SPAŠENI U ZADNJI ČAS

FOTO Emigranti stigli u Dubrovnik, nakon dezinfekcije, idu u karantenu: U najtežem su stanju dva dječaka

 Nikša Duper / Dubrovacki vjesnik / Cropix

DUBROVNIK - Točno u 17,25 sati brod "Faust Vrančić" doteglio je jedrilicu "Maria Drink" do rive na Kantafigu, jugozapadnom dijelu dubrovačke luke Gruž. Uplovljenje jedrilice s emigrantima iz Afganistana, Sirije, Egipta, Pakistana i Somalije neki su Dubrovčani nazvali "akostavanje 65 izgladnjelih nesretnika" a kvalitetni doček te detaljni liječnički pregled, dezinfekciju, dezinsekciju i svega potrebnog po dolasku je organizirao Stožer za zaštitu i spašavanje Dubrovačko-neretvanske županije.

FOTO Krizni stožer: 'Prijeti rizik od epidemije, imigranti moraju proći dezinfekciju!'

Istovremeno je nastavljeno preuređenje kamene zgrade napuštenog željezničkog skladišta na predjelu Batahovina u lučkom području ispod mosta dr Franje Tuđmana. Kratko po uplovljenju emigranti su išli na tuširanje te su ih liječnici Opće bolnice Dubrovnik detaljno pregledali. No, uzimanje osobnih i podataka o tome gdje svaki od putnika želi te bilježenje svih izjava, očekuje se da će potrajati sve do kasno u noć. Po okončanju zakonom predviđene procedure svi su putnici s jedrilice dobili su deke i pribor za osobnu higijenu te su prepraćeni do skladišta gdje im je organiziran privremeni stracionar, odnosno karantena.

Na licima stradalnika mogla se osjetiti pojačana neizvjesnost za daljnju sudbinu ali i neskrivena sreća što je povoljno završena jedna tamna epizoda u koju su se kao u suvremenu "odiseju" svi oni zaputili gonjeni trbuhom za kruhom ali i ratne svakodnevice te opasnosti progona od vlasti zemalja u kojima su živjeli. S lica kao da se mogla iščitati poruka da ono što ih čeka nije za usporedbu s onim što su doživjeli tijekom sedam dana boravka na moru, osobito s trodnevnim plutanjem na oko 45-50 NM od juga Hrvatske.

FOTO Drama kod Mljeta: Jedrilicu s imigrantima Obalna straža doteglit će u Dubrovnik

Ironija sudbine je kako je krhka jedrilica vezana samo 20- ak metara od stotinjak milijuna eura vrijedne, superluksuzne 92 m duge megajahte "Mayan Queen" koja je vlasništvo meksičkog milijardera i vlasnika više rudnika srebra te trgovačkih lanaca Alberta Bailleresa.

Predsjednik Županijskog stožera za zaštitu i spašavanje Frano Skokandić osobno je dočekao jedrilicu s emigrantima te nazočio prvim razgovorima s tim nesretnicima. U izjavi koju je dao za medije ustvrdio je kako je među "jedan viška" odnosno zapravo 66 osoba. Liječnici su prve pregledali najmlađe među njima; dvojicu Afganistanaca od 14 i 15 godina:

- Iako nitko od putnika nije imao više od 30 godina, ti dječaci su se pokazali kao najmanje otporni na tegobe ovakvog puta. Žale se na bolove u trbuhu ali je za sada samo jedan otpremljen na bolničko liječenje. Spremni smo i za ostale osigurati odgovarajući tretman. Još ne znamo odakle su točno isplovili jer nisu baš razgovorljivi. No, ako to utvrdimo vjerojatno ih tamo i vraćamo. Teško je bilo što dokazati pa i to komu pripada brod. Na jugu Hrvatske će biti 2- 3 dana, iako strahujemo kako će procedura trajati duže. Sve smo na brzinu pripremili, ali će se morati pronaći novi smještaj, te je pomoć ponudio i biskupijski Caritas. Osigurali smo krevete, deke, lunch- pakete i higijenske potrepštine, a za utorak grad osigurava objed. Od tri kontaktirana ministarstva odgovorilo je samo Ministarstvo zdravstva. Troškovi će biti veliki i nije logično da ih samo mi u županiji i gradu snosimo, istaknuo je Skokandić ustvrdivši kako je razgovor s emigrantima otežan zbog izrazite jezične barijere.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:54