljesak oduševljene publike bio je dovoljan znak da su Zagrepčani gladni ovakve vrste zabave.

Sve ih je u natjecanju okupio poznati zagrebački barmen te jedan od ponajboljih hrvatskih flairista Denis Memedovski koji je i pokretač škole Fair Flair i koji iza sebe već ima više od pet stotina domaćih i inozemnih nastupa.

Kao vožnja biciklom

- Volim konobarski posao, rad s ljudima oduvijek me privlačio. Ali, jednostavno nisam mogao sebe zamisliti kako cijelog života nosim kave i gemište. Htio sam nešto više. I tako sam 2009. upisao barmensku školu, a i u to vrijeme već sam nešto počeo “bacati” po rukama. Na nagovor kolege koji je htio početi trenirati osnovali smo Fair Flair, udrugu hrvatskih flairista, u kojoj provodimo i edukaciju za sve one koji žele naučiti naše vještine - kaže Denis koji je natjecanje organizirao u suradnji s kolegom Filipom Lipnikom iz škole Art of Bar te s partnerima G3 spirits i ODK Orsadrinks koji su dečkima omogućili opremu i boce alkohola kojima su demonstrirali svoje znanje.

Zagreb, 010317.
Swanky Monkey Garden, Ilica.
Natjecanje barmena pod nazivom Junior Bar Fight odrzano je u Swanky Monkey Gardenu.
Na fotografiji: natjecanje u Flair kategoriji.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / HANZA MEDIA

Vještine koje su morali pokazati tročlanom sudačkom povjerenstvu - vrhunskim hrvatskim barmenima Siniši Novkoviću i Zoranu Lukiću (Barmen.hr), Vjenceslavu Madiću (MixyFlairStile), Saši Lovrenščaku (Cocktail Studio) te Marku Benkoviću, sve su samo ne lagane. Osim vrhunske koordinacije pokreta, potrebno je znanje žongliranja. U nekoliko minuta zadanog vremena te uz glazbu, osim točnosti pokreta ocjenjuje se i kreativnost, koreografija, a posebna se pozornost obraća na to je li u žongliranju prolivena koja kap. Ne treba ni govoriti koliko je zahtjevno balansirati nekoliko “shakera” za pripremu koktela i po dvije-tri boce skupih alkoholnih pića u isto vrijeme, pa paziti na sva ta pravila. No, za starije barmene to je poput vožnje biciklom. Za to je, kaže Denis, potrebno jako puno rada i treniranja.

- Za ozbiljno bavljene flairom optimalno je trenirati pet dana u tjednu po najmanje dva sata. Ovi dečki koji su se predstavili na našem natjecanju su početnici, treniraju tek oko četiri, pet mjeseci, ali već vrlo dobro znaju osnove. No, ozbiljni flaristi iza sebe imaju tri, četiri godine predanog i neprekidnog rada - kaže Denis koji je na kraju natjecanja s ponosom predao nagradu, pehar i sponzorski paket izvrsnom barmenu Juraju Krušlinu koji je najviše fascinirao suce svojim nastupom u kategoriji flair, te Dini Zukiću u disciplini miksologije.

Malena scena

Osim što je riječ o atraktivnom sportu, mnogim flairistima to je i posao. Mnogi od njih rade u noćnim klubovima, a osobito su traženi tijekom turističke sezone, kada ih angažiraju najbolji klubovi na obali. Denis kaže kako je flairistička scena u Hrvatskoj danas malena, broji svega petnaestak ljudi koji se aktivno i predano bave time. Jedan od razloga je kronični nedostatak sponzora koji bi prepoznali ovakav vid popularizacije barske kulture.

- Nekada smo imali i Cro Flair ligu u sklopu koje smo diljem Hrvatske organizirali i po 6-7 natjecanja u pola godine. Danas je to malo zamrlo, ali interesa ima. Problem je što je u bavljenje flairom potrebno uložiti mnogo vremena, truda, rada i volje, ali i novca za opremu, treniranje, tečajeve... otkriva Denis.

No, ono što je sigurno, mladi barmeni nakon završenih tečajeva flaira imaju osiguranu budućnost.

- Svima njima lako se i brzo pronađe mjesto u klubovima, jer su vrhunski obučeni, u isto vrijeme i konobari i zabavljači, što je nešto što se u noćnim klubovima u inozemstvu sve više traži, a i u nas barska kultura polagano poprima sve veći značaj - zaključuje Denis.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:24