OGROMNI POŽAR

FOTO: DRNIŠ OBRANJEN! Vatrogasci nadljudskim naporima uspjeli obraniti kuće, ali prijetnja još nije gotova: 'Situacija je puno bolja!'

 
 Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

>>> NOVO 9:20 - Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević obići će u utorak tijekom prijepodneva požarišta na području Promina te se sastati s glavnim vatrogasnim zapovjednikom Šibensko-kninske županije Darkom Dukićem, doznaje se iz Ministarstva obrane.

Od ranih jutarnjih sati u Promini požar gase dva Canadaira CL-415 i dva Airtractora AT-802, a na požarištima je angažirano i 96 pripadnika Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Hrvatske kopnene vojske OS RH i to na požarištu Lišnjak Drniš i 72 pripadnika na požarištima Kožlovac, Kolarna i Lepuri kod Benkovca.

U pripravnosti za angažman na terenu nalazi se 189 pripadnika koji su smješteni u vojarnama u Benkovcu, Sinju, Kninu i "Lori" u Splitu. Također, 210 pripadnika je u pričuvi za mogući angažman koji su smješteni u vojarnama u Vinkovcima, Petrinji, Gospiću i Našicama.

MORH poručuje i kako je jučerašnji dan ocijenjen kao dan s najvećim angažmanom zračnih snaga u dosadašnjem dijelu ovogodišnje protupožarne sezone. Zračne snage sudjelovale su u gašenju deset požara, a gašenje se odvijalo na još nekoliko lokacija jer je došlo do spajanja više požarišta u jednu vatrenu frontu.

Sveukupno je izbačeno oko 1000 vodenih bombi, što je najveći broj izbačenih vodenih bombi u jednom danu u dosadašnjem dijelu sezone. Također, na jučerašnjim požarima zračne snage ostvarile su oko 90 sati naleta na požarištima, što je i najveći broj provedenih sati u akcijama gašenja požara u jednom danu od početka protupožarne sezone. Tako su jučer zračne snage izbacile oko 4000 tona vode, a ukupno je od početka sezone potrošeno milijun i 370 000 litara goriva.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 251 požara (87 u Šibensko-kninskoj, 79 Splitsko-dalmatinskoj, 68 u Zadarskoj,11 u Dubrovačko-neretvanskoj, pet u Ličko-senjskoj i jedan u Istarskoj županiji).

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 2190 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 64 700 tona vode te je prevezeno 276 vatrogasca i pripadnika OS RH te 38 tone vatrogasne opreme i vode do požarišta.

-----------------------------

>>> NOVO 8:30 - Požar s planine Promine još je daleko od toga da bude lokaliziran, a gasiteljima su u jutros pristigla u pomoć dva kanadera, dva traktora te 100 pripadnika Hrvatske vojske koji su raspoređeni na požarištu, kazao je za Hinu načelnik Stožera civilne zaštite Grada Drniša Tomislav Dželalija.

Vatrogasci, mještani, lovci, planinari... zajedno su uspjeli formirati liniju obrane pa je požar u naselju Lišnjak zaselak Čuline zaustavljen.

Međutim požar i dalje bukti u naselju Velušić zaselak Bibići i Raiči, kazao je Dželalija.

Nakon noćašnje evakuacije dvadesetak osoba iz tih mjesta novih evakucija stanovnika jutros nije bilo.

-----------------------------

>>> NOVO 7:30 Protiv vatre na Promini i dalje se bore vatrogasci i građani, ali je stanje bolje nego noćas kad u nadljudskim naporima uspjeli obraniti kuće u Velušići. Očekuje se dolazak zračnih snaga, piše Šibenski.hr.

- Stanje je puno bolje nego prije pet, šest sati. Vatrogasci s područja Šibensko-kninske županije i kolege koje su nam u pomoć stigle iz kontinentalnog dijela Hrvatske, te članova Udruge 142. drniške brigade HV, postrojbe iz Domovinskog rata, s lovačkim udrugama i svim drugim društvima koja su svakdonevno na Promini, zaustavljen je veliki dio vatrene fronte koja je išla prema Drnišu.

Trenutno se radi na gašenju druge vatrene fronte koja ide prema zaseocima Tarlići i Raići, u selu Velušić, ali ona u ovom trenutku ne ugrožava naselja. Stotinu vojnika koji su došli na požarište pomoći će na sanaciji dijela požarišta kojeg smo tijekom noći gasili, rekao je jutros za Hrvatski radio županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić te dodao da se očekuje dolazak protupožarnih zračnih snaga.

Tijekom noći nije bilo nove evakuacije stanovništva jer su gasitelji stanje držali pod kontrolom.

Što se tiče požara u Kistanjama, on je još sinoć stavljen pod nadzor, a trenutno se radi na sanaciji i dogašavanju područja.

Noćas je, rekao je Dukić, na području Modrinog Sela, u blizini Kistanja, izbio novi požar, koji je tijekom noći ugašen.

-----------------------------

Požar s planine Promine potpomognut vjetrom i dalje se širi prema Drnišu, a trenutno u njegovu gašenju sudjeluje 400-tinjak vatrogasaca i građana, izjavio je Hini noćas oko 4 sata načelnik Stožera civilne zaštite Grada Drniša Tomislav Dželalija.

"Sve snage su na terenu i brani se Grad Drniš. Vatra se dalje širi jer puše vjetar. Raspoređujemo snage i formiramo liniju obrane kako bismo obranili mjesta Siverić i Badanj", rekao je Dželalija.

Vatrogascima su se u borbi s vatrom, koja se na Promini razbuktala u ponedjeljak poslijepodne, pridružili tijekom noći i njihovi kolege iz Brodsko-posavske, Virovitičko-podravske, Bjelovarsko-bilogorske i Karlovačke županije, a ujutro u 6 sati očekuje se dolazak 100 vojnika. U gašenju sudjeluju i pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja.

Zbog vatrene stihije ranije tijekom noći evakuirana je 21 osoba iz Lišnjaka te Velušića, iz zaseoka Bibići i Raići, koji su smješteni kod rodbine te u drniškom Dječjem vrtiću.

U slučaju potrebe za smještaj je spremna i drniška sportska dvorana, a tu je i Crveni križ koji je osigurao 40 kreveta i higijenske potrepštine, rekao je Dželalija.

Zbog požara zatvorene su državna cesta DC27 Benkovac-Stankovci u Pristegu i državna cesta DC59 između Knina i Pirovca u Kistanju kao i sve prilazne županijske i lokalne ceste, izvijestio je Hrvatski autoklub (HAK). Također, zbog požara zatvorene su i županijska cesta ŽC6051 Perušić Benkovački-Kolarina i ŽC6258 Smilčić-Islam Latinski (DC56).

Autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče otvorena je za sve skupine vozila, a između čvorova Benkovac i Pirovac vozi se uz ograničenje brzine od 60 km na sat, zbog smanjene vidljivosti od dima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 03:00